Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Trafikfarligt då 21 kor ska korsa Eriksnäsvägen i Sibbo: ”Det är farten som är det stora problemet”

Uppdaterad 27.06.2023 17:25.
Ko som går ut från ladugården, bredvid en väg med trafik.
Bildtext Johanna Ullbergs kor går över den livliga Eriksnäsvägen två gånger om dagen.
Bild: Hanna Nordman / Yle

Vid Eriksnäsvägen i Sibbo går Johanna Ullbergs 21 kor över landsvägen dagligen. Ladugården ligger precis vid en landsväg och den höga hastigheten som de förbipasserande bilarna har gör arbetet svårare.

Det är en vacker sommarmorgon i Eriksnäs i Sibbo. Och här är full rulle då djur, människor och bilar ska samsas om samma landsväg.

Johanna Ullbergs kor går över Eriksnäsvägen två gånger om dagen, men trafiken gör situationen svårare. - Spela upp på Arenan

Processen att få 21 kor till åkern började vid niotiden på morgonen, med hjälp av fyra personer. De har reflexvästar på sig och käppar i handen för att dirigera både kor och bilister.

– Det krävs minst tre personer till den här processen, två står ut på landsvägen för att stoppa trafiken och en står i ladugården för att släppa ut korna, berättar Ullberg.

Korna går över landsvägen till åkern.
Bildtext Minst tre personer behövs för att hjälpa korna över vägen.
Bild: Hanna Nordman / Yle

Antalet bilar som passerar är inget stort problem, men det är däremot farten som bilarna har. Fartbegränsningen vid ladugården är 40 km/h men de flesta kör långt över det, säger Ullberg.

– Folk tänker inte heller på att man måste stanna fast vi står där med skyltar, det är ett stort problem.

Det blir bara värre för varje år, då trafiken ökar. De som inte kör så ofta förbi blir alltid överraskade om de måste stanna.

– Det är svårt att få de flesta att stanna, de stannar oftast i sista minuten och då har man dem på hälarna, säger Ullberg.

Kvinna vid en ladugård.
Bildtext Johanna Ullberg önskar att det skulle finnas fler farthinder vid området.
Bild: Hanna Nordman / Yle

Enligt Ullberg skulle bästa lösningen vara fler trafikmärken så att bilisterna vet vad fartbegränsningen är. En önskedröm skulle också vara ett hinder så bilar skulle kunna sakta in när de kör vid gården.

– Lyckligtvis har det aldrig hänt någon olycka, men det har varit nära flera gånger. Det viktigaste skulle vara att visa att det är 40 km/h och inte mera, säger Ullberg.

Ullberg har kontaktat Sibbo kommun och ärendet ska gå vidare till NTM-centralen.

Sipoon Sanomat var först med nyheten.

Trafikfarligt då kor ska korsa vägen i Sibbo

4:31