Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Festivalskräll och motorsågsljud lika farligt för öronen – vi testar ljudnivåer

Uppdaterad 29.06.2023 11:18.
Hur högt är festivalljud jämfört med andra ljud? - Spela upp på Arenan

Nu drar festivalsommaren igång igen, till mångas förtjusning och andras förtret. Vi testade hur hög festivalmusik är jämfört med annat ljud.

Evenemang, festivaler och bullernivåer är ett återkommande samtalsämne varje sommar.

Vi besökte Sideways-festivalen i Tölö i Helsingfors i början av juni och jämförde ljudnivån framför huvudscenen (upp till 107,9 decibel) med annat buller: en motorcykel som åker förbi (81,6 decibel), motorsågande (107 decibel) och skrik åt barnen eller partnern (95 decibel).

Artemi Remes, promotor för festivalen berättar att bullergränsen på Sideways är 98 decibel i medeltal under 5 minuter. Till dem som störs av ljudnivån hälsar han:

– Kom med på festivalen och njut istället! Vi bor i stan, här det händer mycket om sommaren. Det brukar inte vara något långvarigt.

Decibelgränsen på Sideways är 98 decibel i medeltal - Spela upp på Arenan

”80-åringar går inte på festival, buller en stressfaktor”

På andra sidan staden, i närheten av Södervik, där bland annat festivalerna Tuska och Flow ordnas, bor makarna Hans och Kerttuli Wessman.

– Är man långt över 80 så går man inte så mycket på festival längre, säger Hans Wessman.

En kvinna bakom en man på en motorcykel.
Bildtext Svenska Yles kulturreporter Jenny Jägerhorn testade ljuvnivån på en motorcykel.
Bild: Linnea de la Chapelle

Mest störs paret av restaurangklustret vid Tavastvägen med dj:ar som spelar sent på kvällen och högljutt festfolk.

– Bullret är en väldig stressfaktor, det är ganska hemskt. Nyligen hade vi 30 grader varmt i lägenheten, men var tvungna att hålla fönstren stängda på grund av det höga ljudet. Vi har ingenstans att ta vägen och har bott här i 25 år, säger Hans Wessman.

En kvinna med en motorsåg.
Bildtext Med motorsåg kommer vi också upp till rätt höga nivåer, 107 decibel om vi riktigt tar i.
Bild: Linnea de la Chapelle

Fler lov till utomhusfestivaler

I helgen vallfärdar heavy-metalfansen till Tuska Open Air Metal Festival i Södervik. På fredag och lördag får festivalen spela musik utomhus till midnatt, på söndagen till 22.

Flowfestivalen den 11-13 augusti har tillstånd att spela musik utomhus ända till 01 på fredag och lördag och 23 på söndag.

– Huvudregeln är att ett utomhusevenemang får sluta efter 22 högst tre dagar under en vecka. Den tredje kvällen måste sluta senast klockan 23. Evenemang som slutar efter 22 måste leverera en kalkyl över hur bullret sprids, säger Pirkko Paatero, miljöinspektör vid Helsingfors stadsmiljösektor.

I år gav Helsingfors stad för första gången för tre år framöver riktlinjer för när utomhuskonserter ska sluta. Målet är att begränsa bullret som sprids till bostadsområdena i närheten. Helsingfors ger nu fler tillstånd än tidigare för utomhuskonserter som slutar senare än 22.

– Förändringarna är ändå inte stora, en del av besluten är ännu under behandling, säger miljöinspektör Pirkko Paatero.

En decibelmätare mäter 106,0 decibel framför en festivalscen.
Bildtext På festivalen Sideways i Helsingfors i juni mätte vi 106,9 decibel.
Bild: Linnea de la Chapelle

Mycket bas färdas längre

Antalet klagomål till staden varierar enligt Paatero från några enskilda till tiotals eller fler, beroende på evenemang.

– Väsentligt för hur invånarna i närheten upplever bullernivån är, förutom sluttiden för konserten, också att arrangörerna ger heltäckande förhandsinformation till dem som bor i grannskapet. Efter 22 förutsätter vi lägenhetsspecifik informering från arrangörernas håll.

Arrangörerna för Tuska och Flow måste mäta ljudnivån från de översta våningarna på två bostadshus i närheten av festivalområdet.

Ljud med låg frekvens färdas långa sträckor och upplevs ofta som mer störande. Det handlar ofta om musik med mycket bas. Också vädret påverkar: Vinden kan föra med sig buller längre sträckor och göra så att ljudet färdas i en annan riktning än normalt. Vid värmebölja vill många, precis som paret Wessman, sova med fönstren öppna. Då kan bullret upplevas som högre än normalt.

– Helsingfors stad tar ändå i beaktande all respons när man i fortsättningen delar ut lov till evenemang, säger Pirkko Paatero.

En kvinna som sitter bakom en motorcyklist.
Bild: Linnea de la Chapelle

Hur hög musik får man spela?

Riktvärden för bullernivåerna definieras i social- och hälsovårdsministeriets förordning om boendehälsa. Bullernivån får inte överskrida ett medelvärde på 85 decibel under 8 timmar. Om ljudnivån överskrider gränsen, halveras tiden man får vistas i utrymmet. På konserter och festivaler stiger ljudtrycksnivån ofta till 90-100 decibel.

Enligt finska Hörselförbundet kan upprepad exponering för ljudtryck på 94 decibel under en timme i sträck orsaka hörselskador. Vid 100 decibel går gränsen vid 15 minuter. På klarspråk: Du kan alltså få hörselskador om du vistas för länge i miljöer med högre ljudnivå än så.

Vad kan den som störs av höga ljudnivåer göra?

– Den som bor inom ett område där man har informerats på förhand om evenemanget kan ringa upp arrangören. Den ska ange ett telefonnummer som kan nås medan evenemanget pågår. Man kan också skicka respons direkt till staden, säger Paatero och fortsätter:

– Vid mån av möjlighet kan den som störs av buller sänka nivån genom att stänga fönstren. Man kan också använda sig av hörselskydd eller öronproppar. När arrangörerna meddelar om ett evenemang på förhand kan man bättre förbereda sig för buller. Som tur är det ändå frågan om något tillfälligt.

Störs du av buller?

Berätta om dina erfarenheter, du kan kommentera här under artikeln!

Diskussion om artikeln