Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

En suspekt aktör ville köpa Lochteå kommungård nära försvarsmaktens övningsområde – Karleby stad vägrade sälja

lohtajalla oleva keltainen talo
Bildtext Lochteå kommungård.
Bild: Ville Viitamäki / Yle

Personer bakom det företag som lade det högsta budet på Lochteå kommungård hade kopplingar till riskländer. Karleby stad valde därför att sälja till näst högst bjudande.

Karleby stad har förkastat ett bud på Lochteå kommungård eftersom budgivaren kan utgöra en säkerhetsrisk. Tidningen Keskipohjanmaa var först med nyheten.

Fastigheten auktionerades ut på webbplatsen Auctions.com. Karleby stadsstyrelses ordförande Sari Innanen (C) berättar för Yle att det högsta budet, 7 000 euro, lades av ett företag vars finansiärer hade oroväckande kopplingar till riskländer.

Därför beslutade stadsstyrelsen att acceptera det näst högsta budet på byggnaden som låg på 6 000 euro.

Innanen kan inte uttala sig om vilka länder den högsta budgivaren har koppling till, men hon säger att det inte är fråga om Ryssland. Hon betonar att det har varit praxis att göra en noggrann bakgrundskontroll av så många budgivare som det är möjligt.

– Bakgrundskontrollerna visade att försäljningen till den suspekta aktören kunde utgöra en risk, och det väckte oro. Man kan inte gå in i detta blåögt, utredningarna måste vara noggranna.

Karleby stad gjorde först själv en bakgrundskontroll av aktören. Informationen skickades sedan till försvarsministeriet för att avgöra om fastighetsaffären var tillståndspliktig.

Nära försvarsmaktens övningsområde

Kommungården ligger ungefär tio kilometer från försvarsmaktens övningsområde. Området har en stor betydelse för landets säkerhet.

Enligt uppgifter från tidningen Keskipohjanmaa var kommungården senast till salu förra året, då en person med dubbelt medborgarskap i Finland och ett annat EU-land med möjliga kopplingar till Ryssland var en potentiell köpare. Staden bekräftade inte dessa uppgifter för tidningen vid den tidpunkten. Affären gick inte igenom.

Den drygt 600 kvadratmeter stora kommungården i Lochteå byggdes 1950 och har varit svår att sälja.

Artikeln är en översättning av Yle Kokkolas artikel ”Riskitaho” halusi ostaa puolustusvoimien harjoitusalueen kupeessa sijaitsevan Lohtajan kunnantalon – Kokkola kieltäytyi myymästä”, som är skriven av Iina Kluukeri.