Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangöbo tycker det är synd att musiken tystnar tidigare på uteserveringar: “Hangös uteliv lever upp med musiken”

Uppdaterad 28.06.2023 09:34.
Hangö östra gästhamn från luften.
Bildtext Sommaren 2023 kommer att vara en testperiod för de nya riktlinjerna för hur länge musiken får spelas på uteserveringarna i Östra hamnen. Arkivbild.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Det har varit mycket diskussion kring musiken på uteserveringar i Östra hamnen i Hangö. Bostädernas antal ökar runt hamnen och nya riktlinjer för hur länge musiken får spelas utomhus ska testas i sommar.

Hangöbon Joacim Ojalas senaste tio somrar har gått ut på att sitta och lyssna på livemusik sent in på natten. Han tror de nya volymbegränsningarna kommer att ha en negativ påverkan på stämningen på krogarna när musiken tystnar tidigare än förut.

– Hangös uteliv lever upp med musiken. Det skulle vara ytterst viktigt att man skulle få spela musik längre.

En man ler mot kameran.
Bildtext Hangöbon Joacim Ojala tycker det är synd att musiken tystnar tidigare än förut på uteserveringarna i Östra hamnen.
Bild: Sofia Herrlin / Yle

Hangös miljövårdschef Ville Wahteristo tror att kunder upplever det som naturligt att musiken tystnar vid midnatt och bakgrundsmusiken klockan 02.

– Det är klart att man i något skede måste sluta spela musiken. Det är ganska naturligt att det finns gränser.

De här nya riktlinjerna har givetvis påverkat krogarna, som måste anpassa sig till de nya riktlinjerna. Anders Augustsson, som är krögare i Östra hamnen, har till exempel kompletterat restaurangens uteservering med ett ställe inomhus. Efter midnatt tystnar musiken utomhus och festen förflyttar sig inomhus istället.

Blandade känslor kring de nya riktlinjerna för musiken på uteserveringar i Östra hamnen i Hangö

4:10

Konflikter mellan bosättningen och krogar i Östra hamnen

Efter sommaren 2022 blev det mycket diskussion kring musiken på uteserveringarna. Det uppstod nämligen konflikter mellan bosättningen och krogarna vid Östra hamnen och blev därmed startskottet till besluten om de nya riktlinjerna som finns idag.

Vid årsskiftet gjorde Hangö stad en enkätundersökning för att ta reda på hur människorna i närmiljön upplever bullret från hamnen. Där fanns bland annat frågor kring musiken från krogarna och trafiken.

Ju mera hus och lägenheter som kommer till Östra hamnen, desto mer människor och åsikter.

Anders Augustsson, krögare

Efter att staden analyserat enkätsvaren och med facit i hand hur föregående sommar hade gått, beslöts det att nya riktlinjer behövdes.

För några år sedan fanns inte lika mycket bostäder i området runt Östra hamnen, så krögaren Anders Augustsson är inte förvånad att diskussionen kring musiken på uteserveringarna i Östra hamnen har varit på tapeten.

En man ser in i kameran.
Bildtext Krögaren Anders Augustsson har utvidgat sin krog i Östra hamnen med ett ställe inomhus för att kunna fortsätta festen efter midnatt.
Bild: Sofia Herrlin / Yle

– Ju mera hus och lägenheter som kommer till Östra hamnen, desto mer människor och åsikter.

Anders Augustsson är ändå tacksam att staden såg saken ifrån både bosättningens och krögarnas synvinkel. Han tycker att de nya riktlinjerna blev en bra kompromiss.

Riktlinjerna för musiken på uteserveringar i Östra hamnen

Hangö vill behålla det bästa av två världar

Hangös miljövårdschef Ville Wahteristo tror att de nya riktlinjerna kommer att på lång sikt ha en positiv inverkan på Hangös turism.

Han menar att om liknande konflikter, som uppkom mellan bosättningen och krogarna under sommaren 2022 eskalerar, kan det komma en sådan situation där krögarna inte kan ha en verksamhet som är lönsam. En krog skulle alltså i värsta fall vara tvungen att stänga om de inte skulle följa riktlinjerna och klagomålen skulle växa fram igen.

Det här är orsaken till att Hangö stad beslöt om de nya riktlinjerna. Man vill trygga nattlivet i Östra hamnen, samtidigt som personerna som bor i närmiljön ska få nattro.

En man står framför segelbåtar.
Bildtext Ville Wahteristo håller sig positiv till att de nya riktlinjerna kommer följas bra i sommar.
Bild: Sofia Herrlin / Yle

Nu gäller det bara att testa sig fram och hitta en kompromiss som alla är nöjda med, menar Ville Wahteristo.

– När vi kommer till en situation där vi hittar en kompromiss som alla kan leva med, tryggar det förutsättningarna för krogarna att existera i framtiden också.

Joacim Ojala tror däremot att beslutet om volymgränserna för musiken kommer snarare ha en mer negativ än positiv inverkan på turismen. Han menar att Hangö är känt för sitt pulserande uteliv på sommaren och att det inte blir något kvar om man tar bort den delen av Hangö.

– Hangö är känt som en ”menomesta” på sommaren. Om man tar ner på ”menon” så vad blir det sen kvar.

Å andra sidan tror Joacim Ojala att volymbegränsningarna ändå kan uppskattas bland annat av barnfamiljer som kommer till hamnen med segelbåtar och vill ha lugn och ro. Han har ändå svårt att se något annat positivt med det här beslutet.

Bråk mellan bostäder och krogarna ledde till nya riktlinjer för uteserveringar i Östra hamnen i Hangö

7:34

Sommaren 2023 är testperiod för de nya riktlinjerna

De nya riktlinjerna kommer bara gälla sommaren 2023 och i höst kommer miljönämnden utvärdera hur riktlinjerna fungerade och avgöra om nya riktlinjer behövs för kommande somrar.

människor sitter på uteservering
Bildtext Det är fler människor att ta i beaktande då bostadshus byggs i närområden till det populära nöjesstråket Östra hamnen. Arkivbild.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Ville Wahteristo har svårt att avgöra i det här skedet hur sommaren kommer att gå med de nya riktlinjerna. Han är ändå positivt inställd då han själv besökte en uteservering under sennatten och upplevde att allting sköttes bra av krogarna.

Ville Wahteristo berättar att miljövårdsavdelningen överväger att ta med en paragraf i stadens miljöskyddsbestämmelser, där de skulle sätta regler för när man inte alls behöver göra en bulleranmälan för att spela musik på uteserveringar.

– Det skulle spara väldigt mycket tid och lite pengar för krögarna.

– Man skulle få samma riktlinjer för alla på ett enkelt sätt, så det är väldigt välkommet.

Tanken med utvärdering är att Hangö stad ska kunna komma fram till ett beslut som är hållbart för både bosättningen och krogarna i Östra hamnen på långsikt.

Diskussion om artikeln