Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Regeringen drömmer om att donera aktier till alla nyfödda – så här kunde en baby-portfölj se ut

Regeringen vill ge barn aktieportföljer – vad tycker du om det? - Spela upp på Arenan

En liten skrivelse i regeringsprogrammet har fått börsrådgivare och aktieivrare att hoppas på en ljusare framtid. Men vem får fatta beslut om aktieköp om alla nyfödda blir placerare?

Enligt regeringens framtidsvision får medborgarna redan i grundskolan lära sig hur man placerar i värdepapper och snart klarar envar av att bygga sin egen förmögenhet på börsen.

Skrivelsen i regeringsprogrammet är visserligen kortfattad:

Regeringen utreder möjligheten att införa ett aktiesparkonto för nyfödda, till vilket staten donerar en första investering till varje nyfött finländskt barn som en del av moderskapsförpackningen.

ur regeringsprogrammet 20.6 2023

När barnet fyller 18 skulle det få tillgång till sparkontot och skörda vinsten, eller ännu hellre, fortsätta placera så att avkastningen blir ännu större.

Riksdagsledamoten Ville Valkonen (Saml) som förberedde skrivelsen i regeringsprogrammet säger till Yle att varje bebis skulle få värdepapper för ett par hundra euro.

– Vi talar snarast om fondplaceringar, inte enskilda aktier, säger Valkonen.

Timo Heinonen, Petteri Orpo ja Ville Valkonen.
Bildtext Ville Valkonen (till höger) efter riksdagsvalet i april
Bild: Silja Viitala / Yle

Börsstiftelsen: De nyfödda behöver riktiga aktier

Börsstiftelsens vd Sari Lounasmeri var inbjuden till Ständerhuset som expert under regeringsförhandlingarna. Lounasmeri hejade ivrigt på politikerna för att få in skrivelsen i regeringsprogrammet.

Men nu säger Lounasmeri till Svenska Yle att politikerna borde tänka modigare.

– Staten kunde ge av de aktier som man redan äger till de nyfödda bebisarna. Regeringen har sagt att man vill minska det statliga ägandet, och här har man befintliga aktier att dela med sig av.

Staten äger andelar i finländska börsbolag via sitt placeringsbolag Solidium. För närvarande har Solidium placeringar i tolv bolag, de största posterna är Sampo, Metso och Nokia.

Så här såg Solidiums innehav ut enligt börskurserna 28.6:

Solidiums innehav
Bild: Solidium

Förutom Solidium äger statsrådets kansli stora andelar i Fortum och Neste.

Sari Lounasmeri tycker att det vore viktigt att alla småbarnsfamiljer behandlas lika.

– Det är staten som måste öppna aktiesparkontot, det får inte gå så att en del familjer glömmer bort saken. Det vore också bra att det är staten som fyller kontot med aktier så att tillväxten och avkastningen genast kommer i gång för var och en i samma takt.

Ville Valkonen talar om att baby-portföljen skulle kunna vara värd ett par hundra euro, räcker det?

– Man har också i tidigare utredningar talat om 300 euro eller till och med 500 euro. Om det föds 50 000 barn varje år skulle 500 euro betyda 25 miljoner euro i kostnader. Hela statens börsegendom är värd 30 miljarder euro så det skulle vara en mycket liten andel som skulle vikas åt de nyfödda årligen.

Får man en tillräckligt diversifierad portfölj med 500 euro?

– Man brukar säga att det behövs tio olika bolag för att sprida aktierisken tillräckligt mycket i en portfölj, men visst kan man till en början klara sig med färre. I det här fallet kunde man tänka sig att staten skulle donera fem olika bolag till babyportföljen.

Toimitusjohtaja Sari Lounasmeri Pörssitalon edustalla.
Bildtext Sari Lounasmeri, vd på Börsstiftelsen.
Bild: Paavo Jantunen / Yle

Föräldrarna skulle få begränsad makt över aktierna

Sari Lounasmeri tycker att föräldrarna skulle få rätt att köpa och sälja av barnets aktier, men naturligtvis inte lyfta ut pengar för egen vinning.

– Ingen skulle få röra pengarna förrän barnet fyller 18. Inte barnet självt, inte föräldrarna, inte staten.

Om föräldrarna ändå själva får köpa och sälja inom portföljen, finns det inte en risk att de som redan är rika vet av erfarenhet hur man blir ännu rikare, medan andra kanske spelar bort barnets pengar med usla placeringsbeslut?

– Traditionellt har det gått till så att de som är bra på att placera sina pengar har lärt sig det i det egna hemmet. Vi borde se till att aktiekunnandet lärs ut i skolorna i stället. I regeringsprogrammet står det att man vill öka undervisningen i ekonomi på alla utbildningsstadier. Naturligtvis hindrar det här inte att några blir rikare än andra, men jag tycker att baby-portföljerna vore ett steg mot mera jämlika möjligheter för alla.

Vad tycker du om alternativet att föräldrarna inte finge röra portföljen överhuvudtaget? Då skulle staten bestämma vilka aktier där finns, och om man gör förändringar i dem så berör de alla på precis samma sätt.

– Jag vill att vårdnadshavarna ska ha en viss rätt att göra förändringar, också barnet självt när det kommer upp i tonåren. Men att kontot är låst för uttag, det är något som många far- och morföräldrar har velat. De vill kunna ge små summor till barnbarnet och samtidigt vara säkra på att ingen annan kan komma åt pengarna, säger Lounasmeri.

Lagförändring behövs för att aktieportföljen inte blir ett problem för låginkomsttagarna

Enligt nuvarande lag verkar det som en eventuell aktieportfölj för nyfödda – även om den är donerad av staten – minskar eventuella utkomststöd som familjen får.

I så fall skulle regeringens donation innebära ett tvångssparande för familjer som kanske har akut behov av pengarna.

Det skulle också betyda att drömmen om jämlikare möjligheter för alla skulle vara svår att besanna.

Riksdagsledamot Ville Valkonen säger ändå till Yle att lagförslaget behöver noggrann förberedelse och att portföljen ska vara en present som realiseras först när barnet är 18.

– Det är inte meningen att den ska ersätta barnbidrag, moderskapsförpackningen eller service till familjer.

Diskussion om artikeln