Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Jaktvårdsförening fick nog av att betala för döda djur – häver samarbete med polisen

Uppdaterad 27.06.2023 20:42.
Kiikaritähtäimellä varustettu kivääri, patruunoita ja kuulosuojaimet aseenkantolaukun päällä Kiuruveden ampumaradalla.
Bildtext Jaktvårdsföreningarna hjälper polisen med storvilts assistans, bland annat med eftersök och att avliva djur.
Bild: Antti-Petteri Karhunen / Yle

Efter en lagändring blev det upp till de frivilliga jägarna i Esbo och Grankulla att själva betala hanteringen av kadaver från trafiken. Nu förhandlar jägarna med staden om fortsatt samarbete.

Esbo och Grankulla jaktvårdsförening har sagt upp samarbetet kring storvilts assistans med polisen. SRVA-avtalet går ut på att jägare på frivillig basis söker och tar vara på stora djur från viltkrockar.

Tidigare har jaktvårdsföreningen kunnat föra djur som dött i trafiken till Käringmossen i Esbo där de begravts. Men sedan 2022 måste kadavren istället kremeras. En kostnad som jägarna i de här fallen tvingats stå för, berättar Fredrik Eklundh, verksamhetsledare vid Esbo-Grankulla jaktvårdsförening.

– De tas emot som problemavfall vilket innebär en kostnad på 172 euro per djur. De pengarna har vi inte. Vi har sagt upp avtalet för att jaktvårdsföreningen inte ska gå i konkurs.

Hoppas på nytt samarbete

Avtalet är i kraft tills den 13 juli. Efter det kan polisen inte längre ringa den lokala jaktvårdsföreningen om ett stort djur skadas eller dör i en trafikolycka i Esbo eller Grankulla. Ett alternativ är då att ringa en annan jaktvårdsförening.

Jaktvårdsföreningen och polisen förhandlar med Esbo stad om en ny plats där djuren kunde begravas utan kostnad för jägarna.

– Målet har hela tiden varit att hitta en lösning så att samarbetet kan fortsätta. Vi hoppas hitta en lämplig plats där djuren kan begravas så att vi får bort dem från vägarna utan att det kostar våra medlemmar något.

fredrik Eklundh i kavaj och skjortaframför buskar, bakom skymtar bostadshus.
Bildtext Den nya lagen lämpar sig illa för djur som dött i trafikolyckor, menar Eklundh.
Bild: Yle/ Karin Filén

Med markägarens tillstånd kan döda djur fortfarande begravas strax utanför avfallshanteringens staket. Därför förefaller förbudet som gäller avfallshanteringscentralerna konstig i det här fallet, säger Eklundh.

– I mitt tycke är lagen illa beredd. Den passar kanske bättre för att förhindra att sjukdomar sprids bland produktionsdjur. Men ute i skogen dör det ju djur på naturliga vägar, inte är det någon som för dem för att förstöras.

Polisen hoppas på jägarnas hjälp

Jaktvårdsföreningen i Kiuruvesi har också sagt upp samarbetet med polisen, men av helt andra orsaker. Jägare kallades till hjälp för att avliva något tiotal vilda katter. De dömdes senare för djurskyddsbrott eftersom de inte fångade in alla djuren i fällor innan avlivningen, utan sköt tre av dem på avstånd.

I en intervju med Yle Uutiset säger kriminalöverkommisarie Harri-Pekka Pohjolainen, som ansvarar för SRVA-samarbetet i Östra Finland, att polisens resurser inte räcker till för att de själva ska kunna sköta till exempel eftersök och avlivningar.

– Vi har varken kunskap, verktyg eller tid för att göra det själva.

Han hoppas att fler jaktvårdsföreningar inte ska häva samarbetet kring storvilt.

– Det skulle kunna få stora samhälleliga konsekvenser.

Artikeln är en översatt, bearbetad och kompletterad version av Yle Uutisets artikel Poliisin auttaminen toi tuomion eläinsuojelurikoksesta – jo kaksi riistanhoitoyhdistystä irtisanonut yhteistyön viranomaisten kanssa, skriven av Pekka Niiranen. Den svenskspråkiga artikeln är skriven av Roy Mäki-Fränti.

Diskussion om artikeln