Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Elektrikern som blev präst

Från 2015
Uppdaterad 19.11.2015 14:37.
Janne Hänninen framför Trefaldighetskyrkans altare.
Bildtext Janne Hänninen framför Trefaldighetskyrkans altare.
Bild: Yle/Roger Källman

Janne Hänninen kommer från ett släkte av brandmän och präster. Det fanns alltså två alternativ då han skulle välja yrkesbana.

- Mitt drömyrke var att bli brandman, men då behövde jag också en yrkesutbildning. Därför blev jag elmontör, berättar Janne.

Tyvärr slog "laman" till i samma veva som Janne blev klar så han fick inte så mycket jobb som elektriker. Dessutom kom han på grund av hälsoproblem inte in på brandmansutbildningen.

- Jag ville ändå fortsätta på samma bana, för vi är ett brandmanna- och prästsläkte. Jag läste till närvårdare på kombiutbildningen och tog alltså också studentexamen.

Efter en tid kände Janne ändå "prästkallet" och sökte till teologiska fakulteten vid Åbo Akademi. Examen kröntes med att Janne prästvigdes. Sen åtta år arbetar han i Vasa svenska församling.

Vad är då det bästa med prästyrket? Det är två saker, säger Janne:

- Att få prata om Jesus och Gud. Det är så mörkt i världen att man behöver få hopp och hjälp nånstans.

Det andra är att få möta människor. Janne beskriver sig som en människovän som gärna träffar och pratar med folk. Det får han i sitt omväxlande arbete.

- Det är dop, vigslar, begravningar, gudstjänster... men sen är det också mycket diskussioner med folk som har det svårt, att hjälpa och stöda dem. Ibland är det så konkret att man delar ut mat eller hjälper någon hugga ved.

Janne Hänninen var ung då han sadlade om. Han säger ändå att det aldrig är för sent att ändra sig. Prästyrket kräver dessutom livserfarenhet, något som ökar med åldern.

- Vi har faktiskt haft några präster som till exempel har varit ingenjörer som vid 50+ år har börjat läsa teologi, säger han.

Janne Hänninen - elektrikern som blev präst

11:23