Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

”Nu förstår vi att finländare är världens lyckligaste folk” – den nya isländska ambassadören cyklar Finland runt för att träffa människor

Två cyklister som svischar förbi. En vinkar.
Bildtext Den isländska ambassadören Harald Aspelund och hans fru Asta Jonsdottir svischar förbi
Bild: Peter Lüttge / Yle

Han har cyklat från Åland till Salo och från Rovaniemi till Uleåborg. Nu är ambassadör Harald Aspelund och hans fru Ásthildur Jónsdóttir på väg till Vasa. Vi träffade dem i Maxmo.

Tre kilometer efter Jakobstad brast kedjan på den ena cykeln. På en söndag.

Hur skulle man nu komma vidare, funderade den isländska ambassadören som cyklar genom Finland för att träffa och lära känna folk och fä.

Men snart visade det sig att det inte var ett alltför stort problem.

– Det kom en man som har en cykelbutik som hjälpte oss. En mycket fin man. Han var hemma och öppnade sin butik bara för oss.

Två cykelturister bakom sina cyklar
Bildtext Ambassadör Harald Aspelund och Ásthildur Jónsdóttir cyklar genom Finland.
Bild: Peter Lüttge / Yle

Ett galleri i residensen

Harald Aspelund gör sina turer med sin fru Ásthildur Jónsdóttir som är dubbeldoktor med examen från universitet i Reykjavik och Lapplands universitet i Rovaniemi.

De har också en sida på Facebook tillsammans som heter Diplomats for Sustainability där man kan följa deras bedrifter. De uppdaterar sidan varje kväll när de är på tur.

Ásthildur Jónsdóttir har forskat i ämnet konst och hållbar utveckling. Och hon jobbar också med utställningar kring temat.

Därför har de tillsammans öppnat ett galleri i parets residens i Helsingfors: Gallerie Käytävä.

Hängiven cyklist

Harald Aspelund har en lång karriär på det isländska utrikesministerium bakom sig och han har alltid cyklat var än han befann sig: New York, Bryssel, Genève.

En man i gul skjorta med cykelhjälm på (isländska ambassadören Harald Aspelund)
Bildtext Harald Aspelund trivs i cykelsadeln.
Bild: Peter Lüttge / Yle

Han tycker att det går fint att cykla i Finland.

– Det är fantastiskt att cykla i Finland. Infrastrukturen är mycket bra. Och människorna är fina. Jag tycker mycket om det finska folket.

Inte heller vägarnas tillstånd bekymrar honom.

– Det finns otroligt många cykelvägar här i Finland. Och så finns det ofta grusvägar, där det också går bra på att cykla.

Också Ásthildur tycker att människor i Finland är fina. Hon tycker till och med att de ger den största behållningen när man cyklar genom landet.

– Människorna här är så vänliga och hjälpsamma. Vi förstår numera mycket väl varför finländarna är världens lyckligaste folk. Här finns en fin balans mellan arbete och fritid.

Diskussion om artikeln