Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Misstroendeomröstning mot näringsminister Junnila – på grund av kopplingar till ytterhögern

Uppdaterad 27.06.2023 22:44.
Vilhelm Junnila lutar huvudet mot handen i riksdagen.
Bildtext Vilhelm Junnila (Sannf) i riksdagen den 22 juni.
Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva

De Gröna har framfört ett förslag om misstroendeomröstning mot näringsminister Vilhelm Junnila (Sannf) tillsammans med Socialdemokratiska partiet och Vänsterförbundet.

I dag, tisdag, har De Gröna föreslagit misstroende för näringsminister Vilhelm Junnila från Sannfinländarna. Vänsterförbundet och Socialdemokratiska partiet backar förslaget.

Det var riksdagsledamot Hanna Holopainen (Gröna) som framförde förslaget i riksdagen.

– Då stadsrådets medlemmar svär sin tjänsteed, svär de på att de ska agera rättvist och objektivt för samhällets bästa. En lika viktig oskriven regel är att en minister måste hålla sig till sanningen, sa Holopainen.

– Minister Junnilas kopplingar till ytterhögern är inte enskilda misstag, missförstånd eller dålig humor. De är återkommande, systematiska och kamratliga. Han har varit den officiella festtalaren på ytterhögerns evenemang under förra perioden, och ännu i vår varit värd för deras besök till riksdagen.

Atte Harjanne, ordförande för De Grönas riksdagsgrupp, skriver om saken på Twitter.

Harjanne skriver att man inte bör ge utrymme för ytterhögerns politiska ideologi, som motsätter sig demokrati och mänskliga rättigheter.

”Kontakter med sådana rörelser är helt opassande för en medlem av statsrådet”, skriver Harjanne.

Jussi Saramo, ordförande för Vänsterförbundets riksdagsgrupp, säger att det breda misstroendet för Junnila sträcker sig över partigränserna och till och med över regeringens och oppositionens gränser.

Purra: ”Oppositionen vill röka ut sannfinländare med regeringsansvar”

Sannfinländarnas ordförande och finansminister Riikka Purra kommenterar misstroendet på Twitter. Hon anser att oppositionen försöker röka ut sannfinländare med regeringsansvar från riksdagen, och att Junnila är den första av dem.

Purra skriver också att Junnilas humor har varit dålig och opassande, men att han ändå har skött sina uppgifter klanderfritt. I samma veva meddelar Purra att näringsministern har både hennes och riksdagsgruppens fulla stöd.

Tal vid ytterhögermöte

Ett misstroendeförslag går till omröstning i riksdagen om en riksdagsledamot framför förslaget under sitt anförande och får medhåll av en annan ledamot.

I det här fallet kommer omröstningen antagligen att hållas på onsdag.

Vilhelm Junnila har varit i hetluften sedan han tillträdde som minister, då han tidigare bland annat hållit tal vid ett ytterhögermöte i Åbo.

Uppdaterad 18:15 med Hanna Holopainens citat och informationen om att De Gröna har framfört förslaget.

Uppdaterad 22:43 med Riikka Purras kommentarer.