Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Elpriset får höjas med maximalt 15 procent – Vasa elektriska ser ingen fördel med beslutet för konsumenternas del

Uppdaterad 28.06.2023 08:45.
Hans-Alexander Öst, direktör för enheten Elhandel på Vasa Elektriska.
Bild: Anna Ruda

Konsumenttvistenämnden vill begränsa hur mycket elpriset får höjas under ett år. Hans-Alexander Öst, direktör för elhandel på Vasa Elektriska, säger att det kan leda till ett sämre utbud för konsumenterna.

Att Konsumenttvistenämnden före midsommar gav en rekommendation om en reglering av prishöjningar på elektricitet, har stött på patrull från elbolagen.

Att elpriserna inte skulle få höjas med mer än 15 procent leder till flera problem, anser Hans-Alexander Öst som är direktör för enheten för elhandel på Vasa elektriska.

– Det är ett väldigt överraskande beslut då Konsumenttvistenämnden har jämfört den fria elmarknaden med sådan business som är monopolstyrd, som elöverföring eller vattenservice, säger Hans-Alexander Öst.

Inte skäligt att höja med än 150 euro per år

Konsumenttvistenämnden valde att låta granska två elbolag, tillsvidareavtal hos Vasa elektriska och ett tidsbundet avtal hos Kervo energi. Konsumenttvistenämnden anser efter granskningen att det inte är skäligt att höja priset på tillsvidareavtal med mer än 15 procent, eller högst 150 euro per år.

Flera bolag utreder nu tillsammans med branschorganisationen för energiindustrin vilka följder förslaget om reglering kan ge.

Öst tror inte att sista ordet är sagt om prismodereringen på elmarknaden.

– Det här är baserat på ett klagomål som en kund har gjort i början av år 2022, då vi gick upp från 6,2 cent till 8,3 cent. Då var hela elmarknaden volatil och man pratade om elbrist. Därför tycker vi det är överraskande att Konsumenttvistenämnden inte verkar ha tagit helheten i beaktande i det här beslutet, säger Öst.

Vad gör Konsumenttvistenämnden?

  • Konsumenttvistenämnden är en opartisk och oberoende lösare av tvister.

  • I nämnden sitter representanter för både konsumenter och företag.

  • Nämndens beslut är rekommendationer, men följs i fyra fall av fem.

  • Verksamheten finansieras av staten.

    Källa: Kuluttajariita.fi

Ser inga fördelar för konsumenterna

Från Vasa elektriskas sida ser man heller inte att en moderering av prishöjningarna skulle få önskad effekt för elkunderna.

– Jag ser inte att det leder till något gott för konsumenterna. Saknas möjlighet att höja priserna mer än 15 procent så måste utgångspriset vara så högt att det täcker alla situationer. Det strider mot fria marknadsregler, säger Öst.

En annan risk Öst ser med prismodereringen är att valmöjligheterna mellan olika produkter minskar.

– Om man inte får höja så leder det till att i princip enda produkten du kan sälja i framtiden är börsel, säger Öst.

Intresset för börsel har varit svagt

Även om möjligheten nu funnits att köpa elektricitet till börspris, har intresset generellt hittills varit marginellt för den modellen i Finland. Enligt Öst vill och behöver en del konsumenter ha ett mer förutsägbart elpris utan att behöva styra sin elförbrukning enligt marknadspriset.

– En del kunder har bytt, men vi har även många som är kvar i fast prissatta produkter, säger Hans-Alexander Öst.

Vad tror du nu blir kontentan av den här rekommendationen i praktiken?

– Tyvärr är det för tidigt att svara på den frågan. Vi analyserar läget och ser vart det leder. Många är väldigt överraskade över det här beslutet, säger Öst.

Om jag tolkar det rätt så anser du att sista ordet inte är sagt?

– Beslutet är så pass kontroversiellt så alla funderar på vad det egentligen kommer att leda till, säger Hans-Alexander Öst.

Artikeln korrigerad den 27 juni klockan 21.19 med att det var Vasa elektriska och Kervo energi som granskades av Konsumenttvistenämnden.