Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ekonomie doktor i Vasa nöjd med rekommendationer om reglerad prishöjning på el: ”Jag är redo att fortsätta kämpa om så krävs”

Uppdaterad 28.06.2023 08:46.
En man och en kvinna står framför en redaktion.
Bildtext Brita Gyllenbögel tillsammans med Hans-Alexander Öst när de i vintras debatterade elpriset i debattprogrammet Slaget efter tolv.
Bild: Mikaela Löv / Yle

Brita Gyllenbögel, ekonomie doktor och expert på konsumentskydd, hörde till dem som kritiserade Vasa Elektriskas prishöjningar i vintras. Hon säger att beslutet om prisreglering ger riktlinjer, och dem brukar företag följa.

Ekonomiedoktor Brita Gyllenbögel i Vasa, en av dem som tog kampen mot elbolagen, är nöjd över att Konsumenttvistenämndens nu rekommenderar att elpriset på tillsvidareavtal får höjas med maximalt 15 procent, eller 150 euro per år.

– Beslutet är glädjande, speciellt att man fastställer en procentsats glädjer mig, säger Brita Gyllenbögel.

Tog upp kampen mot elbolagen

Gyllenbögel är universitetslektor emerita och expert på konsumentskydd. Hon är en av de personer som starkt tog ställning mot att elpriserna höjdes så markant förra vintern.

Hon tog upp fajten och anmälde Vasa elektriskas prishöjning till både Konsumentombudsmannen och Konsumenttvistenämnden.

– Det som är allvarligt i frågan är att det rör sig om mänskliga rättigheter i Europakonventionen som kränks. Det gäller artikel 54, det är förbjudet att sätta ur spel friheter och rättigheter som erkänns i stadgan, säger Gyllenbögel.

Brita Gyllenbögel säger att beslutet ger riktlinjer, och dessa brukar företag följa.

– Dessutom har konsumentombudsmannen drivit ärendet vidare till Marknadsdomstolen. Just angående de tre punkter jag lyft fram, säger Gyllenbögel.

Elbolagen är missnöjda med beslutet

Från elbolagens sida ser man ändå moln på himmelen. Som att rekommendationerna kunde inskränka konsumenternas valfrihet. Här håller inte Brita Gyllenbögel med.

Hon säger att en stor andel av elbolagen i Finland har egen elproduktion eller köper el enligt den så kallade Mankalaprincipen. Det innebär att bolaget som producerar elen inte strävar efter att skapa vinst, utan genom självkostnadsprincipen producerar energi till aktieägarna.

– Fortum har till exempel 100 procent egen elproduktion och Vasa elektriska får 94 procent av sin el till självkostnadspris. Det betyder att de köper sin el för ett par cent per kilowattimme. Sen går man och gör sådana här misstag – säljer all elen på marknaden.

Brita Gyllenbögel säger att Vasa elektriska höjde elpriset för sina kunder med upp till 383 procent under år 2022.

Ett pristak betyder enligt Vasa elektriska nu att elbolagen nu sätter ett högt utgångspris för att gardera sig mot alla eventualiteter. Vad säger du om det?

– Har vattenkraften blivit dyrare? Har vindkraft eller kärnkraft blivit dyrare? Vi har ett stort utbud av alternativ. Det är inte möjligt att plötsligt bara höja.

Brita Gyllenbögel är redo att fortsätta kämpa för det hon betecknar som skäliga elpris. Även i framtiden om så krävs.

– Javisst. Nu är folk nöjda. Men främst handlar det om en principsak när man kan lagstiftningen. Det här gick helt fel och jag förlitar mig på att vi följer lagstiftningen i Finland, säger Brita Gyllenbögel.

Hans-Alexander Öst, direktör för enheten Elhandel på Vasa Elektriska.

Elpriset får höjas med maximalt 15 procent – Vasa elektriska ser ingen fördel med beslutet för konsumenternas del

Konsumenttvistenämnden vill begränsa hur mycket elpriset får höjas under ett år. Hans-Alexander Öst, direktör för elhandel på Vasa Elektriska, säger att det kan leda till ett sämre utbud för konsumenterna.