Sydkoreanerna blir yngre i dag – landet övergår helt och hållet till den internationella metoden för att räkna ålder
Lee Jung-Hee skulle fylla 60 nästa år, men eftersom Sydkorea överger sitt traditionella system att räkna ålder på får hon vänta ett år – och hon kunde inte vara gladare.
Sydkorea övergår i dag till den internationella metoden att räkna ålder, vilket innebär att en del sydkoreaner nu blir ett eller två år yngre än de tidigare har varit. Enligt den traditionella sydkoreanska modellen är man ett år vid födseln, och så läggs ett år till den första januari varje år.
Det innebär att en bebis som är född den 31 december fyller två år den första januari, om man räknar på traditionellt vis. Man räknar helt enkelt in tiden fostret är i mammans livmoder.
Kina, Japan och till och med Nordkorea har redan övergett det traditionella räknesättet för årtionden sen. Det har ändå levt vidare i K-poppens och kimchins förlovade land Sydkorea.
Förvirrande med parallella system
Sydkorea valde att överge den traditionella metoden helt och hållet i december, efter att en opinionsmätning visade att 86 procent av sydkoreanerna kommer att använda sig av det nya systemet när det väl träder i kraft.
En som är glad över beslutet är hemmafrun Lee Jung-Hae.
– Det känns bra! Sådana som jag, som skulle fylla 60 nästa år, känner oss fortfarande är unga, säger hon och skrattar.
Hong Suk-min berättar att frågan ”hur gammal är du?” alltid får honom att tänka efter.
– Det är förvirrande när en utlänning frågar mig om min ålder, jag vet ju att den menar min internationella ålder så jag måste räkna.
Efter en tankepaus konstaterar han att han är 45 år internationellt och 47 om han följer den traditionella modellen.
Liten praktisk betydelse
Dagens officiella förändring kommer ändå ha föga praktisk betydelse. Många administrativa funktioner, som ålder på passet, pensionsförmåner och hälsovården, har använt den internationella metoden sedan länge.
Regeringen ville ändå gå in för förändringen eftersom de parallella metoderna orsakat förvirring hos en del, som till exempel äldre koreaner som tror att de får gå i pension och resa gratis ett bra tag innan de egentligen får göra det.
– Det är skillnad på åldern koreaner använder i sitt dagliga liv och deras juridiska ålder, vilket har lett till en del juridiska dispyter, säger den ansvarige ministern Lee Wan-kyu.
Han höll en presskonferens under måndagen där han förklarade hur man räknar ut sin ålder enligt den internationella metoden för den samlade presskåren.
– Räkna bort ditt födelseår från det nuvarande året. Om din födelsedag redan har passerat är det hur gammal du är, om din födelsedag inte gjort det ska du subtrahera ett för att få din ålder, förklarade han.
”Årsåldern” hålls kvar på vissa områden
Vissa samhällsinstitutioner kommer ändå att hålla kvar systemet med att alla blir ett år äldre den första januari. Det gäller landets skolor, alltså åldern för när barn ska börja skolan, ålder för när man kan inleda sin värnplikt eller rycka in i militären och åldern för när det blir lagligt att dricka alkohol.
Det betyder alltså att alla födda år 2002 – oavsett ifall de föddes i januari eller december – kan rycka in i armén från och med första januari i år eftersom de alla anses ha passerat åldersgränsen på 19 år.
”Åldern spelar stor roll i sydkoreansk kultur. Det är svårt att tala med varandra ifall man inte vet hur gammal den andra är.”
Åldern är djupt rotad i den koreanska kulturen, och tanken bakom ”årsåldern” är att underlätta språkliga hierarkier i exempelvis skolor. I och med systemet med årsåldern anses alla i samma årskurs lika gamla och kan tala med varandra utan att använda sig av hederstilltal.
Det är vanligt att koreaner använder sig av termer som ”unni” eller ”oppa” i stället för varandras namn i diskussioner. Unni betyder äldre syster och oppa äldre bror.
– Åldern spelar stor roll i sydkoreansk kultur. Det är svårt att tala med varandra ifall man inte vet hur gammal den andra är, berättar antropologen Mo Hyun-joo.
Hon tror ändå att det nya systemet kan bidra till att den här ålderskulturen med tiden fasas ut en aning, men det sker inte över en natt.
Ändringen spelar alltså inte särskilt stor roll, bortsett från att många koreaner i dag kan känna sig lite yngre än i går.
Källor: AFP, Reuters