Hoppa till huvudinnehåll

Politik

SFP-ministrar röstade mot ministerkollega – Löfström lyssnade på Orpos vädjan och röstade blankt

Uppdaterad 28.06.2023 16:48.
Riksdagen röstade för förtroende för minister Vilhelm Junnila - Spela upp på Arenan

SFP kunde ha fällt sannfinländska näringsministern Vilhelm Junnila om fler från oppositionen varit på plats.

Oppositionen – De Gröna, Vänsterförbundet, SDP och Centern – tycker att Vilhelm Junnilas kopplingar till ytterhögern inte är passande för en minister. Den svenska riksdagsgruppen visade sig vara av samma åsikt.

På onsdagen röstade riksdagen för förtroende för näringsminister Vilhelm Junnila (Sannf) med rösterna 95–86. Femton ledamöter var borta och tre röstade blankt.

Av den svenska riksdagsgruppens ledamöter röstade sju för misstroende och tre blankt. Mats Löfström, Mikko Ollikainen och Joakim Strand röstade blankt.

Mats Löfström förklarar sitt beslut i ett långt inlägg på Facebook. Han beskriver hur Petteri Orpo vädjat om att inte rösta för misstroendet eftersom det skulle riskera hela regeringen då Sannfinländarna inte skulle gå med på att bara byta ut en minister.

Det stämmer överens med Helsingin Sanomats uppgifter om att Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra hotat fälla regeringen om Junnila tvingats avgå.

”Jag lyssnade till statsministerns vädjan eftersom Åland behöver goda kontakter och förtroendekapital hos statsministern, statsministerpartiet och regeringen. Därför röstade jag inte för misstroendet, samtidigt som jag inte heller röstade för förtroende av minister Junnila”, skriver Löfström.

Anna-Maja Henriksson, Anders Adlercreutz, Sandra Bergqvist, Otto Andersson, Eva Biaudet, Henrik Wickström och Anders Norrback röstade för misstroende.

– Jag röstade rött för förtroende. Jag har vissa grundprinciper som jag vill försvara i ett demokratiskt samhälle som Finland, säger Henrik Wickström.

Hur går man vidare när det finns uttalad misstro inom en regering?

– Vi har godkänt ett gemensamt program och nu får vi blicka framåt. Det här är ett nytt beslut och besked så vi har inte hunnit diskutera desto mer, säger Wickström.

Anders Adlercreutz, med nio dagars erfarenhet som minister, säger att han inte vet om det tidigare varit aktuellt att rösta för misstroende mot en ministerkollega. För honom fanns det inga alternativ trots att det försätter SFP i en svår situation.

– Regeringen är Finlands bild utåt och ska också förmedla värderingar. Jag upplever att en medlem av statsrådet inte kan representera de värderingar Junnila framträdanden står för, säger Adlercreutz.

På ett personligt plan tycker han det är viktigt att inte bara säga att något är förkastligt, man måste också agera därefter.

Adlercreutz litar på att regeringen är ett professionellt kollegium, och att man kan gå vidare tillsammans.

– Inom politiken handlar det ofta om att lösa sakfrågor.

SFP:s ordförande, undervisningsminister Anna-Maja Henriksson, säger att det nu är upp till bevis för Junnila.

– Han har lovat att han ska göra allt för att det inte ska finnas spår av vad han skrivit på sociala medier. Vi jobbar vidare, han har fått riksdagens förtroende.

Tomma stolar i oppositionen

De här ledamöterna från oppositionen var borta: Tytti Tuppurainen (SDP), Ville Skinnari (SDP), Sanna Marin (SDP), Merja Kyllönen (VF), Kimmo Kiljunen (SDP), Atte Harjanne (Gröna), Kim Berg (SDP), Mikko Savola (C), Hanna Kosonen (C), Harry Harkimo (RN), Hanna Huttunen (C), Hilkka Kemppi (C).

Från regeringspartierna registrerades Sari Sarkomaa, Saara-Sofia Sirén och Ben Zyskowicz borta. Åtminstone Zyskowicz var på plats i riksdagen på onsdagen.

Med andra ord kunde omröstningen ha slutat i misstro om fler varit på plats, i och med att SFP röstade mot.

Svenska Yle har frågat både Anna-Maja Henriksson och Anders Adlercreutz om de skulle ha röstat annorlunda, till exempel blankt, om fler oppositionsledamöter hade deltagit i plenum. Svaret var att det inte förts någon diskussion om hur rösterna skulle utfalla, endast om själva saken.

Henriksson skrev senare på Facebook hur det gick till.
”Vi höll två extra gruppmöten med riksdagsgruppen, och hela gruppen såg väldigt allvarligt på situationen. Mitt budskap till statsministern var att SFP inte kommer kunna stöda i denna fråga, och att en majoritet kommer rösta rött. När vi gick in i salen för den avgörande omröstningen, visste ingen av oss hur det skulle sluta. Inte jag heller”, skriver Henriksson.

Kritiken mot Vilhelm Junnila

De Gröna tog initiativ till misstroendevotum mot näringsminister Vilhelm Junnila på tisdagen, och backades upp av Vänsterförbundet och SDP.

Orsaken är Junnilas kopplingar till ytterhögern som enligt De Gröna är återkommande, systematiska och kamratliga.

När Hanna Holopainen presenterade De Grönas initiativ lyfte hon fram att Junnila bland annat har varit officiell festtalare på ytterhögerns evenemang under förra riksdagsperioden och varit värd för deras besök i riksdagen.

Centern meddelade på onsdagen att inte heller deras ledamöter har förtroende för Junnila som minister.

Sannfinländarnas ordförande och finansminister Riikka Purra har kommenterat misstroendet med att oppositionen försöker röka ut sannfinländare med regeringsansvar från riksdagen.

Riikka Purra skriver på Twitter att Junnilas humor har varit dålig och opassande, men att han ändå har skött sina uppgifter klanderfritt och att han har hennes och riksdagsgruppens fulla stöd.

Biaudet röstade blankt

Det rådde stor förvirring i riksdagen på onsdagsförmiddagen. Riksdagen skulle samlas till plenum klockan 10. Starten var av oklara orsaker fördröjd. Klockan 10.10 kom beskedet att plenum skjuts fram till 10.45. SFP:s riksdagsgrupp lämnade plenum i samlad trupp direkt efter 10.

Enligt planerna skulle Petteri Orpo också ha haft en presskonferens 10.30, sedan kom besked om att den tidigareläggs till 10.15, sedan ett bud om den ställs in helt och hållet.

När riksdagen väl samlades till plenum gick det undan. Utöver förtroendeomröstningen om Junnila mättes också förtroendet för regeringen, som fick förtroende med rösterna 106–78.

En ledamot röstade blankt, det var SFP:s Eva Biaudet. Hon förklarar för HBL hur hon resonerade.

– Eftersom min grupp röstade för försökte jag göra det lite lättare för dem. Det fyllde samma funktion och jag ville visa att jag inte vill rösta för regeringsprogrammet, säger hon till HBL.

Efter denna händelserika onsdag inleder riksdagen sin sommarpaus. Nästa plenum är den 5 september.