Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ungdomar kombinerar dans med gymnasiestudier i Hangö – Julia Rahja och Sandra Söderlund fick dansdiplom och studentexamen i våras

Sandra Söderlund har dansat i 14 år och Julia Rahja i 10 år.

Den nya tennislinjen har lockat få unga spelare till Hangö för att gå i gymnasium och samtidigt träna tennis på allvar. Det går också att kombinera andra hobbyer, såsom dans, med gymnasiestudier i Hangö.

Dansskolan i Hangö utexaminerar varje år några dansare som kunnat räkna delar av sina dansstudier till godo i gymnasiet.

Hangon baletti- ja liikuntakoulu

I år har tre dansare avklarat fördjupade kurser inom dans. Studerande som dansat sedan barnsben kan vid sidan om gymnasiet utföra sammanlagt fem fördjupade kurser i dans.

Studerande får också ett diplom i samband med studentexamen som bevis på sina danskunskaper. Diplomet gagnar dansare också när de söker sig vidare, både inom studier och inom arbetslivet.

Dansarna Julia Rahja och Sandra Söderlund fick diplom och studentexamen i vår. De berättar hur det var att kombinera studier och hobby.

– Tidvis var det jobbigt med både studier och dans. Jag valde så många gymnasiekurser som möjligt för att ha många valmöjligheter inför framtiden, säger Söderlund

Julia Rahja berättar att hon valde en lättare studieväg med färre kurser och upplevde därför inte att det var tungt att kombinera dans med studierna.

Två kvinnor sitter på scen
Bildtext Julia Rahja och Sandra Söderlund har nyligen fått diplom inom dans. Diplomet fungerar som bevis på deras danskunskaper och är bra inför framtiden som dansare.
Bild: Eva Hällsten / Yle

Varken Julia Rahja eller Sandra Söderlund planerar på att fortsätta med dansen.

– Först funderade jag på att studera något inom dans men min kropp är så trött, säger Rahja.

Sandra Söderlunds dansresa tar också slut.

– Det är viktigt att komma framåt i livet. Dansen har hört till min vardag i 14 år och nu är det dags att se hur livet ser ut utan dans, säger Söderlund. Hon tillägger ändå att ingen vet vad framtiden har med sig.

Just nu känns det inte konstigt men när dansen inte är en del av rutinerna i höst så kommer det att kännas underligt, påpekar Rahja.

Dansskola från generation till generation

Kvinna står i en spegelsal
Bildtext Katja Ukonaho har varit rektor för dansskolan i ungefär ett år. Hon efterträdde sin mamma som i sin tur efterträdde sin mamma, alltså Ukonahos mormor.
Bild: Eva Hällsten / Yle

Dansskolan har gått i släkten sedan den grundades år 1965. Katja Ukonaho blev rektor för drygt ett år sedan efter att hennes mamma Hannele Soulasmaa gick i pension.

Ukonaho berättar att dansarna växer upp hos dem; de som börjar dansa som små fortsätter vanligtvis tills de blivit vuxna.

Diskussion om artikeln