Heil Hitler-skämt och gaskampanjer – referenserna till extremhögern är solklara, säger expert om Vilhelm Junnila
Vår nya näringsminister Vilhelm Junnila säger att han har dålig humor medan experterna ser starka kopplingar till extremhögern.
Sannfinländaren Vilhelm Junnila blev nyligen vald till näringsminister i Orpos nya regering. Strax därefter började speciellt riksdagsledamöter i oppositionen opponera sig mot valet av Junnila som minister, eftersom han under årens lopp haft kopplingar till ytterhögern.
En misstroendeomröstning hölls på onsdagen i riksdagen och där fick Junnila fortsatt förtroende.
På sociala medier råder ändå fortsättningsvis en upprörd stämning över det som Junnila skrivit och delat på Twitter och Facebook under de senaste åren och hans nära kontakter till ytterhögern.
Vem är Vilhelm Junnila?
Född år 1982 i Nådendal.
Sannfinländsk riksdagsledamot sedan 2019.
Nyvald näringsminister i Orpos regering.
Jobbade tidigare åtta år som riksdagsassistent.
Stadsfullmäktiges ordförande i Nådendal sedan hösten 2021.
Skärmdumpar trendar på Twitter
I en Reddit-tråd som skapades i natt på r/Finland delar en användare skärmdumpar av olika inlägg som Vilhelm Junnila ska ha skapat på Twitter och folk frågar sig om Finland har utsett en nazistsympatisör till ny minister.
På Twitter trendar just nu ordet ”Junnilan” i Finland och folk delar bilder av gamla inlägg som Junnila skrivit och delat på plattformen.
Många av skärmdumparna är delade inom det senaste dygnet av professorn och historikern Oula Silvennoinen vid Helsingfors universitet, som även ställde upp för De Gröna i senaste riksdagsval.
Enligt Silvennoinen ska Junnila till exempel ofta ha använt ordet ”gasa” i sina statusuppdateringar, vilket också tyska nationalsocialister gör.
Enligt tidningen Helsingin Sanomat var Junnilas kampanjslogan i riksdagsvalet 2015 ”kaasua” (ungefär gas på svenska).
Skämtat om kandidatnummer som ser ut som Hitlerhälsningen
Många av Twitterinläggen som delats är snart, eller redan, över 10 år gamla. Vilhelm Junnila har ändå under de senaste åren figurerat i olika sammanhang med ytterhögern.
År 2019 höll Vilhelm Junnila bland annat ett tal vid en demonstration i Åbo. Där demonstrerade folk från organisationen Kansallismielinen Liittouma, som uppfattas som högerextrem. Han har också hållit tal vid ett annat tillfälle på ett ytterhögermöte i Åbo.
Och under sin tid som riksdagsledamot var han också värd för ett besök till riksdagen av den nationalistiska gruppen Suomen Sisus avdelning i Egentliga Finland.
Under riksdagsvalet i våras skämtade Vilhelm Junnila om en annan kandidats valnummer. Numret var 88, vilket är samma som Junnila själv hade år 2019. ”88 hänvisar naturligtvis till två H, men det pratar vi inte mera om”, löd skämtet enligt Yle Uutiset. Junnila syftade på att nynazisterna använder 88 som en form av ”Heil Hitler”.
För en vecka sedan bad Vilhelm Junnila om ursäkt på Facebook för vad han skrivit och delat.
”Under årens lopp har jag skämtat på ett sätt som nu i efterhand känns dumt och barnsligt”, skrev han då. Nu går inlägget inte att se längre.
Även på Twitter har Junnila tagit avstånd från antisemitism.
”Jag skulle vilja tillägga till mina tidigare uttalanden: Jag hoppas att det står klart för alla att jag starkt och absolut fördömer Förintelsen, antisemitismen och alla antisemitiska handlingar”, skrev Junnila på Twitter den 22 juni.
Expert om Junnila: Använder humor för att normalisera extremistiskt tänkande
Junnila använder sig av humor i sina uttalanden, foton och Twitterinlägg för att inte fullt ut behöva stå bakom budskap som länge setts som opassande i det finska samhället.
Det säger Riku Löf, avhandlingsforskare vid Helsingfors universitet.
Löf har sedan länge studerat hur humor används inom politisk kommunikation och menar att Junnila verkar vilja föra ut ett delat budskap; ett åt vanliga finländare och ett åt extremhögerns mest radikaliserade falanger. Det här kallas ofta för ”hundvissling” i politiska sammanhang.
– Genom vissa ordval kan man föra fram ett visst budskap åt sina egna anhängare medan det kan se annorlunda ut för den bredare allmänheten, säger Löf.
Som exempel nämner Löf Junnilas ”gasa”-kampanjer och inlägg om siffran 88.
”Helt klart att han har starka kontakter till extremhögern”
Löf säger också att det är solklart vart Junnila lutar ideologiskt.
– Han bjöd in Suomen Sisu till riksdagen på besök, och har även hållit offentliga tal på evenemang med många nazistsympatisörer. Vad han än själv hävdar är det klart att han har starka kontakter till extremhögern, säger Löf.
Enligt Löf är det viktigt att alla medborgare är på alerten för att inte låta den samhälleliga diskussionen förskjutas mot en allt mer extrem plats. Framförallt anser han att de andra regeringspartierna har ett ansvar att ta avstånd från extremhögern.
– Om vi kontinuerligt ser genom fingrarna förskjuts saker och ting sakta men säkert allt mer åt det extrema hållet. Uttalanden som tidigare inte skulle ha godkänts från en person på ministerpost godkänns sedan plötsligt, säger Löf.