Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polisen omhändertog en person under korandemonstration i Stockholm

Uppdaterad 28.06.2023 17:21.
Polisen omhändertog en person under en islamkritisk demonstration i Stockholm den 28 juni 2023.
Bildtext En person greps under den islamkritiska demonstrationen.
Bild: PELLE T NILSSON/Swedish Press Agency

Demonstrationen genomfördes så gott som utan ordningsstörningar, meddelar polisen.

Inför sammankomsten rapporterade nyhetsbyrån TT att två personer skulle delta i koranbränningen som genomfördes utanför en moské på Södermalm.

Exakt vem det är som bränner koranen är oklart, men det ska handla om en person som nekats bränna koranen utanför Iraks ambassad i Stockholm – men som sedan vunnit mot polisens beslut i domstol.

Den planerade koranbränningen har godkänts av polisen, som tidigare förbjudit liknande händelser.

Polisanmälan mot arrangören

Polisen polisanmälde den person som arrangerade den allmänna sammankomsten. Brottsrubriceringarna är hets mot folkgrupp samt överträdelse av eldningsförbud.

Brottsrubriceringen hets mot folkgrupp handlar om att koranen brändes utanför en moské.

Enligt SVT brände arrangören några sidor av en koran. Dessutom hade mannen lagt bacon i koranen och han torkade också sina skor med sidor ur koranen.

En person som plockade upp en sten avvisades från platsen. Han kom tillbaka och kastade en sten, varpå polisen omhändertog honom.

Grundlagsskyddet av yttrandefriheten står över eldningsförbudet

polisens presstalesperson om bränningen

Eldningsförbud i Stockholm

I Stockholm råder det eldningsförbud. Det nämnde polisen till dem som organiserade koranbränningen.

Enligt Expressen, som talat med polisens presstalesperson Helena Boström Thomas, kommer bränningen ändå få ta plats.

– Grundlagsskyddet av yttrandefriheten står över [eldningsförbudet]. Om det uppstår fara, då kommer polisen att ingripa. Men annars är det ett bötesbrott, säger Boström Thomas till tidningen.

Demonstranter i Pakistan protesterar mot koranbränning i Sverige.
Bildtext Koranbränningarna i Sverige har utlöst motprotester på flera håll i världen. Bild från Pakistan.
Bild: RAHAT DAR/EPA-EFE

Käpp i hjulet för Natomedlemskap

Sedan förra året har den dansk-svenska högerextrema politikern Rasmus Paludan bränt koranen på flera ställen i Sverige, bland annat framför Turkiets ambassad. Det har lett till stora protester och oroligheter inte bara i Sverige, utan också internationellt.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har efter bränningarna sagt att Sverige inte ska förvänta sig turkiskt stöd för sitt Natomedlemskap så länge som landet tillåter koranbränningar.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson skakar hand med Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Bakom de två männen syns en rad med flaggor, varannan turkisk och varannan svensk.
Bildtext Sveriges statsminister Ulf Kristersson tar starkt avstånd till koranbränningen. Här skakar han hand med Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan, som fördömt bränningarna.
Bild: Necati Savas / EPA

Sveriges statsminister Ulf Kristersson vill inte kommentera hur han tror att dagens koranbränning påverkar landets Natoprocess.

– Jag uppfattar att det här är avsiktliga provokationer. Bara för att det är lagligt tycker inte jag att det är lämpligt, säger han enligt Aftonbladet.

Experter: Det hör till yttrandefriheten

I början av året har Polismyndigheten förbjudit koranbränningar, men i juni har svenska kammarrätten slagit fast att polisens beslut inte varit okej. Experter på yttrandefrihet har också kritiserat polisens beslut.

Enligt Dagens Nyheter har polisen kringgått lagen för att stoppa Rasmus Paludan på grund av press från flera politiker och muslimska grupperingar.

Dagens koranbränning blir den första sedan domstolen fattat beslut om att polisen inte kan neka tillstånd för sådana.

Artikeln uppdaterades 28.6.2023 klockan 14.41 med mera information. Artikeln uppdaterades på nytt vid 17-tiden med information om hur sammankomsten förlöpte.