Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Petrus församling säger adjö till långvariga kyrkoherden – Daniel Björk ”fick en tydlig knuff från Herren” och flyttar till Pedersöre församling

En man.
Bildtext Efter en sista gudstjänst, ett konfirmationsläger och semester, inleder Daniel Björk sin tjänst som kyrkoherde i Pedersöre.
Bild: Heini Rautoma

Daniel Björk, kyrkoherde i Petrus församling, lämnar Helsingfors till hösten. Han blir ny kyrkoherde i Pedersöre församling i Österbotten.

En kort tid efter att de två församlingarna i norra Helsingfors, Markus och Lukas, slogs samman till Petrus församling 2009, anlände Daniel Björk, tillsammans med sin fru, för att arbeta i den nya församlingen. Hans titel var församlingspastor.

– Det var en tjock atmosfär av misstänksamhet och ovana bland medlemmarna och det tog många år innan alla började komma överens, minns han tillbaka på den turbulenta tiden efter sammanslagningen.

Han berättar att dåvarande kyrkoherde Bengt Lassus jobbade hårt för att få alla att komma överens.

– Det var först när Petrus firade tioårsjubileum som jag kände att nu har församlingen accepterat att vi är Petrus. En spännande resa att få vara med på, säger han.

År 2015 var det dags för nyss nämnda Lassus att gå i pension och Björk tog över som kyrkoherde. Han säger att han har fått uppleva mycket fint under de gångna åtta åren.

– Att träffa skolelever och se glöden och framtidshoppet i deras ögon hör till höjdpunkterna. Ett stort tack till alla lågstadieskolor som jag har fått besöka.

Han och familjen har också öppnat upp sitt hem för andra. Först för en tonårig tjej med stökigt hem som flyttade in hos familjen Björk och fick ordning på sitt liv och nu senast för en ukrainsk familj som flydde undan kriget.

– Situationen i Ukraina kom mig nära, säger han.

Men nu är det alltså dags för honom och familjen att lämna Helsingfors och bege sig norrut till nygamla trakter. Larsmobördiga Daniel har nämligen fått tjänsten som ny kyrkoherde i Pedersöre församling. Det är en lika bekant som viktig plats för honom.

– Vi ska flytta till Larsmo, där jag bodde som liten. Så det känns som att komma hem. Jag gick i skriftskolan i Pedersöre och fick upptäcka mina första steg i tron där, säger han.

Överraskande flytt norrut

Björk är själv fortfarande en smula överraskad över att han och familjen fattade beslutet att flytta norrut – han hade länge tänkt bo kvar i det nyrenoverade huset i Kårböle.

Men han säger att han fick en tydlig knuff från Herren, vilket gjorde att han sökte – och fick – tjänsten som kyrkoherde i Pedersöre.

– Vi planerade på allvar att stanna i Helsingfors och därför känner jag tydligt att Herren knuffade mig i ryggen och sa att det var dags för något annat, säger Björk.

Han säger att den otydliga gränsen mellan jobb och privatliv för honom och familjen började göra sig påmind och skava lite grann.

– Men den skavande känslan gick över väldigt fort och jag har börjat se fram emot vad som komma ska och vad som ska hända i Pedersöre, säger han.

Han gör sin sista gudstjänst i Petrus församling på söndag 2.7. Efter det väntar ett konfirmationsläger, semester och slutligen det nya jobbet i Pedersöre.

Hör hela intervjun med Daniel Björk här:

Petrus församling säger adjö till långvariga kyrkoherden – Daniel Björk flyttar till Pedersöre

12:55

Diskussion om artikeln