Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”Dödar man Prigozjin blir han ett problem som martyr” – fem frågor till Rysslandsexperten Oscar Jonsson om läget i Ryssland just nu

Kolme sotilasta seisoo aseiden kanssa vanhan kivitalon parvekkeella.
Bildtext Wagnergruppen intog staden Rosnev under midsommarhelgen.
Bild: Roman Romakhov / AFP

Under midsommarhelgen pågick ett märkligt drama där president Putin och den tidigare så lojale Wagner-ledaren Jevgenij Prigozjin mätte sina krafter. Hur har läget i Ryssland förändrats efter den misslyckade kuppen?

I våras gav forskaren och Rysslandsexperten Oscar Jonsson ut boken Hotet från Ryssland. I boken ger han ett svar på hur och varför Ryssland just nu är ett hot mot världsfreden.

Så här kommenterar han midsommarhelgens dramatiska händelser i Ryssland:

Hur har den gångna veckans kuppförsök påverkat läget i Ryssland?

– Myteriet har blottlagt den ryska regimens inneboende svaghet. Problemet är inte säkerhetsstyrkornas antal, utan osäkerheten om de kommer att rycka in då de behövs.

– Att Wagner kunde inta både deras Rostov och Voronezh, marschera mot Moskva och mötas av en folklig uppskattning, det har skickat ekon in i Ryssland om den här regimens (dalande) popularitet.

Är kuppförsöket i Ryssland ett tecken på “Kejsarens nya kläder”, att det nu verkar finnas någon som genomskådat Putins bräckliga makt?

– Absolut! Det återstår att se om Prigozjin är ett geni eller en galenpanna, men han verkar ändå ha förstått något om det ryska systemet: att det finns tveksamheter och olika tankar om Putins regim. Han har absolut blottlagt mycket som man har trott varit lagbundet.

– Det här kommer inte att leda till en regimförändring, men kuppförsöket har definitivt gjort det tydligt för alla att det här systemet inte är så så starkt som man tror att det är.

Rysslandsexperten Oscar Jonsson i närbild.
Bildtext Oscar Jonsson är svensk forskare och expert på rysk krigföring.
Bild: Thron Ullberg

Vad utlöste Jevgenij Prigozjins utspel och mod att utmana Kreml?

– Han höll i ökande grad på att bli av med sin makt: att försvarsdepartementet skulle inkorporera Wagner i de väpnade styrkorna och eventuellt slänga honom i fängelse. Progozjin hade inte så mycket att välja på när han blev inträngd i ett hörn. Antingen satsar han allt eller gör någonting annat.

Kan Jevgenij Prigozjin bli en martyr eller är hans dagar definitivt räknade?

Absolut, det kan han! I Ryssland är den enda åsiktskorridoren som tillåts just nu, de som är för kriget och de som är för ytterligare en upptrappning. De senare anser att försvarsdepartementet och generalstaben har varit för dåliga och det är den åsiktsströmningen som Prigozjin har fångat genom att säga att vi är de äkta patrioterna som inte vill gödsla med ryska liv i onödan.

De ryska väpnade styrkorna har varit dåliga, medan Prigoszjin kunnat ståta med en del verkliga krigs- och PR-framgångar.

Oscar Jonsson: Hotet från Ryssland (bokomslag)
Bildtext I våras gav forskaren och Rysslandsexperten Oscar Jonsson ut boken “Hotet från Ryssland”.
Bild: Mondial

Hur kommer Putin att balansera upp makttomrummet och den stora prestigeförlusten som Jevgenij Prigozjin förorsakat?

– Jag tror att Putin får det svårt och i det fria kommer Prigozjin att fortsätta att vara ett problem för honom. Kommer man att döda Prigozjin blir han istället ett problem som martyr. Prigozjin har ju krävt att försvarsministern och generalstabschefen ska avsättas, vilket hade varit jättebra ur ett ryskt perspektiv, för de har visat sig inkompetenta. Men det är svårt att se hur Putin ska kunna visa sig kraftfull, när man i bakgrunden skymtar både svaghet och desperation.