Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lojopolitikern Riikka Slunga-Poutsalo blir finansminister Riikka Purras högra hand

Kvinna tittar inte i kameran.
Bildtext Riikka Slunga-Poutsalo får en stor roll inom Finansministeriet och kommer bland annat att representera finansministern i de politiska linjedragningar som man väljer.
Bild: Juuso Stoor / Yle

Sannfinländarnas före detta partisekreterare och riksdagsledamot Riikka Slunga Poutsalo ställde inte upp i riksdagsvalet. Istället landar hon nu ett toppjobb som statssekreterare för partikollegan.

I maj i fjol meddelade den dåvarande riksdagsledamoten Riikka Slunga-Poutsalo från Lojo att hon inte ställer upp i riksdagsvalet 2023. Lojos röstmagnet i riksdagsvalet 2019 blir nu istället närmaste medarbetare till finansministern, Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra.

Beslutet att inte ställa upp i valet i våras överraskade många, men i en intervju med tidningen Länsi-Uusimaa förklarade Slunga-Poutsalo att rollen som en riksdagsledamot i gänget var frustrerande.

Innan sejouren i riksdagen jobbade hon som partisekreterare för Sannfinländarna och hade då ett betydligt större politiskt inflytande. Riikka Slunga-Poutsalo hade även tunga privata år bakom sig. 2021 dömdes hennes son till fängelse för bland annat grovt narkotikabrott.

Aldrig meningen att lämna helt

Riikka Slunga-Poutsalo hade ändå aldrig för avsikt att lämna politiken helt utan valde att fortsätta både i Lojos stadsfullmäktige och i fullmäktige för Västra Nylands välfärdsområde.

I och med utnämningen som finansministerns statssekreterare måste hon däremot överväga vilka förtroendeuppdrag hon nu måste avstå från, säger hon till tidningen Länsi-Uusimaa.

”Jag tror jag måste lämna min plats i välfärdsområdets fullmäktige. Hur det blir med fullmäktigearbetet i Lojo ska jag ännu fundera över. Stadsfullmäktige i Lojo sammanträder på onsdagar och det är ofta också på onsdagar som det händer mest i rikspolitiken”, säger Slunga-Poutsalo till tidningen Länsi-Uusimaa.

Diskussion om artikeln