Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ninja Alanen, 17, hoppas på ett sommaräventyr med kompisarna – efterfrågan på begagnade bilar stiger i takt med temperaturen

Ninja Alanen, Benjamin Suutari och Ronnie Katkovsky letar flitigt efter en bil till sommaren. - Spela upp på Arenan

Förr var det vanligt att man köpte en bil till sommaren. Fenomenet lever ännu kvar i Finland, även om det ändrat form under årens lopp.

Raseborgsungdomarna Ninja Alanen, Benjamin Suutari och Ronnie Katkovsky, ska köpa bil samtidigt som många andra finländare – under sommaren.

– Vi letar efter en relativt billig bil för vår sommarutfärd. Vi kanske måste reparera den lite och så ser vi hur långt vi kommer, berättar Alanen.

Kompisgänget är inte ensamt. Efterfrågan på begagnade bilar stiger under sommaren med ungefär en femtedel jämfört med resten av året. Fenomenet upprepas varje år.

Tero Lausala som är vd för Bilbranschens centralförbund, säger att man kan kalla det ett sommarfenomen.

– Fenomenet med sommarbilar lever ännu och mår bra, säger han.

Med det menar han att bilar köps och registreras mera på sommaren än under andra årstider.

Mängden bilar ökar med kring 80 000 sommartid i Finland.

Många finländare tar i bruk en bil som står i garaget under vintern eller också köper de en begagnad bil.

Tilastografiikassa esitettynä käytettyjen autojen kaupan lisääntyminen kesäkuukausina vuosina 2015-2023.
Bildtext Statistik på hur handeln av begagnade bilar ökar under sommaren. De gula balkarna är maj–augusti.
Bild: Aurora Ferm / Yle

Inte längre bara en sommarflört

En sommarbil är traditionellt en gammal och billig mojäng vars viktigaste kriterium är att den håller till slutet av sommaren.

Enligt Lausala har det hela ändå blivit mera mångfacetterat med tiden.

En del köper hållbarare, värdefullare och välutrustade bilar. Ofta är säsongsbilen inte längre bara ett nöje över sommaren.

– Nuförtiden köper man också nyare bilar som tas i bruk över sommaren och kanske även en längre tid, berättar Lausala.

Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Tero Lausala esittelee pienoismalliautoa.
Bildtext Enligt Tero Lausala, vd för Bilbranschens centralförbund, lever sommarbilsfenomenet och mår bra.
Bild: Matti Matikainen

Raseborgsungdomarna är i Karis för att kolla in bilar vid bilhandeln MHD Auto. Ägaren Markus Dahlgren säger att folk fortfarande köper sommarbilar, men inte i samma utsträckning som förr. Under de senaste sju åren har kriterierna blivit strängare – bilen ska också hålla över vintern.

– Det är lite dyrare sommarbilar som folk vill ha nuförtiden, berättar Dahlgren.

Ungdomarna vill ändå ha en sommarbil i dess traditionella bemärkelse. Köpkriterierna är att det går att komma fram med bilen och att bromsarna fungerar. Det får även gärna vara en tid kvar till besiktningen, och luftkonditionering är en bra bonus. Priset ska ligga mellan 1 500 och 2 000 euro.

– Den behöver inte vara hemskt fin. Det är ju spänningen med en sommarbil att allt inte är så precist, förklarar Alanen.

Ungdomarna säger att kriterierna för sommarbilen är ett lågt pris och fungerande bromsar. - Spela upp på Arenan

Populärt att köpa på nätet

Ungdomarna har letat efter en bil på flera håll på nätet, såväl hos privata försäljare som hos bilaffärer. Än så länge har de inte hittat en bil som fallit dem i smaken. Antingen har bilen varit för dyr eller så har den haft fel som de inte klarar av att reparera.

Ännu har de ändå inte kastat in fiberhandduken.

– Vi fortsätter leta, konstaterar Ninja Alanen.

Enligt Bilbranschens centralförbunds vd Tero Lausala har det dykt upp flera sätt att skaffa en sommarbil under årens lopp. Nuförtiden köps kring hälften av bilarna från en affär och resten via privat försäljning. Lausala säger att det också blivit vanligare att hyra en bil över sommaren.

Enligt Markus Dahlgren spelar den traditionella bilhandlaren fortfarande en viktig roll.

– Jag måste nog säga att det finns ett lika stort behov av lokala bilaffärer som förut.

Audi.
Bildtext Från bilaffärer köper man vanligtvis bilar som är mindre medkörda och nyare än de som man köper privat.
Bild: Esa Syväkuru / Yle

Även om det går att hitta en billig bil om man köper direkt från den tidigare ägaren, så påpekar Tero Lausala att det gäller att vara uppmärksam som kund. Det lönar sig till exempel att kolla att bilen är säker och att den är påställd, alltså att det registrerats att den är i användning.

– När du köper en bil i en affär så gäller konsumentskyddet. Som kund kan du vara säker att allt är i ordning. Bilen är kontrollerad, servad, besiktigad och du kan tryggt köra ut på sommarvägarna, förklarar han.

En sommartradition

Enligt Lausala beror den ökade bilhandeln under sommaren på att människor har mera tid att köpa bil och resa runt Finland – köra till stugan eller träffa släktingar. Enligt Fintraffic ökar också trafiken under sommaren med kring 10 procent.

– Jag tror att vi har en slags etik och kultur där bilen symboliserar friheten att röra sig och göra egna val. Det är en del av sommartraditionen, vi rör oss ute i sommarnatten med vår sommarbil, sammanfattar Lausala.

Ronnie Katkovsky, Ninja Alanen ja Benjamin Suutari tutustuvat kesäautoon.
Bildtext Ungdomarna har ännu inte bestämt om de kommer att behålla eller sälja bilen efter sommaren.
Bild: Esa Syväkuru / Yle

Det finns också skillnader beroende på vem kunden är. Lausala säger att barnfamiljer oftast köper en bil som är säker och i bra skick för att köra till lantstället med. De använder också vanligtvis bilen efter sommaren.

Unga, till exempel studerande, köper å sin sida gärna en bil som de kan åka till sommarevenemang med och till kompisens stuga eller sommarjobbet.

– Många sommarjobb finns på annan ort och då köper de vanligen en äldre och billigare bil, säger Lausala.

Också de med hobbybilar och samlarobjekt syns i statistiken.

– Det är en grupp för sig – sommarbilisterna med höga inkomster som under sommaren tar i bruk bilen som är museiregistrerad eller annars bara äldre.

Enligt Lausala syns sommarbilsfenomenet i hela landet, men det finns regionala skillnader.

– I huvudstadsregionen och i andra större städer hyr man oftare en bil till sommaren än på landsbygden.

Ville hitta på något nytt

För ungdomarna föddes idén att köpa en sommarbil då de ville hitta på något nytt att göra under sommaren. De är en grupp på fyra som alla delar på kostnaderna. Tanken är att resa runt i Finland med bilen.

– Det kanske inte pratas om sommarbilar så mycket nuförtiden, men jag har nog hört att några kompisar gjort en sådan här utfärd, berättar Ninja Alanen.

Bilen skulle ge ungdomarna något att göra under sommaren, tid att umgås och frihet. Än så länge vet de inte vad de ska göra med bilen då sommaren är slut.

– Om den håller vår resa så blir den säkert vår gemensamma bil, säger Alanen.

Först gäller det ändå att hitta ett lämpligt skrälle, men det blir ingen affär den här gången hos bilhandlaren i Karis.

Vad händer då de äntligen finner en bil? Då bär det av mot norra Finland, eller så långt som bilen håller.

Texten är en översättning av Pihla Saravirtas artikel Ninja Alanen, 17, kavereineen etsii kesäkaarasta jännitystä suveen – käytettyjen henkilöautojen kauppa vilkastuu kesällä.

Diskussion om artikeln