Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hemtrevlig musikal om tre grisar och en varg ska locka barnfamiljer till Tenala

Teaterövningar i Tenala. Folk på utomhusscenen och några människor som sitter på läktaren.
Bildtext Repetitionerna pågår för fullt på Museigården i Tenala. Pjäsen Tre grisar och den stora snygga vargen visas 6.7-5.8.2023.
Bild: © 2023 Oscar Grönroos, all rights reserved.

Familjemusikalen Tre grisar och den stora snygga vargen har premiär på Museigården i Tenala den 6 juli. Det blir teaterföreningen Skotts fjärde produktion.

Den engelska folksagan Tre små grisar från 1840-talet har dammats av och fräschats upp med en stor, men inte stygg utan snygg varg.

Manus, sångtexter och dramatisering har gjorts av Per-Erik ”Peppe” Krook, men i övrigt är det ett ganska nytt och ungt teatergäng som ser till att det bli en familjepjäs i Tenala i sommar.

Den stora snygga vargen spelas av Emil Lillkung.

En ung man med långt hår och keps står ute i solsken och kisar med ögonen.
Bildtext Emil Lillkung ser definitivt inte ut som en stygg varg.
Bild: Linus Westerlund / Yle

– Det är en intressant karaktär. Vargen har som tendens att göra en del dåliga saker, men det handlar egentligen om missförstånd och bakomliggande orsaker som har tyngt honom länge, beskriver Emil Lillkung sin rollkaraktär.

– Det blir en del nya karaktärer. Pjäsen är väldigt skämtsam men på ett smakfullt sätt, tillägger regissören Wilhelm Nielsen.

En ung man i röd keps står framför en stor skylt sim gör reklam för en kommande teaterpjäs.
Bildtext Wilhelm Nielsen vill att teaterpubliken ska känna sig som hemma fast de är på teater.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Nielsen debuterar som regissör. Han är utbildad ergoterapeut men teater hör till hans stora intressen. Nielsen får regihjälp av skådespelaren Sixten Lundberg, som enligt hörsägen ska sköta korvgrillningen på Museigården.

Emil Lillkung har också komponerat musiken.

– Musiken är helt fantastisk så det har varit lätt och njutbart att göra dans till sådan musik man själv uppskattar, säger koreografen Sofia Kruskopf.

En ung kvinna står framför en skylt som marknadsför en kommande teaterpjäs
Bildtext Sofia Kruskopf har dansat hela sitt liv. Nu lär hon bland annat de tre små grisarna dansa på teaterscenen i Tenala.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Sofia Kruskopf gör nu sin tredje egna koreografi för sommarteatern i Tenala.

De här tre lärde känna varandra i samband med att de var med i Västnyländska Ungdomsringens uppsättning av West Side Story sommaren 2018 och man märker att de känner varandra väl trots att de ursprungligen kommer från olika håll av Svenskfinland.

Sofia Kruskopf kommer från huvudstadsregionen, Wilhelm Nielsen är östnylänning och Emil Lillkung är från Österbotten. Den här sommaren har de tidvis bott tillsammans i den tidigare vaktmästarbostaden i föreningshuset Malmåsa i Prästkulla i Tenala.

Regissören Wilhelm Nielsen har också klart för sig vad han vill ge teaterpubliken i Tenala.

– Jag hoppas att folk ska få den hemlika och familjära känslan under hela pjäsen.

Dansanta grisar och en snygg men lite missförstådd varg underhåller teaterpublik i Tenala i sommar

14:22

Diskussion om artikeln