Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sandra Bergqvist om fallet Junnila i riksdagen: ”Jag hoppas man i fortsättningen är ytterst försiktig med vem man flörtar med”

Sandra Bergqvist.
Bildtext SFP:s minister Sandra Bergqvist från Nagu.
Bild: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Sandra Bergqvist och majoriteten av SFP:s ledamöter röstade mot Vilhelm Junnila i ondagens förtreoendeomröstning. Kopplingar till extremhögern och nazistiska rörelser är under inga omständigheter okej, säger minister Berqvist.

Under onsdagen röstade riksdagen om förtroendet för näringsminister Vilhelm Junnila (sannf) efter att ministern varit i hetluften på grund av kopplingar till ytterhögern. Junnila har tidigare bland annat hållit tal vid ett ytterhögermöte i Åbo.

Rösterna föll 95–86 för Vilhelm Junnila (Sannf), vilket innebär att Junnila får fortsätta som minister.

Bland SFP:s riksdagsledamöter röstade sju mot Junnila och tre blankt. Alla tre ministrar från den svenska riksdagsgruppen, Anna-Maja Henriksson, Anders Adlercreutz och Sandra Bergqvist röstade mot näringsministern.

Partiet ville dra en gräns för kopplingar till extremhögern

Bergqvist uppger att hon och Junnila nog tidigare haft ett bra samarbete gällande skärgårdsfrågor. Bergqvist och Junnila har suttit i skärgårdsdelegationen tillsammans.

– Men när det kommer till de här nyheterna som nu uppdagats och kopplingarna till extremhögern och nazistiska rörelser, så upplevde vi i SFP att där går vår gräns. Det är under inga omständigheter okej, därför röstade jag emot förtroendet, säger Bergqvist.

Hon säger att man som medlem i statsrådet bär ett stort ansvar också gällande den bild som ges av Finland.

SFP-ministrarna Sandra Bergqvist, Anna-Maja Henriksson och Anders Adlercreutz håller presskonferens.
Bildtext Alla tre ministrar från den svenska riksdagsgruppen, Sandra Bergqvist, Anna-Maja Henriksson och Anders Adlercreutz, röstade mot Vilhelm Junnila. Arkivfoto.
Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Hur tror du samarbetet kommer fungera framöver?

– Jag tror att det var viktigt för oss att kunna dra gränsen och uttrycka våra känslor i det här fallet. Det har vi också fått respekt för och jag hoppas vi får sådan förståelse i framtiden också. Vi står fast i våra värderingar och det vet jag att man förstår också från andra håll. Det gäller att fortsätta jobba med sakfrågor så bra vi kan och börja bygga upp ett förtroende.

Enligt Bergqvist har demokratin sagt sitt och Junnila fick riksdagens förtroende, därmed fortsätter man samarbeta utgående från den det.

– Vi står fast för att alla människor har lika värde och det kommer vi också att fortsätta göra.

Vilhelm Junnila i kavaj i riksdagshuset.
Bildtext Vilhelm Junnila får fortsätta som näringsminister efter onsdagens förtroendeomröstning.
Bild: Eeva-Maria Brotherus / Lehtikuva

– Jag tror och hoppas att alla har lärt sig något av den här händelsen och att man i fortsättningen är ytterst försiktig med vem man flörtar med.

Enligt henne kan man inte bara förklara bort saker och ting genom att säga att det var en vits eller att det varit en rolig grej långt tidigare. Saker och ting har konsekvenser, konstaterar Bergqvist.

– På den här nivån i politiken handlar det också om att ta ansvar för sina handlingar.

Omtumlande dag för regeringsparterna – skulle regeringen falla eller inte?

Bergqvist beskriver dagen som väldigt annorlunda. SFP-riksdagsgruppen började dagen med ett gruppmöte på morgonen för att diskutera förtroendeomröstningen. Enligt henne fördes väldigt allvarliga diskussioner inom partiet, diskussioner som resulterade i att partiets ledamöter röstade mot eller blankt.

I och med förtroendeomröstningen mot Junnila röstade man också om regeringens förtroende, rösterna föll 106-78 till regeringens fördel.

Bergqvist säger att det var oklart huruvida regeringen skulle falla eller inte och huruvida hon skulle ha kvar sin post som minister eller inte.

– Det här var kanske allvaret i frågan för vår del, då alla vi SFP:s ministrar röstade mot förtroendet med vetskapen om att regeringen kan falla på grund av det här, säger hon.

Diskussion om artikeln