Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Från skolavslutning i Lovisa till sommarträning i Heilongjiang – Glenn Lindholm är tillbaka som skidtränare i Kina: ”Mycket bättre resurser än i Finland”

Collage på en sandstorm på Himmelska fridens torg och Glenn Lindholm.
Bildtext Glenn Lindholm tillbringar sommaren i Kina.
Bild: All Over Press, Elisa Kinnunen / Yle

Glenn Lindholm är tillbaka i kinesisk längdåkning – åtminstone för den här sommaren. Landslagstränaren försäkrar att Kina även i fortsättningen kommer att satsa på vintersport.

Vinter-OS i Peking 2022 kommer att bli ihågkommen för de extremt stränga coronarestriktionerna, finländska framgångar och storslagna tävlingsplatser.

De kinesiska vinteridrottarna förberedde sig för sina tävlingar på hemmaplan med finländsk experthjälp. Idrottshögskolan Vuokatti satsade stort på kinesiska idrottare som tränade i Kajanaland. Mika Kojonkoski ledde backhopparna och skidåkarna tränades bland annat av Glenn Lindholm, som var ansvarig för det finländska damlandslaget 2021–2022.

Efter OS tystnade allt. Förra säsongen uppnådde de kinesiska längdskidåkarna noll poäng i världscupen. Ett resultat som talar för sig själv.

Vuokattis investeringar i Kina är historia, och de finländska tränarna har lämnat landet – alla utom en.

”Helt väntat”

– Det var helt väntat att proppen gick ur de kinesiska idrottarna efter tävlingarna i Peking. Men jag visste att de skulle komma igen när det var dags för förberedelserna inför OS i Milano 2026, säger Glenn Lindholm till Yle Urheilu.

Vid tidpunkten av telefonsamtalet befinner han sig i Heilongjiang, den mest nordöstliga provinsen i Kina, ganska nära den nordkoreanska gränsen.

Provinsen med knappt 40 miljoner invånare är den kinesiska vintersportens fristad där Lindholm, enligt egen utsago, för femte gången har ett tränaruppdrag.

Under åren 2018 och 2022 jobbade Lindholm även tillsammans med paraskidåkare och var närvarande vid de paralympiska spelen.

Pyeongchangin olympialaisten hiihtostadion 2018
Bildtext Glenn Lindholm har spenderat mycket tid vid stadion i Pyeongchang.
Bild: Valery Sharifulin/TASS/All Over

Efter de olympiska spelen tackade Lindholm nej till en lång fortsättning, bland annat på grund av familjeskäl. Men i våras kom det ett nytt samtal.

– Under det senaste läsåret arbetade jag som lärare i en grundskola i Lovisa. Avslutningen hölls lördagen den 3 juni, jag hade sommarlov söndagen den 4 juni och på måndagen den 5 juni flög jag till Kina för att fungera som tränare.

Lindholm lovade att specifikt coacha landslagsåkare i provinsen Heilongjiang under sommarmånaderna. Just nu är hemresan bokad till den sista juli, men det har också kommit erbjudanden om fortsättning. Åtminstone i nuläget tror Lindholm inte att han kommer att nappa på dem.

Egna stortävlingar

– Till gruppen hör ungefär 50 idrottare. De bästa har en bakgrund på OS- och VM-nivå. Här går det inte att jämföra stortävlingarna med de som arrangeras i Europa. Kina arrangerar sina egna vintermästerskap, som värderas näst högst efter de olympiska spelen. För de framgångsrika idrottarna är tävlingarna också mycket lönsamma.

Lindholms nyaste uppdrag handlar inte om något talkojobb.

– Lönen är konkurrenskraftig, men måttlig när det räknas om till timlön. Det finns så mycket arbete att göra.

Lindholm tränar skidåkare två gånger om dagen från måndag till lördag i totalt cirka 26 timmar. Söndag är vilodag. Laget och tränarstaben bor i det olympiska träningscentret, vars infrastruktur är lämplig, enligt Lindholm.

– På tre veckor har jag inte sett en enda icke-kinesisk person, vilket är ett bevis på att vi är ganska isolerade här.

Flera landslagstränare har sett hur huvudtränaren Teemu Pasanen har tvingats skära ner i det planerade lägerprogrammet på grund av Skidförbundets svåra ekonomiska situation.

– Vi har mycket bättre resurser här än i det finländska landslaget. Naturligtvis är jag ledsen över situationen i Finland, speciellt som pappa till en landslagsåkare. Jag är ledsen eftersom förväntningarna på idrottare i Finland inte står i proportion till deras möjligheter att förbereda sig.

Medan Teemu Pasanen har lovat sina idrottare två träningsläger inför tävlingssäsongen, har Lindholms ekonomiansvariga lovat ett.

– Det började runt månadsskiftet april-maj och slutar i februari.

Texten är en översättning av Yle Urheilus artikel Suomalainen hiihtovalmentaja palasi yllättäen Kiinaan – ”Paljon paremmat resurssit kuin Suomen maajoukkueella”, skriven av Pekka Holopainen.

Diskussion om artikeln