Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Snabbmat blir street food i Jakobstad

Från 2015
Uppdaterad 20.11.2015 09:48.
Tävlingsbidragen. Det var kryddad bondost med laxröra från Ranckens ranch, Sikwrap från Strandis, Stekt färskkorv med spiskummin från Skogsjö gård, GP från Smak & Form samt Highlandkött med ungspotatis från Esse Highland.
Bildtext Tävlingsbidragen. Det var kryddad bondost med laxröra från Ranckens ranch, sikwrap från Strandis, stekt färskkorv med spiskummin från Skogsjö gård, GP från Smak & Form samt highlandkött med ungspotatis från Esse Highland.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Får det lov att vara färskkorv kryddad med spiskummin, sikwrap eller bondost med laxröra? Det är street food-rätter som du eventuellt kan köpa i Jakobstad framöver.

Gatumat eller den mer trendiga benämningen street food växer i popularitet. Därför ordnade Concordia och företagshuset Dynamo en idétävling för street food-rätter i Jakobstad.

Tanken bakom idétävlingen var att sporra deltagarna till nytänk inom produktuvecklingen. Budskapet var att en bra streetfoodrätt ska vara inspirerande, god, nyttig, lokal och ansvarstagande.

Carita Häger i köket
Bildtext Carita Häger från Ranckens ranch ställde upp i tävlingen med egengjord bondost på råmjölk med en laxröra till.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Det tycks finnas ett intresse bland producenter i Jakobstadsregionen att ta fram just street food-rätter.

- Bara man har det bra tillställt kunde man säkert vara på olika evenemang. Folk vill säkert prova nya saker. I stället för kaffe och bulle tar man andra snacks eller en liten maträtt, säger Tommy Nyholm, ekologisk grisbonde på Skogsjö gård i Munsala, Nykarleby.

Korvrätten vann

Arrangörerna ville trots benämningen idétävling inte kalla det en tävling, utan en experimentell form av företagsutveckling.

- Vi vill inspirera företagen att tänka i form av street food-produkter. Att utveckla sin verksamhet eller de råvaror o produkter man har för att få till lokala street foodprodukter med en österbottnisk tvist, säger företagsrådgivare Jonas Harald på företagshuset Dynamo.

Ändå korade juryn en vinnare. Den vinnande rätten bestod av färskkorv kryddad med spiskummin och riven morot och palsternacka stekt i smör. Bakom rätten stod Tommy Nyholm och Jessica Kock på Skogsjö gård.

Jessica Kock och Tommy Nyholm från Skogsjö gård presenterar sin rätt för juryn.
Bildtext Jessica Kock och Tommy Nyholm från Skogsjö gård presenterar sin rätt för juryn.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Det är inte första gången som färskkorven vinner pris. För en månad sedan fick Skogsjö gård bronsmedalj för korven i svenska mästerskapen i mathantverk.

Arrangörerna hoppas att de rätter som tillreddes inom ramen för idétävlingen ska hitta till marknaden. Det har den vinnande korven redan gjort i och med att Nyholm säljer den i sin gårdsbutik.

Genialisk rätt

Tävlingsjuryn bestod av fyra personer, två som arbetar inom livsmedelsbranschen och två konsumenter.

- Vi tänkte att rätterna ska fungera att äta i enklare sammanhang. Man ska kunna äta dem i farten utan att ha många olika bestick och serveringsattiraljer. Vi tänkte förstås också att det ska smaka gott och gärna ha en lokal prägel, säger jurymedlemmen Åsa Tolgers som till vardags är produktutvecklare på Snellman och Kokkikartano.

Behövs det street food i Jakobstad?

- Jag tycker det. Det är ett enkelt och lättsamt sätt att ta till sig mat. Och vi har så mycket här att erbjuda så varför inte.

Hur smakade den vinnande rätten?

- Den var genialisk i sin enkelhet. Korv och rotsaker, enkelt men otroligt gott. Fina, lokala råvaror och väldigt fint komponerat med allt från konsistens till smak. Det var lätt att äta och säkert rätt så lätt att tillverka även under enkla omständigheter som street food ska vara.