Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yrkeschaufför fick villkorligt fängelsestraff efter dödsolycka i Parkano

Video från olycksplatsen i Parkano i juli 2020. - Spela upp på Arenan

Två personer dog och två skadades allvarligt i olyckan i ett korsningsområde längs riksväg 3. Endast ett barn fastspänt i barnstol klarade sig utan allvarliga skador i personbilen som lastbilen frontalkrockade med.

Birkalands tingsrätt har dömt en yrkeschaufför till fem månaders villkorligt fängelse för två fall av dödsvållande, två fall av vållande av grov kroppsskada samt för grovt äventyrande av trafiksäkerheten, skriver Yle Uutiset.

Det var den 16 juli 2020 som yrkeschauffören körde lastbil längs riksväg 3 i Parkano utan att i tid bli medveten om att den framförvarande bilen höll på att svänga till vänster.

Kollisionen mellan lastbilen och personbilen var så kraftig att personbilen knuffades ner i diket och lastbilen kom över i det mötande körfältet där den krockade med den främre delen av en mötande personbil.

Fem personer befann sig i den mötande bilen och endast en av dem, ett barn fastspänt i bilbarnstol, klarade sig utan allvarliga skador. Två av personerna dog i olyckan och två skadades allvarligt.

Enligt rätten hade lastbilschauffören inte iakttagit särskild noggrannhet eller försiktighet när han närmade sig korsningsområdet. Chauffören skulle också ha haft möjlighet att agera som en omsorgsfull yrkeschaufför och ta mer hänsyn till riskerna.