Ali Hossaini får inte sin gravida hustru till Finland – Migrationsverket säger att deras äktenskap inte är äkta

Ali Hossaini driver en pizzeria i Sotkamo nära Kajana och vill få sin familj från Afghanistan till Finland, men Migrationsverket säger nej.
Ali Hossaini vet inte vad han ska göra. Han ska bli pappa i höst men gravida hustrun Fatima är i Afghanistan och får inte komma till Finland. Ali har fått avslag på sin ansökan om familjeåterförening. Migrationsverket anser att deras äktenskap inte är giltigt.
– Jag är ledsen och jag mår inte bra. Också min hustru och mina barn mår dåligt, säger Ali Hossaini.
Ali Hossaini kom ensam som minderårig till Finland i slutet av 2015. Efter att ha avslutat grundskolan jobbade han på byggen och i pizzerior. För tre år sedan startade han egen pizzeria tillsammans med en bekant från hembyn i Afghanistan.
Han vill tjäna tillräckligt för att kunna få sin hustru och hennes barn från tidigare äktenskap till Finland.
Pizzerian i Sotkamo har öppet alla dagar, och på veckosluten ända in på småtimmarna. Ali jobbar långa dagar men pratar flera gånger om dagen med Fatima i telefon.
Tradition ledde till kärlek
Ur finländsk synvinkel började Alis och Fatimas kärlek på ett speciellt sätt. Efter att Alis bror dödats av talibanerna 2017 började Ali stödja änkan. Han ringde Fatima och tog hand om henne och barnen.
Efter ett tag fattade de tycke för varandra och Ali friade till Fatima. Ali berättar att de gifte sig 2019 i grannlandet Iran dit han kan resa från Finland.
I sitt beslut säger Migrationsverket att det finns skäl att misstänka att äktenskapet inte ingåtts för att leva ett familjeliv som man och hustru i Finland. Istället tror man att deras äktenskap är ett försök att kringgå utlänningslagen och få Fatima och hennes barn till Finland.
Dessutom ifrågasätter Migri pizzerians omsättning, och säger att den är för stor för att det ska kunna stämma.
Ali Hossaini berättar att han lämnat alla beskattningsbeslut och företagets bokslut till Migrationsverket. Han tjänar tillräckligt för att kunna försörja Fatima och barnen i Finland.
– Vi ska få barn i oktober. Vårt förhållande är äkta och vi älskar varandra, säger Ali Hossaini.
”Migris beslut är skamligt”
Timo Raivio, som hjälpt många asylsökande i Finland, är frustrerad och säger att situationen är katastrofal för familjen i Afghanistan. De lever gömda från talibanerna och barnen går inte i skolan.
Raivio förstår inte hur Migrationsverket kan hävda att Ali och Fatima inte skulle leva som familj i Finland när de väntar ett gemensamt barn.
– Migris beslut i Alis fall är skamligt och baserar sig på fördomar, och är diskriminerande mot människor som är i en sårbar ställning, säger Raivio.
På Flyktingrådgivningen säger man att ingenting längre överraskar. Migrationsverket har en väldigt snäv syn på familjebegreppet, säger verksamhetsledare Pia Lindfors. Det finns stora problem och brister i hur rätten till familjeliv förverkligas i Finland.
– Man talar om hur viktigt det är att flyktingar integreras snabbt i samhället. Och där visar all forskning att familjen främjar integrationen men den strikta beslutsfattningen motverkar detta, säger Lindfors.
Helhetsbedömning av familjelivet
På Migrationsverket säger man att allt fler ansöker om uppehållstillstånd på grund av familjeband. Över 90 procent av dem som söker får sin familj till Finland.
Huvudorsakerna till ett avslag är att familjens försörjning inte är tryggad, att den sökande saknar ett giltigt pass eller att familjebandet inte kunnat fastställas, förklarar Raisa Bernards, chef för tillstånd och medborgarskap.
– En graviditet är en vägande orsak men i beslutet görs en helhetsbedömning av det gemensamma familjelivet. Bland annat beaktar vi hur bra makarna känner varandra och vad de kan berätta om varandra.
Migrationsverkets tolkningar leder till att närmare var tionde person som försökt få sin familj till Finland får fortsätta leva i olika länder.
Och det är också familjeåterföreningar som är den vanligaste orsaken till att människor ringer till Flyktingrådgivningen. Rådgivningens jurister hjälper i hundratals fall årligen. Verksamhetsledaren ser också dem som inte alls lämnar in en ansökan om familjeåterförening som bekymmersamt.
– Ett stort problem är att det är så oförutsägbart hur det kommer att gå med processen. Dessutom är det svårt och dyrt för många att få sin familj till Finland. Så ed del försöker inte ens få sin familj hit, säger Pia Lindfors.
Lång väntan på medborgarskap
Situationen kunde vara en annan om Migrationsverket hade behandlat Ali Hossainins ansökan om finländskt medborgarskap inom den förväntade behandlingstiden. Nu har han väntat på ett beslut i två år och sju månader. Enligt Migrationsverket är den förväntade behandlingstiden för ansökan om medborgarskap 6–28 månader.
Diskrimineringsombudsmannens byrå ser att de grundläggande rättigheterna brustit på flera sätt i Ali Hossainis fall. De har varit i kontakt med Migrationsverket och gjort dem uppmärksamma på att behandlingen av medborgarskapsansökan dragit ut på tiden.
Diskrimineringsombudsmannen säger att om medborgarskapet hade fastställts före behandlingen av familjeåterföreningen hade den troligen gått smidigare och högst sannolikt lett till ett positivt slutresultat.
Tiden håller på att rinna ut
I Petteri Orpos regeringsprogram står det att regeringen vill begränsa familjebegreppet till endast make och barn. Regeringen tänker inte heller sänka inkomstgränserna som krävs vid familjeåterföreningar.
– Trenden i regeringsprogrammet är att reglerna stramas åt till en del, om allt sätts i verket. Det kan minska antalet ärenden som gäller familjeband, om allt i regeringsprogrammet förverkligas, säger Raisa Bernards på Migrationsverket.
Ali Hossaini har överklagat Migris beslut, men det är en långsam process som i värsta fall tar flera år. Den tiden har inte Ali och Fatima, eftersom de ska få barn i oktober. Ali hoppas in i det sista att Migri kunde behandla hans fall på nytt.
– Jag kom ensam till Finland och nu vill jag att min familj kommer hit, men jag vet inte när, jag vet inte när, säger Ali Hossaini.