Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Trebarnspappan Sebastian Holmgård: Att ha barn är meningsfullt men inte meningen med livet

Sebastian Holmgård
Bildtext Sebastian Holmgård är pappa och filosofinörd. I podden Petter söker meningen med livet filosoferar han kring barn och om de kan vara meningen med livet.
Bild: Yle / Petter Sandelin

Sebastian Holmgård tycker att det är lite absurt att ha barn. Plötsligt är man så väldigt upptagen av vad som händer med den animerade tv-karaktären Bluey. Ens referensramar svängs om totalt.

– Det som barnen är intresserade av är mitt i allt en stor del av mitt liv. Det är lite befängt när man stannar upp och ser på det utifrån, säger trebarnspappan Sebastian.

Många beskriver att de blev som en ny människa då de blev föräldrar, att allt bara föll på plats och livet fick en mening. Det här är något Sebastian inte alls kan känna igen sig i. Skämtsamt säger han att han har funderat om det är något fel med honom.

– Vem jag är på insidan och hur jag upplever mig själv, det har inte förändrats.

Podd: Petter söker meningen med livet

Folk säger att barn är meningen med livet och att man automatiskt hittar någon sorts inre tillfredsställelse när man blir förälder. Stämmer det? Eller är det tvärtom så att småbarnsföräldrar faktiskt är olyckligare än andra människor?

Är barn meningen med livet? Om jakten på ett meningsfullt liv och det absurda i att ha barn

40:51

”Det är ju eländigt att ha småbarn”

För Sebastians del är barn inte meningen med livet, men de ger honom ett meningsfullt liv. Till exempel att gå till lekparken blir meningsfullt då han gör det med barnen, men är inte det om han går dit ensam. När han gör något för barnen känns det meningsfullt för honom själv.

– Mina barn gör mig definitivt lycklig, men samtidigt finns det undersökningar som visar att småbarnsföräldrar är mindre lyckliga än andra människor.

Sebastian funderar att man då man har barn har mindre tid att fundera och känna efter hur man egentligen mår.

– Det är ju direkt eländigt att ha småbarn, med all stress och när man inte får sova.

Men är det då moraliskt rätt att skaffa barn i en värld av miljöförstöring och krig?

– Tidvis tänkte jag nog på hur världen kommer att se ut för dem, men jag är så pass optimistisk att jag tänker att det kommer att vända.

Sebastian säger att han funderade märkligt lite på det moraliska i att sätta barn till världen. Men någon lätt fråga är det inte.

– Att skaffa barn är än så länge en förväntad handling, ingen ifrågasätter att man skaffar barn. I alla fall där jag bor.

Han jämför med dem som väljer att vara barnlösa, som kan få svara på en massa kritiska frågor och måste försvara sitt val.

Moralen i barnfödartalko

Sebastian tycker inte heller att det är moraliskt försvarbart att sätta barn till världen för att rädda ett lands ekonomi eller liknande.

– Då tar ju jag ett moraliskt beslut för en annan persons del, dvs. det ännu ofödda barnet. Det är knepigt.

Sebastian är förutom trebarnspappa också filosofinörd och gymnasielärare i engelska. I podden Petter söker meningen med livet diskuterar Sebastian och Petter om barn kan vara meningen med livet och om man kan leva vidare genom sina barn.