Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Anna-Maja Henriksson förklarar SFP:s sällsynta agerande i Junnila-omröstningen: “Kan inte påminna mig om att det hänt tidigare”

Anna-Maja Henriksson.
Bildtext Anna-Maja Henriksson kom till Björneborg på onsdag efter en fartfylld dag i riksdagen.
Bild: Linnea de la Chapelle / Yle

Enligt Henriksson ville SFP markera var gränsen går för partiet. Men riksdagsgruppens ledamöter gavs fria händer i omröstningen.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson kommenterade partiets agerande för Svenska Yle i Björneborg dit Henriksson anlänt för att medverka i evenemanget Suomiareena.

Anna-Maja Henriksson, vilken signal ville SFP sända med att rösta emot förtroende för den Sannfinländska näringsministern Vilhelm Junnila?

– Vi kan inte acceptera att man röstar för förtroende för en person som öppet flörtar med nazistsymboler och högerextremistiska rörelser. Vi ville visa att vår gräns går här. Det oaktat att Junnila har ångrat sig.

Sju SFP-ledamöter röstade emot ett förtroende för Junnila medan tre röstade blankt. Vad beror den här splittringen på?

– Varje ledamot fick fria händer att rösta som den ville. För min egen del så röstade jag emot förtroende och tryckte på den röda knappen vilket är mycket ovanligt när det gäller en minister i samma regering.

Det är väldigt ovanligt. Har det någonsin skett tidigare att SFP i egenskap av regeringsparti röstat emot en minister i samma regering?

– Jag kan inte påminna mig om att det hänt tidigare. Men det här handlar om ideologi och människosyn och att vi inte kan acceptera den här typen av agerande.

Kom minister Junnilas kopplingar till högerextremismen som en överraskning för dig?

– Det kom nog som en överraskning för mig, jag visste inte om det. Det har liksom kommit fram under resans gång, eller ska vi säga regeringens första vecka.

– Jag har själv talat med Junnila i morse. Han är mycket ångerfull. Han inser att det han har gjort har varit dumdristigt och han lovar att han inte kommer att agera på det här sättet mera. Men det förändrar inte att han ändå tyckt att det har varit okej att göra på det här sättet tidigare.

Tänker SFP nu kräva Junnilas avgång?

– När det uppstår problem i regeringen oavsett vad det handlar om så är det ofta bra att söka lösningar. Nu blev resultatet att vi röstade om Junnilas förtroende i plenum och då var mitt budskap till statsminister Orpo och Sannfinländarnas ordförande Riika Purra att SFP inte är redo att rösta för förtroende.

Informerade du alltså Petteri Orpo och Riikka Purra om hur SFP tänker agera i omröstningen om Junnilas förtroende?

– Jag förde ett samtal med statsministern igår kväll där jag sade att det här kommer att bli svårt för oss. På gruppmötet i morse meddelade jag att vi har många som kommer att trycka på den röda knappen. Både Orpo och Purra informerades.

Anna-Maja Henriksson på Suomiareena
Bildtext Enligt Anna-Maja Henriksson visste hon inte på förhand hur omröstningen om Junnila skulle utfalla.
Bild: Linnea de la Chapelle / Yle

Man får intrycket att SFP går en ganska prekär balansgång nu. Betyder det här att SFP nu tagit på sig rollen som en opposition inom regeringen?

– Vi är inte en opposition utan vi vill markera var vår gräns går. Vår gräns gick här. Det kunde också ha funnits andra alternativ att agera.

Vilka andra alternativ?

– Det kan var och en kanske räkna ut. Det är partiordföranden som ansvarar för utnämningen av sina ministrar.

Hur ser du på regeringssamarbetet framöver?

-Jag meddelade de övriga partiledarkollegorna redan igår att det här blir svårt för oss. Nu har Junnila fått riksdagens förtroende och SFP accepterar riksdagens vilja. Nu går vi vidare.

Hade oppositionspartierna vetskap om hur SFP skulle rösta?

– Nej, det hade de inte. Allt har hänt snabbt idag. När vi kom till plenum visste jag inte hur den slutliga omröstningen skulle utfalla. Vi visste inte hur många som skulle vara på plats.