Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Regnbågsflaggan i Lovisa blev stulen två gånger på tre dagar – nu vajar reservflaggans reservflagga på torget

Uppdaterad 30.06.2023 09:58.
På bilden ser man en prideflagga.
Bildtext Regnbågsflaggan är förmodligen den kändaste symbolen som används inom hbtq-rörelsen. Den symboliserar mångfald och stolthet över att vara sig själv.
Bild: Lone Widestam / Yle

Nu vajar prideflaggan igen på Lovisa torg, men sedan den hissades upp på måndagsmorgonen har flaggan hunnit bli stulen och utbytt två gånger.

– Den stals för första gången på måndagskvällen. I en så här liten stad fick vi ganska snabbt reda på vilka som tagit den, berättar Meri Lohenoja som är en av arrangörerna för Lovisa Pride.

Det var två tonårspojkar som hade farit i väg med regnbågsflaggan, uppeggade av en kompis.

– Vi hittade pojkarna på stan och fick tillbaka flaggan, men den var helt förstörd, berättar Lohenoja.

En dag fick flaggan hänga i fred men på natten mellan tisdag och onsdag stals den igen. Den här gången var boven en annan tonårspojke.

– Mamman tog kontakt, berättade vad som hänt och frågade vart hon kan återbörda flaggan, berättar Lohenoja.

Den här gången var flaggan i skick men fästena trasiga. Det var tur att pridearrangörerna hade rustat sig med flera flaggor för den som nu hänger i flaggstången är reservflaggans reservflagga.

Flaggorna är lånade och det är tråkigt att behöva berätta för ägarna vad som hänt. Man kom överens med pojkarna som stal och totalförstörde den första flaggan att de betalar för en ny.

Enligt Lohenoja har man inte polisanmält stölderna eftersom pojkarna är så unga. En polisanmälan blir aktuell om flaggan stjäls en tredje gång, för att få stopp på ofoget.

Regnbågsflaggan ska tas ner på söndag när prideveckan är över. Lovisa Pride-evenemanget ordnas på fredagen. Prideparaden startar från Lovisa torg klockan 17 och kvällen avslutas med musik på badstranden Plagen.

Mycket kvar att göra i Lovisa

Lohenoja tror tonårspojkarna förmodligen inte ens riktigt vet vad flaggan står för. Det är kanske mer troligt att det hela handlar om ogenomtänkta tonårsupptåg och inte några regelrätta åsiktsyttringar mot regnbågsevenemanget eller personer som tillhör köns- och sexualminoriteter.

Lohenoja hoppas och tror att ingen ska komma och störa fredagens Lovisa Pride, men hon konstaterar att prideevenemang väcker känslor. Därför har arrangörerna förberett sig med ordningsvakter, och polisen är medveten om pridemarschen och kvällsprogrammet. Lohenoja hoppas patrullen som är på jobb ska hinna ta en tur via Lovisa Pride.

Hon berättar att hon själv fått ett gott mottagande när hon tagit kontakt med olika företag och instanser för att höra om de vill delta.

– Nu när flaggstölderna figurerat på sociala medier har den andra sidan kommit fram mer. Och nog vet jag ju att man inte är så toleranta i Lovisa. Det finns ännu mycket att göra för jämställdheten och jämlikheten i Lovisa, säger Lohenoja.

Diskussion om artikeln