Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Slut på gratis hemkörning av mat – Kesko och S-gruppen tycker att det är bäst för kunderna att det kostar

Norjalaisen ruoan verkkokauppa Oda:n toimittama tilaus espoolaiseen kotitalouteen.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Kesko och S-gruppen kommer att fortsätta att ta betalt för den mat de levererar på samma sätt som hittills. Enligt dem är det ett bättre system också för kunderna än Odas gratistransporter.

Det norska näthandelsbolaget för mat Oda avslutade i början av sommaren sin verksamhet i Finland. Bolaget meddelade om sitt beslut redan i maj.

Oda har haft verksamhet i Finland i endast ett och ett halvt år. Oda konkurrerade framgångsrikt med andra matbutiker speciellt i huvudstadsregionen, då Oda i många fall erbjöd gratis hemleveranser av beställd mat.

Totalt uppger Oda att bolaget har betjänat över 70 000 kunder i Finland.

Kesko och S-gruppen fortsätter som förr

Nu kan de kvarvarande butikskedjorna i Finland konkurrera om Odas kunder, men ingen av dem tycker att det nya läget påverkar deras verksamhet nämnvärt.

En man i vit skjorta och kavaj.
Bildtext Antti Rajala som är direktör för näthandel och digitala tjänster på centralhandeln Kesko säger att näthandeln med mat i dag fungerar på de flesta ställen i Finland om man inte bor långt från en matbutik i glesbygden.
Bild: Timo Pyykkä

Antti Rajala som är direktör för näthandel och digitala tjänster på centralhandeln Kesko säger att Odas volym på marknaden var ganska liten.

– Vår näthandel har en ganska stor volym redan nu så det kommer inte att innebära någon värst stor ansträngning för oss att ta över Odas tidigare kunder. Vi kan fortsätta betjäna våra kunder på samma sätt som tidigare.

Kesko uppger att bolaget varje vecka levererar cirka 70 000 beställningar.

S-gruppens näthandel med mat har under 2022 och 2023 haft ännu fler kunder än Keskos. S-gruppen har 270 butiker som säljer mat på nätet över hela Finland.

Inte heller S-gruppen ser någon orsak att ändra sin verksamhet för att locka till sig Odas kunder.

Odas beslut att dra sig från marknaden påverkar inte heller Finlands tredje butikskedja med matbutiker. Lidl har i dagens läge ingen nätbutik, och Lidl:s handelschef Mikko Forsström meddelar att Lidl inte heller har några planer på att grunda en näthandel för mat i Finland.

Kesko och S-gruppen nöjda med sina konkurrensfördelar

Sampo Päällysaho som är direktör för dagligvaruhandeln inom S-gruppen hoppas att de kunder som har varit nöjda med Oda blir nöjda kunder i S-gruppens butiker.

– Vår styrka är ett brett urval av produkter och en överkomlig prisnivå i de fysiska butikerna. Vi erbjuder även en konkurrenskraftig prisnivå för hämtningstjänster och hemleveranser. De är ofta tillgänglig nästa dag, och på vissa ställen till och med samma dag.

En man i kavaj och blå skjorta framför en grå bakgrund.
Bildtext Sampo Päällysaho som är direktör för dagligvaruhandeln inom S-gruppen säger att familjer gärna veckohandlar mycket mat på nätet medan snabba expressleveranser är särskilt användbara vid påfyllning och impulsköp.

Antti Rajala säger att Kesko konkurrerar med ett ännu bredare utbud och högkvalitativa produkter.

– Eftersom den mat som köps på nätet levereras av våra fysiska butiker har vi samma utbud i båda. Man kan alltså köpa samma mat på nätet som i den lokala närbutiken. Vår styrka är att vi kombinerar näthandeln och den fysiska butiken till en fungerande helhet. Vi har mycket få kunder som endast köper sin mat på nätet. Därför vill vi erbjuda samma priser och produkter på nätet som i butiken.

Fysiska butiker är en trumf i näthandeln

Både S-gruppen och Kesko betonar alltså betydelsen av sina fysiska butiker. Oda specialiserade sig endast på mathandel över nätet.

Antti Rajala säger att en kombination av näthandel och fysiska butiker också har visat sig vara en styrka i ett globalt perspektiv.

– Till exempel i USA är Walmart marknadsledare. Amazon har till och med köpt en kedja med fysiska butiker för att kunna klara sig i näthandeln med mat. I Storbritannien har marknadsledaren Tesco både näthandel och fysiska butiker. Det fungerar också hos oss.

Kunden betalar alla hemleveranser på något sätt

Odas satsning på att i många fall transportera hem uppköpen gratis får inte S-gruppen eller Kesko att tänka om.

Varken Rajala eller Päällysaho vill kommentera andra bolags siffror, men Antti Rajala konstaterar att ingen i världen har hittat en patentlösning som skulle finansiera gratis hemtransporter.

– Oberoende av hur näthandeln organiserar sin verksamhet är det någon som betalar den. I medeltal samlar vi in ungefär femtio produkter värda några euro styck per nätbeställning. Det är en stor skillnad om man jämför med näthandeln inom elektronikbranschen där någon kan köpa ett par hörlurar för 200 euro. När det gäller mat måste man dessutom beakta sista försäljningsdatum och obrutna kylkedjor. Det är mycket utmanande ur ekonomisk synpunkt.

Sampo Päällysaho hoppas att kunderna ska se på matuppköpens totala pris.

– Kunderna borde alltid räkna ihop allting och inte bara fokusera på att få någon del gratis. Naturligtvis betalar man en gratis hemleverans i produkternas priser.

Oberoende om butiken låter människor samla in produkterna i en butik eller satsar på automatiserade lager uppstår kostnader som kunden i sista hand måste betala på något sätt.

De enda alternativen är att kostnaderna en tid betalas av riskplacerare eller att bolaget väljer att gå på förlust för att få in en fot på en marknad. Men de är inga slutliga lösningar. I något skede måste pengarna samlas in från kunderna.

Kräver mycket arbetskraft

Antti Rajala betonar att näthandeln inom mat kräver mycket arbetskraft.

– Det tar en halv till en timme att samla in varje beställning. Därför ser vi att man kan godkänna en liten leveransavgift för en service som kan spara en kund till exempel två timmar per vecka då man inte själv behöver använda den tiden på ett butiksbesök.

Keskos priser för hemleverans varierar mellan noll euro i många butiker i huvudstadsregionen och ungefär tio euro beroende på leveranshastigheten och -avstånden. I S-gruppen varierar priset mellan 3,90–9,90 beroende på vilken tid på dagen man vill ha sin hemleverans.

Kesko lyfter också upp att företaget Wolt i dag levererar mat från allt fler av deras butiker.

– Nuförtiden kan man få en kasse med mat levererad till sitt hem till ett mycket lågt pris inom en halv timme. Men då handlar man inte för hela veckan utan beställer lite sådant man glömt att köpa när man var i butiken eller gör impulsköp eller beställer något man behöver om man överraskande får besök, säger Antti Rajala.