Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Peter Östman som leder Israelvängrupp i riksdagen röstade för minister Junnila – trots att han anklagas för kopplingar till ytterhögern

 Sari Essayah tiedotustilaisuudessa eduskunnassa. Mukana myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman ja puoluesihteeri Elsi Juupaluoma.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Peter Östman (KD) säger att situationen kring näringsministern säkert gör samarbetet ännu mera utmanande under de närmaste fyra åren. Om regeringskoalitionen håller samman.

Den kristdemokratiske riksdagsledamoten och Israelvännen Peter Östman röstade på onsdagen för fortsatt förtroende för näringsminister Vilhelm Junnila (Sannf) i likhet med resten av KD-gruppen.

Detta trots att minister Junnila anklagats för kopplingar till ytterhögern, nazistiska sympatier samt skämt som anknyter till Hitler.

Att Östman röstade för Junnilas fortsatta förtroende kan tyckas anmärkningsvärt, inte minst med tanke på att Östman fungerar som ordförande för riksdagens Israel vängrupp.

– Jag vågar inte skriva under på ifall Junnila faktiskt hyser nazistsympatier. Men han har uttalat sig väldigt opassande och hans tidigare uttalanden har haft antisemitistiska drag, säger Östman.

Inte gjort bort sig som minister

Östman lyfter fram att Vilhelm Junnila tog avstånd från sina tidigare uttalanden så snart som de uppdagades i media.

– Han konstaterade att han uttryckt sig väldigt osmakligt och oövertänkt. Han deklarerade samtidigt att han inte tillåter antisemitism och även fördömer holocaust (folkmordet av judar, reds anm.), säger Östman.

Östman säger att signalerna kring Junnila är motstridiga. Under förra riksdagsperioden grundades en arbetsgrupp som ska motarbeta antisemitism. I gruppens pressuttalande var Junnila en av undertecknarna.

Peter Östman säger också att Junnila ännu inte hunnit verka som minister under så många dagar.

– Som minister har han ännu inte gjort bort sig. Det är fråga om hans tidigare liv och det var grunden för vårt agerande på onsdagen, säger Östman.

Under sin tid som riksdagsledamot var Junnila bland annat värd för ett besök i riksdagen av en nationalistisk grupp. Det är inte så länge sen.

– Det är några år sen, men besöken i riksdagen kom fram sent på tisdagens plenum och verifierades först i morse innan omröstningen. Det var en olycklig tidpunkt och vi hann bara diskutera ärendet mycket kort efter vårt gruppmöte, säger Östman.

Arbetat aktivt mot antisemitism

Peter Östman har tidigare krävt att regeringen exempelvis skulle vida åtgärder för att skydda Israels ambassad mot antisemitiska attacker och garantera ambassadens integritet och säkerhet.

Östman har också erhållit K.-A. Fagerholm priset som är instiftat till minne av statsministern och talmannen Karl-August Fagerholms arbete till förmån för Israel, samt försvarande av judarna. Han har också bland annat deltagit vid ett minnestillfälle av massakern av judar i Babij Jar.

Det är väl ingen överdrift att kalla dig Israelvän?

– Nej, det är det inte, och även judarnas vän. Men jag har jobbat med de här frågorna i snart tolv års tid. Det är från oppositionshåll som den mesta kritiken nu kommer, och jag undrar var de varit alla dessa år när vi kämpat mot antisemitismen som också kommer från vänsterradikalt håll. Inte bara från högerradikalt håll.

Ter det sig inte då en smula anmärkningsvärt att du röstade som du gjorde?

– Junnilas uttalanden är inget som vi kan acceptera, men han har uttryckligen tagit avstånd och bett om ursäkt offentligt. Då är frågan om man ska ge en sådan människa en ny chans eller inte.

Var går då gränsen för vad en minister kan säga och sedan göra avbön?

– Ärligt sagt så är jag kluven. Men vi har även tidigare röstat om ministrarnas förtroende. Vi har också tidigare godkänt ursäkter, både när vi suttit i regeringen och i opposition.

Inte förvånad över turbulensen

Det har redan stormat kring både regeringsförhandlingarna och den nya regeringen, inte minst har värdefrågor bland annat gällande flyktingar och arbetsinvandring vållat problem. Och nu röstade man om förtroendet för en minister som eventuellt hyser nazistiska sympatier.

Peter Östman säger att han ändå inte är så förvånad över turbulensen.

– Vi visste på förhand att det här kommer att vara en utmanande regeringskoalition eftersom det finns frågor där vi står långt ifrån varandra, säger Östman.

Han säger att kvotflyktingar och arbetsinvandring även diskuterades i den ekonomiarbetsgrupp han satt med i, även om inget läckte ut till media.

– Även om vi i KD inte läckte ut några mellanrapporter så ville vi behålla kvoterna på nuvarande nivå. Men det gick som det gick, efter tvist blev det ordförandena som avgjorde, säger Östman.

Är du orolig för att det som sker kan påverka förtroendet för dig?

– En regeringsmedverkan innebär kompromisser som kan skapa misstroende bland väljarna. Det bör man vara medveten om när man ger sig in i en regeringsmedverkan.

Funderar på om regeringen kommer att hålla

Östman säger att det aldrig är lätt att vara i ansvarsposition och tvingas till kompromisser för att ha en fungerande regering. Östman känner inte i detta läge att KD varit tvunget till eftergifter som är för stora.

– I så fall hade vi tryckt på den röda knappen redan i dag. Och visst funderade jag i dag om det här kommer att hålla. Men trots kompromisser har vi till exempel lyckats driva igenom familjepolitiska frågor. Tills vidare anser han att det är värt att sitta med i regeringen.

Peter Östman säger att partiledare Riikka Purra (Sannf) var tydlig med att ett missförtroende mot Junnila skulle stjälpa regeringen.

Inverkade det på hur ni i den Kristdemokratisk gruppen röstade?

– Det finns ett klart samband, eftersom budskapet var rätt klart. Faller Junnila så faller regeringen.

Hur kommer det kännas att träffa dina israeliska vänner och judarna i Finland efter omröstningen?

– Jag kommer att föra diskussioner med mina vänner och säkert kommer det finnas de som inte förstår. Men å andra sidan tror jag många ser vad som finns bakom. De som är mest kritiska nu har jag inte sett stöda kampen mot antisemitism, säger Östman.

Peter Östman säger att det goda är att frågan kring näringsministerns uttalanden och ageranden öppnat upp för en bredare diskussion. Men han tror också att omröstningen om näringsministerns förtroende kommer att följa regeringen även i framtiden.

– Den här uppkomna situationen gör säkert situationen ännu mera utmanande under de närmaste fyra åren. Om regeringskoalitionen håller samman, säger Peter Östman.