Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Enzo betalade 400 euro för att få jobba som badvakt i Vasa: ”Det skulle vara bra om staden stod för utbildningen”

Badvakten Enzo Pettersson i svart jacka och keps står på stranden på Sandö i Vasa och tittar ut över havet
Bildtext Badvakt Enzo Pettersson
Bild: Pasi Takkunen / Yle

Det råder brist på behöriga badvakter i Österbotten. På Finlands simundervisnings- och livräddningsförbund tycker man att städerna själva kunde ordna utbildningen, men på Vasa stad säger man att det blir för dyrt för några få sommarmånader.

I en stor del av de österbottniska landskapen råder det brist på badvakter som har uppsikt över badstränderna. I Seinäjoki finns det inte en enda badvakt det här året.

Samma problem finns också i Vasa. I år hittade och anställde man två behöriga badvakter, fastän det skulle ha funnits plats för fyra. Därför anställde staden också två hjälpbadvakter, som saknar badvaktsutbildningen.

Bemanningen räcker för att täcka en av stadens officiella badstränder, den på Sandö. Tidigare, från 2018 till 2022, befann man sig i samma situation som Seinäjoki: inga badvakter alls.

Enzo Pettersson, Topi Jokikokko, Konsta Joensuu ja Ronja Mäenpää istuvat reunakivetyksen päällä Vaasan Hietasaaren uimarannalla. Edessä keltainen pelastuslautta, jossa lukee isolla Surf Rescue.
Bildtext Sandös Baywatch-gäng.
Bild: Pasi Takkunen / Yle

Enzo Pettersson är en av två behöriga badvakter på Sandö. Han ger sin syn på problemet och har också en idé hur man kunde lösa det.

Hur blir man badvakt?

– Jag har gått en utbildning för att vara badvakt. Det skulle man egentligen behöva, men eftersom det är så lite folk som gått den utbildningen har det i Vasa antagits folk som inte har gått den.

Var gjorde du utbildningen?

– I Seinäjoki i april i år.

Kostar den någonting?

– Jo, den kostar. Den är ganska dyr. Nästan 400 euro måste man betala. Men jag visste att pengarna kommer tillbaka från arbetet som man får.

Simövervakare Enzo Pettersson i gul t-skjorta på stranden på Sandö i Vasa
Bildtext Enzo Pettersson gick sin badvaktsutbildning i Seinäjoki.
Bild: Peter Lüttge / Yle

Men det är inte många som tänker som Enzo. Det är nämligen väldigt få som anmäler sig till kursen. Och det är i viss mån också förståeligt.

Hellre tar man kanske ett sommarjobb som man inte själv måste bidra till. 400 euro kan kännas som en ganska stor summa att betala för ett sommarjobb som varar i bara två månader.

Det är också ett ganska lågavlönat jobb. Kursen blir med andra ord lätt en stötesten när man börjar fundera på sommarjobb. Det håller också Enzo med om.

– Kursen för utbildningen är så dyr att alla kanske inte har lust eller råd att betala så mycket för en liten utbildning. Jag tycker att det skulle vara bra om staden skulle bjuda på utbildningen för att vara badvakt. Jag tror att problemet med att det finns för få badvakter skulle fixas på det sättet.

Höj lönen eller betala kursen

Pettersson får medhåll av Alexandr Efimov, utbildningsplanerare på Finlands simundervisnings- och livräddningsförbund. Den avgiftsbelagda kursen kunde också kanske synas i sommarjobbarens lön, tycker han.

– Jag vet att sommarbadvakternas lön kan vara lägre än motsvarande jobb i en simhall. Någonting som inte är ok.

En badvakt bakifrån sittandes på en vit plaststol i gul t-skjorta med texten Valvoja och en livboj tittar ut över stranden på Sandö i Vasa
Bildtext Stränderna känns tryggare med en badvakt som övervakar.
Bild: Peter Lüttge / Yle

Men det finns också en annan möjlighet – städerna kunde själva ordna kurserna.

– Helsingfors, till exempel, beställer redan på hösten en egen kurs som man kan delta i på våren.

Vasa stad: Relativt dyrt för få sommarmånader

Mika Lehtonen, chef för idrottsverksamheten i Vasa, säger att det är besvärligt att hitta badvakter. Man har från stadens sida arbetat hårt för att hitta personer som ansetts vara lämpliga för jobbet.

Han berättar att det är svårt att hitta personer som genomfört den rätta skolningen. Kursen för simövervakning utomhus är nämligen inte den samma som för simhallar.

Att staden skulle stå för utbildningskostnaderna är ändå inget Mika Lehtonen anser vara möjligt:

– Det handlar ofta om unga personer som sedan flyttar bort för att studera på annan ort. Vi skulle i så fall betala 400 euro för tre till sex personer, utan garantier för att de fortsätter att jobba även följande sommar.

Det handlar ofta om unga personer som sedan flyttar bort för att studera på annan ort. Vi skulle i så fall betala 400 euro för tre till sex personer, utan garantier för att de fortsätter att jobba även följande sommar

Mika Lehtonen, chef för idrottsservicen vid Vasa stad.

Han berättar att man i rekryteringen istället försöker att hitta sökanden som redan gått utbildningen. En annan möjlighet är att staden, likt i år, anställer personer som saknar behörighet, men ändå anses vara lämpliga för jobbet. Förutom att utföra simtestet som krävs, har personerna även skolats av stadens egen personal för att kunna arbeta på stranden.

När det kommer till att, likt Helsingfors, beställa en egen kurs, handlar det återigen om att det inte går att garantera att kursdeltagarna fortsätter att jobba flera somrar framöver. Att ordna en skolning är relativt dyrt för så pass få sommarmånader.

– Det är samma princip som för övervakning i simhallen, men även för andra jobb, säger Lehtonen. Om man söker ett jobb som kräver en viss skolning, ska man redan ha skolningen när man söker jobbet.

Vad gäller lönerna säger Mika Lehtonen att sommarjobb överlag inte brukar vara särskilt högavlönade, men att ersättningen för strandövervakning ändå är något staden kunde se över:

– Förstås kan vi fundera på om vi skulle kunna höja ersättningen framöver, om det skulle locka fler att skaffa utbildningen som behövs.

Delar av artikeln är översatta från Yle Pohjanmaas artikel: ”Rantavalvoja ei ole järjestysmies, muttei lastenvahtikaan, muistuttavat kesäpestinsä aloittavat nuoret” skriven av Mirva Ekman.

Diskussion om artikeln