Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Allt fler unga är rädda att arbetslivet ska bli för tungt för dem

Uppdaterad 29.06.2023 08:17.
työuupunut esimiehen kanssa palaverissa
Bildtext Bland orosmomenten inför arbetslivet finns lön, ens intresse för jobbet och stress över att själv orka med det. Arkivbild.
Bild: Juha-Petri Koponen / Yle

En tredjedel av elever i högstadiet och andra stadiet är rädda att det stundande arbetslivet kommer att bli för tungt för dem. Oron har vuxit för fjärde året i rad, enligt en enkätundersökning.

Över hälften av de som upplevde arbetslivet vara tungt var oroliga över att inte tjäna tillräckligt med pengar på jobbet. Det näst största orosmomentet var att man ännu inte har hittat ett yrke man är genuint intresserad av.

Många var också ängsliga över att deras egna ork och krafter inte kommer att räcka till för de krav som arbetslivet ställer på en.

Den negativa synen kommer delvis från deras föräldrar, 43 procent av dem som uttryckte oro tyckte att föräldrarnas yrkesliv verkar tunga och vill därför inte uppleva samma sak själva.

Många elever i högstadiet och i andra stadiet är också oroade för att arbetslivet tar så mycket av ens tid att man inte hinner med annat, som till exempel hobbyer och människoförhållanden.

Självförtroende avgör

”Svaren verkar delas in i två specifika grupper där den ena gruppen är förväntansfull och självsäker inför arbetslivet, medan den andra gruppen saknar framtidsutsikter och resurser”, säger föreningen Ung företagsamhet och ekonomis specialsakkunnige Lauri Vaara i ett pressmeddelande.

Skillnaderna mellan grupperna verkar inte kunna förklaras med vanliga bakgrundsfaktorer som skolframgång, ursprung eller föräldrars utbildningsnivå och arbetssituation.

Självförtroende verkar vara en avgörande faktor för huruvida man tror sig kunna vara framgångsrik i arbetslivet.

Enligt Vaara finns det ingen enkel lösning för att minska på oron inför arbetslivet hos elever i högstadiet och på andra stadiet. Vissa behöver stöd för att förstärka sina egna krafter, andra behöver mer information och erfarenhet från arbetslivet.

Totalt 6 027 elever svarade på enkäten som utfördes av föreningen Ung företagsamhet och ekonomi. Hälften av eleverna gick i högstadiet, den andra hälften studerade på andra stadiet.

Källa: STT