Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Depression: En oavslutad sorg

Från 2015
Uppdaterad 21.11.2015 09:53.
ansiktsbild på axel aminoff
Bild: pia abrahamsson

Vi har en mängd olika känslor; sorg, glädje, ilska, rädsla, hopp, förtvivlan, som vi bara måste känna. Livet med alla dess upplevelser tar fram dem.

- Alla måste vi tåla och genomleva de här känslorna, säger psykologen Axel Aminoff. Annars visar de sig på annat sätt såsom smärtor i kroppen, panikattacker eller depression. Man kan förstås försöka undvika dem med att ta till flaskan eller andra droger, eller genom symbiotiska parförhållanden. En del jobbar eller springer ifrån dem. Men förr eller senare hinner de ifatt en.

Det handlar ofta om förluster, att mista någon nära genom död eller skilsmässa, eller att förlora sitt jobb eller något annat viktigt i livet. Ensamhet och osäkerhet.

- Och det som påverkar hur man klarar det är tidiga separationer man upplevt. Depression är en sorgeprocess som har stannat av och man kan fastna i den för en tid eller kanske för hela livet, menar Axel Aminoff.

Prata med någon

- Sorgen som uppkommer, eller rädslan, måste man bearbeta på något sätt. Alla psykiska problem uppkommer i relation till andra och det är också i relation till någon annan vi löser dem, säger Aminoff. Det kan vara genom att prata med vänner eller, då behovet blir för stort, genom att söka terapi. Och det gäller att prata, prata, prata.

Ofta möts man av undvikande eller ojande och vojande om man berättar att man år dåligt. För att kunna möta en människa med sorg eller rädsla behövs det att man är du med sina egna känslor och det är långtifrån alla som är det. Också läkaren som du möter kan ha svårt att höra det svåra. Då ligger receptet nära till hands.

Förr hade man sorgeår

- Diagroskriterierna för depression är en nedstämdhet som räcker längre än två veckor. Vem som helst inser ju att det är absurt. En svår skilsmässa, en närståendes död; två veckor är inget, knappast två månader heller, säger Aminoff. Tänk på tidigare tider då man bar svart eller en sorgeknapp i ett år för att signalera till andra; "var varsam för jag är skör".

Enligt Axel Aminoff finns det en inneboende motsättning i vårt hälsovårdssystem.

- Man vill nog hjälpa men har inte tid att ta emot en människas känslor. Det är för svårt att få terapi. Läkemedel kan nog hjälpa en över det värsta, men det viktiga är att få tala med en annan människa och analysera vad det är som hindrar en från att gå vidare. Och det tar tid att hitta tillbaka.

Skriv din egen berättelse om depression och läs andras historier.

Pia med flera podcast: Får man må dåligt?

53:09

#hurmårdu

Mer om ämnet på Yle Arenan