Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Upplopp efter att fransk polis sköt tonåring – 40 000 poliser kallas in

Uppdaterad 29.06.2023 14:19.
Fortsatta oroligheter i Frankrike efter att polisen sköt 17-åring - Spela upp på Arenan

Maskerade demonstranter tog sig ut på gatorna i Paris för andra natten i rad, i protest mot fallet där 17-årige Nahel M. sköts av polis. Enligt åklagare fanns inga berättigade skäl att använda vapen.

Nahel M. från Nanterre, en förort till Paris, stannades av polis. Då hände ändå någonting som ledde till att 17-åringen sköts. Här går polisens bild av det skedda och uppgifter på sociala medier stick i stäv.

Polisen menade till en början att man sköt mot tonåringen eftersom han körde mot den ena polisen, men en video som cirkulerar på sociala medier visar någonting helt annat. Videon är verifierad av nyhetsbyrån AFP.

I klippet står två poliser vid en polisbil. Den ena riktar sitt vapen mot Nahel som kör en gul Mercedes.

– Du kommer få en kula i skallen, hörs en röst säga.

Sedan verkar polisen avfyra ett skott och bilen kör i väg en bit innan den kraschar.

Nahel, som har fransk-algeriskt ursprung, hade hoppat av skolan och arbetade med att köra ut leveranser.

Omkring 150 har gripits – protesterna sprider sig

Sedan dess har våldsamma kravaller skakat särskilt Paris förorter. Soptunnor och bilar har stuckits i brand, och demonstranterna har blockerat vägar.

– Vi är trötta på att behandlas så här. Det här är för Nahel, vi är Nahel, sa två unga män medan de rullade soptunnor från en fastighet i närheten. Soptunnorna lades sedan till i den barrikad som redan stod i brand.

En annan demonstrant konstaterar att det franska samhället aldrig kommer att acceptera honom, trots att hans familj har levt i landet i tre generationer.

I en annan förort, i Seine-Saint-Denis, plundrade demonstranter affärer, startade eldsvådor på ett bibliotek och i flera butiker och attackerade polisstationer.

Polisen hade förberett sig på fortsatta våldsamheter i förorterna kring huvudstaden under onsdagskvällen. De våldsamma protesterna har ändå spridit sig till ett flertal städer, som Toulouse, Dijon, Lyon, Nice och Amiens.

I Toulouse stacks flera bilar i brand och poliser och brandmän besköts med projektiler.

Protesterna visar inga tecken på att ebba ut och Nahels mamma har kallat till en marsch under torsdagen, för att hedra sitt enda barn.

Kaksi palomiestä sammuttaa palavaa autoa.
Bildtext Brandmän arbetar med att släcka en bil efter kravallerna i Nanterre.
Bild: Zakaria Abdelkafi / Lehtikuva

40 000 poliser – 180 gripna

Inrikesminister Gerard Darman uppger att landet kallar in 40 000 poliser inför torsdagskvällen för att få bukt med kravaller och våldsamheter. Det är en betydande ökning jämfört med onsdagen, då omkring 9 000 poliser uppges ha kallats in.

Hittills har omkring 180 människor gripits, uppger franska myndigheter. Samtidigt ska 170 poliser ha skadats i sammandrabbningar med demonstranter.

En polis har gripits och åklagare har inlett en undersökning om fallet. Den regionala åklagaren Pascal Prache säger att det inte finns någon laglig grund som berättigar användningen av vapen som ledde till att tonåringen dog, enligt den preliminära utredningen.

Åklagarna kommer att begära att den misstänkta polisen hålls i myndigheternas förvar och begärs häktad för dråp.

Oro för ny våldsvåg

Händelsen har än en gång väckt debatt i det franska samhället. Människorättsgrupper har sedan länge kritiserat polisen för dess metoder mot människor i socioekonomiskt utsatta förorter, och särskilt för hur etniska minoriteter drabbas oproportionerligt.

I bakgrunden finns också en rädsla för en upprepning av de upplopp som utlöstes av att två unga svarta män dog i samband med en polisjakt år 2005. Omkring 6 000 personer greps som följd.

– Det finns alla ingredienser för en potentiell andra explosion, bedömer en anonym regeringsrådgivare för AFP.

Förra året dödades 13 personer efter att ha vägrat att stanna för polisens trafikkontroller, enligt nyhetsbyrån Reuters statistik. De flesta av dem var araber eller svarta.

Den lagändring som infördes år 2017 och utökade polisens befogenheter att använda sina vapen är ändå nu under granskning.

Ilotulite räjähtää kadulla.
Bildtext Kravallerna väcker oro om en ny våldsvåg.
Bild: Poitout Florian / AOP

Macron: ”Oförklarligt och oförlåtligt”

Myndigheterna manar till lugn i försök att sätta stopp för våldet.

Händelsen har också fördömts i skarpa ordalag av en rad politiker, bland dem president Emmanuel Macron.

– En tonåring dödades. Det här är oförklarligt och oförlåtligt, sa Macron under ett officiellt besök till Marseille i södra Frankrike.

Frankrikes gröna parti EELV:s ordförande Marine Tondelier menar för sin del att det skedde kan liknas vid en avrättning.

– Det jag ser på det här klippet är hur polisen avrättar ett 17-årigt barn, år 2023, mitt på ljusan dag.

Också kändisar har kritiserat fallet på sociala medier, bland dem fotbollstjärnan Kylian Mbappe.

”Jag känner smärta för mitt Frankrike” skriver Mbappe som är kapten för Frankrikes nationallag och sin hemmaklubb Paris Saint-Germain.

Den 38-åriga polisen som avfyrade skottet är gripen misstänkt för dråp.

Källor: AFP, Reuters, Le Monde, BBC

Artikeln har uppdaterats 29.6.2023 klockan 14:19 med uppgifter om att en polis begärs häktad, antalet gripna och skadade, och att 40 000 poliser har kallats in.