Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kött smugglades in i Finland utan kylförvaring – utsatte konsumenterna för hälsofara

Råa köttprodukter i en köttdisk.
Bildtext Enligt tullens undersökningsledare har verksamheten skadat både medborgarnas hälsa och de livsmedelsföretag som följer lagen.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Den misstänkta anlände till Västra hamnen med omkring 500 kilo kött utan salmonellaintyg i en personbil. Personen som misstänks för smuggling har även tidigare fört in färskt och fruset kött till Finland.

Tullen har undersökt ett fall där en person fört in stora mängder kött till Finland utan kylförvaring och utan de dokument som lagen kräver. På det här sättet har smugglaren bland annat kommit undan att betala skatter och sluppit bli granskad ur livsmedelssäkerhetssynpunkt. Tullen upptäckte fallet genom en kontroll i Västra hamnen i Helsingfors våren 2022.

Undersökningen avslöjade att den misstänkta försökt föra in ungefär 500 kilo färskt får- och nötkött via Estland från Lettland. Livsmedelsverket har konstaterat att mängden var så stor att den inte kan anses vara avsedd för privat bruk utan att det handlat om import i kommersiellt syfte.

Den misstänkta har inte registrerat sin verksamhet, vilket livsmedelslagen kräver när det handlar om kommersiell import av livsmedel. Det var dessutom inte första försöket – den misstänkta har berättat att hen importerat färskt eller fruset kött till Finland tidigare också.

Allvarligt med tanke på konsumentsäkerheten

Köttet transporterades i en personbil, utan vare sig kylförvaring eller salmonellaintyg. Det här innebär att de som slutligen använde köttet skulle ha kunnat insjukna i salmonella och att de skulle ha kunnat sprida salmonellan vidare.

Undersökningsledare Juha Havumäki anser att det här är ett allvarligt fall med tanke på konsumentsäkerheten.

– Verksamheten har skadat både medborgarnas hälsa och säkerhet och de livsmedelsföretag som följer lagen, säger Havumäki.

I princip får man transportera varor fritt mellan EU-länder. När det gäller livsmedel kan de enskilda länderna ändå sätta upp olika krav på importören för att säkerställa säkerheten och hindra att växt- och djursjukdomar sprids.

Det aktuella fallet har undersökts som smuggling och hälsobrott. Förundersökningen är snart klar och kommer sedan att gå vidare till Södra Finlands åklagardistrikt.

Källa: STT