Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

En bild på en ung kvinna mend ljust och långt hår.

Kvinnor vittnar om sexuella trakasserier i uppstartsvärlden – företagaren Karoliina Kauhanen: ”Som ung kvinna är det svårt att ingripa”

Svenska Yle har tagit del av över 30 berättelser om sexuella trakasserier inom den finska uppstartsmiljön. Många vittnar om tystnadskultur, maktmissbruk och rädsla för att anmäla. Den främsta branschorganisationen är överraskad och lovar åtgärder.

Uppdaterad 03.07.2023 12:53.

Karoliina Kauhanen står i kön till bardisken och småpratar med en finländsk investerare. De befinner sig på en efterfest för uppstartsföretag. Samtalet tar plötsligt en obehaglig vändning när mannen föreslår att de ska fortsätta kvällen på hans hotellrum. Tackar Karoliina ja till erbjudandet, lovar mannen att investera 50 000 euro i hennes företag.

– Det kändes väldigt nedvärderande. Jag kände mig äcklad resten av kvällen, säger Karoliina Kauhanen, grundare av uppstartsföretaget Commu.

Investeraren, som var klart äldre än Kauhanen, bad aldrig om ursäkt för sitt osakliga erbjudande. Samtidigt kände Kauhanen skuldkänslor för det som hade hänt.

– Jag tänkte, ”vad gjorde jag fel?”. Jag flörtade inte eller klädde mig provocerande. Jag hade på mig en huvtröja, suckar hon.

Det är inte första gången Kauhanen har blivit sexuellt trakasserad i branschen.

– En annan finländsk investerare sade att med silikonbröst skulle jag lättare få finansiering. Det kändes förminskande, jag var där för att prata affärer, berättar hon.

En kvinna i grön huvtröja och glasögon ser rakt mot kameran.  Kvinnan har långt ljust hår.
Bildtext Kauhanen har pratat om trakasserierna på sociala medier. Många har stöttat henne, men också varnat henne för eventuella konsekvenser.
Bild: Sara Silvennoinen / Yle

Enligt Kauhanen har investerarna en maktposition gentemot företagarna eftersom de möjliggör deras verksamhet.

– Som ung kvinna är det svårt att ingripa. Pratar man om trakasserierna, kan det vara svårt att få investeringar.

Det här är uppstartsvärlden

Sexförslag och oönskad beröring

Svenska Yle har gjort en enkät som riktar sig till personer inom uppstartsföretag och relaterade kretsar för att ta reda på vilka erfarenheter de har av sexuella trakasserier.

Vår enkät spreds via relevanta grupper och aktörer i branschen.

Av de 58 personer som svarade på enkäten uppgav 34 att de har blivit sexuellt trakasserade. Alla utom fyra av de som svarade var kvinnor.

En stor del av vittnesmålen är anonyma. Svenska Yle har talat med 14 personer som har berättat för oss om sina upplevelser.

Sexuellt laddade kommentarer, förslag med sexuell underton och oönskad beröring är några av de former trakasserierna tagit.

Kollegor har frågat mig vad de kan göra för att få ha sex med mig. De har bett mig ha sex med dem och att ge dem en handtralla.

Kvinnlig uppstartsföretagare

På en firmafest tafsade min förman på mig flera gånger. När jag sa att det gick för långt svarade han att han inte kan hindra sig för att jag är så attraktiv. Han sa: ”kan vi bara åka hem till dig och ha sex?”.

Kvinnlig anställd på uppstartsföretag

På uppstartseventen är trakasserier snarare regel än undantag. Vid en viss tidpunkt på kvällen, när folk har druckit, förekommer antydande beröringar alltid.

Kvinnlig anställd på uppstartsföretag

Bland dem som trakasserar finns förutom investerare också förmän, kolleger och klienter.

Enligt vår enkät förekommer trakasserier ofta under uppstartsevenemang där investerare och företagare samlas för att nätverka.

Men trakasserier förekommer också på arbetsplatsen.

Trakasserad av chefen

Året är 2021. Linda har fått anställning på ett uppstartsföretag i Helsingfors. Linda heter egentligen någonting annat. Svenska Yle tillåter att hon uppträder anonymt på grund av frågans känsliga natur.

Hon jobbar tätt ihop med chefen med att boka möten och hantera scheman. Men chefens beteende förändras gradvis och arbetsuppgifterna blir allt mer privata.

– Han bad mig boka bord på restaurang för sin Tinderdejt och följa med och shoppa kläder för honom, säger Linda.

Chefen berättade också för Linda vilka dejtingappar han använder, vilka personer han chattar och har sex med.

– Han visade sin telefon och sa: ”I kväll ska jag ut med den här tjejen, visst är hon het? Hon har snygga bröst”.

En kvinna i vit klänning håller i en kaffekopp.
Bildtext Linda försökte undvika att vara ensam på kontoret med sin chef. ”Det var extremt stressigt”, säger hon. Linda jobbar inte längre på företaget.
Bild: Sara Silvennoinen / Yle

Chefens osakliga beteende involverade även fysisk beröring.

– Han rörde mitt hår och mina axlar samt smekte min kind. Det var mycket obehagligt. Jag var den enda han gjorde det mot.

Företaget var litet och utöver sina vanliga uppgifter hade Linda även ansvar för personalfrågor.

– Det fanns ingen jag kunde anmäla till. Jag var den som skulle avgöra om min chefs trakasserier var olämpliga.

Det här är sexuella trakasserier

Branschorganisation: ”En överraskning”

Svenska Yle presenterar resultaten av vår enkät till Riikka Pakarinen, vd för föreningen Suomen startup-yhteisö (Finlands uppstartsgemenskap).

– Fallen väcker både besvikelse och ilska. Att det händer så pass mycket kommer som en överraskning för oss, säger Pakarinen.

Suomen Startup-yhteisö är branschens ledande intresseorganisation och består av 200 uppstartsföretag, så som Wolt och Supercell. Föreningen grundades år 2021 med löftet att ”kämpa” för en etisk arbetskultur.

Ett porträtt på en kvinna i medelåldern. Kvinnan har en blå blus och ljust hår.
Bildtext Pakarinen är tidigare Europaparlamentariker för Centern.
Bild: Suomen startup-yhteisö

Efter att ha tagit del av Svenska Yles material medger Pakarinen att mer måste göras för att hantera frågan.

Vad kommer Startup-yhteisö göra framöver för att motverka sexuella trakasserier inom uppstartsmiljön?

– Vi måste prata mera om det här och vara föregångare när det gäller att lösa den här frågan.

Efter intervjun meddelar Riikka Pakarinen att föreningen ska inrätta en visselblåsarkanal där man anonymt kan rapportera trakasserifall samt utse en kontaktperson som ansvarar för frågan. De kommer också att utreda frågan bland sina egna medlemmar.

Många i uppstartsmiljön vittnar om att de inte vågar anmäla sexuella trakasserier. Man är bland annat rädd för att stämplas i de små kretsarna och riskera sin framtida karriär.

Pakarinen uttrycker sympati för offren, men anser att lösningen är att bryta den nuvarande tystnadskulturen och våga anmäla trakasserierna.

– Jag förstår att det inte är lätt. Men om problemet inte lyfts fram kan det inte bli löst. För att vi ska komma någon vart måste gärningsmännen hållas ansvariga.

Det finns en rädsla för att den egna karriären kommer att lida om man klagar. Finland är ett litet land och ”alla känner alla”.

Kvinnlig anställd på uppstartsföretag

Investerarsidan välkomnar diskussion om trakasserier

– Det är mycket välkommet att det talas öppet om erfarenheter av trakasserier inom uppstartsmiljön, skriver Tiina Laisi-Puheloinen, vd för nätverket Fiban, i ett mejl till Svenska Yle.

Fiban (Finnish Business Angels Network) består av nästan 700 ängelinvesterare, det vill säga personer som investerar i nystartade företag med egna pengar. Inte alla ängelinvesterare i Finland är medlemmar i nätverket.

Laisi-Puheloinen säger att de betonar vikten av psykologisk trygghet i sina utbildningar och evenemang.

– Jag understryker att vi har nolltolerans för sexuella trakasserier och olämpligt beteende. Om det framkommer att trakasserier har inträffat inom vårt nätverk tar vi det på stort allvar, skriver Laisi-Puheloinen.

Fiban kommer, precis som Suomen Startup-yhteisö, att inrätta en visselblåsarkanal i höst för personer som har upplevt trakasserier i sammanhang som rör Fiban.

Vigselring som skydd

I Svenska Yles enkät framgår att många kvinnor tar till olika medel för att undvika trakasserier. En del klär sig mer konservativt medan andra är mer selektiva med vem de inleder samarbeten med.

Jessica arbetar på ett företag som ordnar uppstartsevenemang. Hon heter egentligen något annat.

Jessica blev fysiskt trakasserad av en klient under en efterfest för ett uppstartsevenemang.

– Det började med att han lutade sig närmare och lade handen på soffan bredvid mig. Sedan satte han handen på mitt ben och började smeka.

I stunden vågade Jessica inte säga ifrån eftersom mannen var en viktig samarbetspartner för företaget.

– Han kom väldigt nära områden jag absolut inte vill att någon ska röra. Det var en enorm kränkning av mitt personliga utrymme.

En kvinna iklädd i kavaj står med händerna i kors. Hon bär en vigselring av guld.
Bildtext Illustrerande bild. ”Har jag en kjol på mig ska den vara knälång eller längre. Absolut inte en djupt urringad topp", säger Jessica om sina klädval för arbetsrelaterade tillfällen.
Bild: Sara Silvennoinen / Yle

Efter händelsen bestämde hon sig för att köpa en vigselring trots att hon inte är förlovad.

– Om jag går på en fest där det är många människor jag inte känner, skulle jag antagligen ta på mig den. Den är till för att signalera till människor att jag inte är intresserad, berättar hon.

Jessica har en dröm om att i framtiden driva ett eget uppstartsföretag. Men för att göra det vill hon se en förändring.

– Att ge sig in i startupvärlden känns definitivt lite skrämmande. För att saker ska gå framåt måste dessa frågor diskuteras och hanteras på allvar, säger hon.

Diskussion om artikeln