Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

WHO ska lista aspartam som ”eventuellt cancerframkallande”

Tekopp och sötningsmedel.

I juli listar Värdshälsoorganisationen WHO sötningsmedlet aspartam som finns i bland annat läskedrycker och godis som ”eventuellt cancerframkallade” för människor, rapporterar Reuters. Aspartam är det vanligaste sötningsmedlet i världen.

Världshälsoorganisationen WHO:s internationella byrå för cancerforskning (IARC) ska efter en ny studie klassificera aspartam som en eventuell carcinogen.

Kommittén för tillsatsämnen på WHO, JEFCA, utvärderar användningen av apartam i år. JEFCA har sedan 1981 sagt att aspartam är säkert att förtära inom de dagliga rekommendationerna. JEFCA tar inte ställning till hur stor mängd av aspartam som är säker att förtära.

Inte första gången klassificeringarna väcker kritik

Att IARC kommer att lista aspartam som eventuellt cancer framkallande kan ha en stor inverkan. År 2015 listade kommittén glyfosat som ”antagligen cancerframkallande”.

Även efter att Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet Efsa bestred påståendet, har företagen känt effekterna av beslutet. Glyfosat är ett ämne som finns i vissa bekämpningsmedel som används för att att bekämpa ogräs.

Tidigare har IARC listat till exempel rött kött och att jobba nattskift på listan som antagligen cancerframkallande och användningen av mobiltelefoner som eventuellt cancerframkallande, lika som aspartamet. De här klassificeringarna har också kritiserats.

Aspartam har brett studerats genom åren. Att lista aspartam som eventuellt cancerframkallande är också ett sätt att främja vidare forskning. Samtidigt väntas beslutet också skapa fortsatt debatt över IARC:s roll, samt hur säkra sötningsmedel är överlag.