Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Barn under tre år kommer att få jodtabletter på hösten i Östra Nylands välfärdsområde

Jodtabletter
Bildtext Jodtabletterna kommer att delas ut vid rådgivningarna. Arkivbild.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Förra hösten uppmanades finländska hushåll till att inskaffa jodtabletter, men det fanns inga tabletter på marknaden som passade för småbarn. Nu ska välfärdsområdet börja dela ut tabletter åt småbarnsfamiljer.

Hösten 2022 meddelade myndigheterna att de finländska hushållen uppmanas köpa jodtabletter som del av den allmänna beredskapen. Detta eftersom jodtabletter skyddar sköldkörteln vid risk för radioaktiv strålning.

Rekommendationen gällde personer under 40 år men det fanns inga jodtabletter i apoteken som lämpade sig för barn som är yngre än tre år. Därför meddelade strålsäkerhetscentralen att den offentliga vården ska skaffa och dela ut preparat som passar för barn.

I Egentliga Finlands välfärdsområde har man börjat dela ut tabletter i juni. Inom Östra Nylands välfärdsområde kommer småbarnsfamiljer att få tabletter med start i höst.

– Vi har samma planer, de kommer att delas ut på rådgivningarna, berättar Susanna Varilo som är chefsläkare för Östra Nylands välfärdsområde.

I augusti kommer ytterligare information om hur det kommer att gå till samt när exakt utdelningarna kommer att börja. Under planeringsarbetet har man samarbetat med de övriga välfärdsområdena i Nyland.

Jodtabletter ska bara tas då myndigheterna uppmanar till det.