Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Dokumentärserien Pilsnerraggarna – feelgood om att vara udda och annorlunda i Österbotten

Uppdaterad 08.08.2023 14:08.
Huvudpersonerna i serien Pilsnerraggarna poserar vid en gammal bil som är svart och dekorerad med olika ord, i bakgrunden syns ett sommarlandskap.
Bildtext Är du redo? Här kommer Pilsnerraggarna Matha, Kimmen, Emma och Tilde.
Bild: Eva Lingon

Under sex månader följer ett filmteam raggare i Österbotten och slutresultatet är en rolig, småsöt och extremt snygg dokumentärserie om att vara ung och udda.

”Folk har fördomar om oss”, säger Kimmen allvarsamt där han sitter i en soffa och på soffbordet framför sig har han öl, snus, bröd och senap. Samtidigt ger han också en bra orsak till varför du skall se Pilsnerraggarna.

Själv undrar jag vem som inte blir förtjust då Matha, Kimmen, Emma och Tilde kommer körande i en svart Rambler American, även kallad Skrambler, komplett med en gammal osthamburgare fastklistrad i taket.

Mathilda Westergård  och en massa andra människor sitter inne i en bil och har roligt medan de kör förbi gröna fält.
Bildtext Alla med och så ut och ragga!
Bild: Eva Lingon

Ja, de är högljudda och bilen nedgången. Och mellan tobaksblossen kryddar de språket med svordomar och ölet flödar.

Man hinner tänka att här kanske vi har de moderna ättlingarna till de berömda österbottniska knivjunkrarna.

Men de här raggarna varken slåss eller drar kniven. ”Under motorhuven” anar man att de egentligen är ganska snälla och hyggliga. Och utrustade med mycket humor.

Känslan av utanförskap ger också samhörigheten en extra styrka.

Närbild på Mathilda Vestergård som sitter på en pall iklädd en röd topp och svarta jeans, i bakgrundens syns hennes bil "Skramblern" och två husväggar i betong.
Bildtext Det är kring Matha och Skramblern som det mesta i serien kretsar.
Bild: Eva Lingon

Den verkliga motorn i serien är Mathilda ”Matha” Vestergård, även känd som ”Porrbollin” på TikTok. En ung kvinna som verkar ha ett helt eget kraftfält för det händer hela tiden saker där Matha drar fram.

Sjukt snygg

Pilsnerraggarna är en dokumentärserie i sex delar om raggare och raggarkultur, en subkultur som funnits sedan 1950-talet.

Att raggarkulturen lever och mår bra inser man då Matha och hennes gäng åker till Västerås Summer Meet där raggare från hela Norden samlas för att umgås och festa.

Matha lutar sig mot en svart, amerikansk bil och röker, bredvid henne står och sitter tre män. Bilen är parkerad på en äng, i bakgrunden syns träd och en blå himmel.
Bildtext Resan till Västerås är lång och inte helt utan vissa motgångar.
Bild: Eva Lingon

Enligt Matha handlar raggandet om att ”samla folk man vill supa med” och Kimmen förklarar att ”bilen ska se så jävlig ut som möjligt”.

Mycket av serien går ut just på det, att åka runt i bil, dricka och ha roligt.

Rent visuellt är serien extremt snygg, foto och klipp ger skildringen en extra twist och musiken (mycket epa-dunk) blir en slags humoristisk kommentar till det som sker. Jag skrattade högt ett par gånger.

Producenten Marcus Landgärds står också för manus medan Tage Rönnqvist regisserat och klippt och Rasmus Tåg står som huvudfotograf.

… men lite för snäll

Pilsnerraggarna handlar om att vara ung i Österbotten. ”Det är trist”. Det handlar också om en slags protest mot det klassiska ”villa, vovve, volvo”-tänket. Man vill inte vara som alla andra.

Samtidigt framställs de här raggarna som både snälla och ofarliga, ja rentav lite charmiga.

Ett återkommande inslag är Mathas telefonsamtal till Fammo, en farmor i Strömsötröja som visar prov på en alldeles underbar nyfikenhet och fördomsfrihet. Får man önska så ser jag gärna en spinoff med Matha och Fammo på nya äventyr.

Farmor och Mathilda "Matha" Vestergård sitter mittemot varandra vid ett köksbord och ler.
Bildtext Fammo och Matha – en underbar duo.
Bild: Eva Lingon

Min enda invändning är egentligen att serien är lite väl snäll.

Att ragga betyder också att man letar efter någon att ha sex med men av det ser man inget i serien.

Dessutom verkar serien backa så fort lite svårare teman kommer upp.

Matha pratar om en tuff uppväxt med mycket ”skit som hänt”, att hon är glad att hon ännu lever. Men sedan kommer det ingen uppföljning på det.

Det är inget fel att göra feelgood men de här pilsnerraggarna är så roliga och levnadsglada att det inte alls hade tagit ner på farten eller glädjen om man också fått höra lite mer om det som skaver.