Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Torkan orsakar bekymmer för jordbrukarna – i Österbotten ser läget hyfsat ut

Havre växer på en åker.
Bildtext Spannmål som havre och korn växer än så länge ganska bra i Österbotten. Men vatten behövs även här. Arkivbild.
Bild: Petri Aaltonen / Yle

Torkan börjar kännas av i Österbotten, men läget är bättre än på många andra ställen i Finland. Det säger Jan- Erik Back från Pro Agria. Men regn behövs även här.

Det varma vädret utan nederbörd har drabbat växtligheten på många håll i Finland. Och enligt Pro Agria kommer regnen som utlovats den här veckan för sent för många åkrar.

Enligt Jan-Erik Back från Pro Agria Österbottens Svenska Lantbrukssällskap är situationen i Österbotten ändå bättre än på många andra håll.

– Nog kan vi säga att torkan också börjar kännas av i Österbotten, men vi har mycket bättre läge än i Egentliga Finland. Vi har rätt mullrika marker på många håll och de håller fukten bättre. Plus att vi kom lite senare i gång med sådden. Det kan vara till fördel i vissa gånger.

Back som nyligen rört sig i Åbotrakten beskriver situationen där som katastrofal.

– Det ser mycket dåligt ut. Jag har inte sett så dåliga åkrar under min karriär som började i mitten på 1980-talet.

Back anser att vintern har gjort mer skada i Österbotten än torkan hittills. Till exempel har övervintrande grödor haft bekymmer och den kalla väderleken under våren har gjort att gräsvallarna varit ganska glesa.

– De som ska ha foder till djuren har ganska mycket mindre skörd än vad de brukar få i den första skörden före midsommaren. Det kan vara 60-70 procent av normal skörd. Vissa kanske har fått hälften av normal skörd.

– Andra skörden har också varit försiktig med sin tillväxt på grund av torkan, konstaterar Back.

De vanligaste grödorna i Österbotten, det vill säga potatis och spannmål som korn och havre mår ändå än så länge bra.

– Man märker att det börjar bli skriande behov av nederbörd på de flesta åkrarna, men kanske inte direkt panik ännu. Vi har regn i sikte de kommande dagarna, kommer det 10-15 mm ett par dagar i följd så är det en bra början. Sen får man hoppas att det kommer mera efteråt.

– Potatisen har hittills klarat sig överlag bra. Den växer i potatisbänk, på det viset är det mer fukt magasinerat för potatisens rotsystem men så småningom behöver också potatisen vatten.