Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ramieza Mahdi (SFP) är besviken på rikspolitiken: ”Något är allvarligt på tok när man flirtar med högerextrema grupper”

Politikern Ramieza Mahdi i en svartgul scarf i håret och en gul skjorta.
Bildtext Kvinnoförbundets vice ordförande, Ramieza Mahdi (SFP) var inte förvånad att det blev förtroendeomröstning om Junnila.
Bild: Gunnar Bäckman

Kvinnoförbundets viceordförande Ramieza Mahdi vet inte riktigt vet vad hon ska tro om rikspolitiken, eller sitt eget parti just nu. Maria Tokou som leder SU i Österbotten säger att SFP har en svår uppgift framför sig.

Turbulensen kring näringsminister Vilhelm Junnila (Sannf), som nu avgår, kritiserade kopplingar till extremhögern är inte över. På tisdag möts regeringen för att grundligt att gå igenom frågan kring förtroendet för Junnila.

Inte heller inom SFP i Österbotten är ärendet utagerat. Inom lokalavdelningarna var många medlemmar negativa till ett regeringsamarbete med Sannfinländarna, och hotade till och med att lämna partiet, även om de flesta ändå stannade.

Maria Tokou, som leder Svensk Ungdom i Österbotten, och Kvinnoförbundets viceordförande Ramieza Mahdi är båda besvikna på regeringsprogrammet och djupt oroade över vart Finland är på väg.

Problem med Sannfinnarna var väntade

Ramieza Mahdi säger att hon inte är förvånad över att det blev en förtroendeomröstning om den avgående sannfinländske näringsministern Vilhelm Junnila.

– Man visste att det var problem att vänta så snart man såg namnen de invalda ledamöterna. Samtidigt är jag förvånad över att man fokuserar enbart på Junnila, när riksdagen nu har Jussi Halla-aho som talman. Det är konstigt, jag tycker inte heller att hans värderingar är okej, säger Mahdi.

Mahdi är nöjd över att de flesta SFP-ledamöterna röstade mot att Junnila skulle få riksdagens förtroende.

– Jag är nöjd med det och tror att de personerna kommer att vara på alerten i den här typen av frågor. Men SFP kan inte ensamt rätta till den värdeförskjutning som nu sker i samhället.

Bestört över andra partiers agerande

Maria Tokou som leder Svensk Ungdom i Österbotten säger att hela situationen som uppstått kring Junnila är mycket beklaglig ur SU:s perspektiv.

– Men vi är ändå glada att svenska riksdagsgruppen agerade som de gjorde. Vi anser att Junnilas uttalanden inte ska få bortförklaras eller normaliseras. Därför är vi bestörta över Samlingspartiets och Kristdemokraternas agerande, säger Tokou.

Maria Tokou säger att SU i Österbotten anser att SFP hamnat i en svår situation, men till skillnad från övriga förbundet anser man ändå att SFP bäst kan påverka genom att sitta med i regeringen.

– Men det är klart att vi också ser mycket som är problematiskt med regeringsprogrammet. I synnerhet delen om invandring och kvotflyktingar, säger Tokou.

En kvinna som står med armarna i kors utanför ett trähus.
Bildtext Maria Tokou, kretsordförande för SU i Österbotten, är orolig för vart Finland är på väg och vill inte att det blir ett inskränkt land.

SFP:s värderingar syns inte

Ramieza Mahdi är också oroad över linjedragningen i frågor som rör kvotflyktingar och arbetsinvandring, och även över nedskärningar inom social- och hälsovården.

Mahdi säger att det är just de frågor som hon drivit inom SFP som drabbas hårdast.

– Jag hade hoppats på att alla regeringspartier, inte bara SFP, skulle ha kämpat för humana aspekter och inte gått med på Sannfinländarnas krav. Visst var det en överraskning att se vad de kommit överens om, säger Mahdi.

Jag stannar kvar i det här skedet, men hur det blir i framtiden beror på vad som händer inom de närmaste fyra åren

Ramieza Mahdi på frågan om hon övervägt att lämna partiet

Ramieza Mahdi säger att hon valde SFP just på grund av partiets liberala värderingar, och för det svenska språket. Värderingar som Mahdi anser inte syns i regeringsprogrammet.

– Jag anser att man borde ha lämnat förhandlingsbordet om man måste tumma på sina värderingar. I dag vet jag inte ens vad jag ska tycka, det här hade jag absolut inte väntat mig, säger Mahdi.

Har du övervägt att lämna partiet?

– Jag litar på de invalda SFP-rikdagsledamöterna. De har inte tummat på sina värderingar och de har mandat att ta det här beslutet. Så jag stannar kvar i det här skedet, men hur det blir i framtiden beror på vad som händer inom de närmaste fyra åren, säger Mahdi.

I nuläget vill Ramieza Mahdi ge riksdagsledamöterna och partistyrelsen en chans, många frågor är ännu öppna. Själv väljer hon att jobba inifrån partiet genom sina förtroendeuppdrag, istället för att hoppa av.

”Kommer inte att bli lätt för SFP”

Maria Tokou säger att det är svårt att sia om framtiden för den nya regeringen. Men hon tror inte att hennes eget parti har någon enkel uppgift framför sig.

– Jag tror inte att det kommer att bli lätt för SFP. Mest är jag ändå rädd för vart hela Finland är på väg, inte bara för vårt partis skull. Det oroar mig vilken bild vi ger av vårt land, jag vill inte att Finland blir ett inskränkt land, säger Maria Tokou.

Mest är jag ändå rädd för vart hela Finland är på väg, inte bara för vårt partis skull

Maria Tokou

Ramieza Mahdi säger att vi har allvarliga problem. Hon anser att Samlingspartiet inte ser det som något problem att det finns politiska krafter som flirtar med högerextrema grupper, rasister och nazistsympatisörer.

– Det är något allvarligt som är på tok. Jag är orolig för hela Finlands framtid, säger Ramieza Mahdi.