Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

När vänsterrörelsen fick smak för pengar – Peter Kadhammars deckare skildrar ett Sverige i förvandling

Kiinalainen propagandajuliste, jossa Mao kirjoittaa jotain paperiin ja kansa työskentelee
Bildtext Personkulten kring kommunistledaren Mao Zedong var omfattande.
Bild: CC/James Vaughan

Peter Kadhammars nya deckare Maos Hibiskus visar vad det blev av de gamla aktivisterna. Lättvindigt byter de ut Maos och Lenins läror mot villaliv, aktier och överdådiga middagar.

På 60- och 70-talet hade vänsterrörelsen vind i seglen. Studentrevolterna, Vietnamkriget och medborgarrättsrörelsen i USA fick många unga att aktivera sig i hopp om solidaritet och en jämlikare värld.

Även om Sovjetunionen inte stod särskilt högt i kurs i Sverige, fanns det ändå många som vurmade för maoismen. Den ansågs stå för en humanare variant av kommunismen.

SKP – Sveriges kommunistiska parti var en antisovjetisk sammanslutning där man istället för Sovjet svor sin trohet till Mao Zedongs Kina.

Bild av Mao Zedong
Bildtext Många av svenska kommunisterna avskydde Stalin, men älskade Mao.
Bild: EPA

Denna historiska nyck tar Peter Kadhammar fasta på i sin nyutkomna kriminalroman Maos Hibiskus.

– Jag var på begravning av en gammal kommunist och på plats fanns en massa människor från olika tidsepoker. Det var som ur en roman av John le Carré där vi alla hade gått olika vägar i livet.

Inspirerad av den brokiga samlingen och alla människoöden skrev Peter Kadhammar först en essä, men ämnet lämnade honom ingen ro och på sin förläggares uppmaning bestämde han sig för att försöka skildra epoken och människorna i skönlitterär form istället.

– Det finns en mystik kring de här människorna som en gång tillhörde en kommunistisk sekt. Jag var ju själv med i SKP en gång.

70-talets partiverksamhet rymde också en del hemlighetsmakeri, säger Peter Kadhammar och minns hur de smugglade in material åt den demokratiska oppositionen i Tjeckoslovakien eller hur svenska studenter åkte till Kina för att träffa högt uppsatta kommunistledare.

Allting verkar ha varit möjligt under idealismens tidevarv.

Den svenske journalisten Peter Kadhammar i närbild.
Bildtext Peter Kadhammar är författare och journalist på Aftonbladet.
Bild: Sofia Runnarsdotter

– Vi hade fel i hur det politiska systemet skulle organiseras, vi hade fel i jävligt mycket, men många hade också hjärtat på rätt ställe. Många var dessutom smarta vilket gjorde dom väldigt framgångsrika i sina liv efter rörelsen.

Ny tid, nya möjligheter

Det är det här ideologiska brytningsskedet som Peter Kadhammar tar fasta på i sin bok: ögonblicket då idealismen och aktivismen får träda tillbaka till förmån för personliga drömmar och behov.

Kollektivismen och solidariteten ersätts av idealism och själviskhet. Nu blir det plötsligt tillåtet att satsa på sig själv, bejaka sina egna behov och preferenser och till och med göra sig en förmögenhet på börsen om man är tillräckligt smart och driftig.

I Maos Hibiskus får läsaren möta ett gäng avdankade idealister som övergett sin politiska tro och istället ägnar sig åt det de helst vill. Bankir- och förlagsverksamhet, diplomati och konstnärskap är verksamhetsformer som fyller romangestalternas vardag på ett sätt som tillfredsställer dem alla.

I bakgrunden lurar ändå en hemlighet som så småningom ska leda till en rad spektakulära mord.

Peter Kadhammar: Maos hibiskus (omslag)
Bildtext Maos Hibiskus är Peter Kadhammars första deckare.
Bild: Natur & Kultur

– Det är anständiga människor som fått i uppdrag att ta hand om en summa pengar.

Pengarna som Peter Kadhammar syftar på i boken, är en summa på två miljoner kronor som den kinesiska ambassaden anförtror de svenska aktivisterna för revolutionär verksamhet och översättning och tryckning av Maos böcker.

Den deponerade summan avhämtas aldrig, men bankiren Jan Bergman och hans kumpaner bestämmer sig för att satsa pengarna på börsen, så att inte inflationen ska nagga kapitalet i kanterna. De köper Hennes & Mauritz aktier för hela summan och inom några år har grundplåten vuxit till en förmögenhet på närmare 1 miljard kronor.

– Siffrorna är sanna. Så hade det gått om man lyckats pricka in den ultimata aktieutvecklingen.

Allting är till salu

Plötsligt är det många som vill åt pengarna och Maos Hibiskus fångar på kornet den snabba samhällsutvecklingen där allting är till salu och solidaritet och aktivism något som tillhör en svunnen tid.

Skriftställaren Jan Myrdal på en demonstration våren 1966.
Bildtext Jan Myrdal (till- höger) var känd som en av den svenska maoismens förgrundsgestalter.
Bild: Wikimedia commons

Maos Hibiskus är en fartfylld deckare, men i ännu högre grad en bok om vänsterrörelsens svek och försök att anpassa sig till en ny värld. Det är inte alltid lätt att begrava sina ideal och låtsas om inget, men Peter Kadhammars bok visar ändå hur viktigt det är att kunna ändra åsikt och gå vidare.

– Vi var blåögda, tyckte att vi genomskådat sovjetsystemet. Många lät sig luras och tjänade en dålig sak som skräckregimen i Kambodja. Men vi är inga stenar och har rätt att ändra oss.

Erfarenhet och ny kunskap gör oss klokare och det verkar också bokens huvudpersoner till slut inse, trots att priset de betalar är högt i form av mördade vänner.

– Man måste byta ståndpunkt för att behålla åsikt, har visst maoisten Jan Myrdal sagt.