Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det här är Suomen Sisu – hedrar finländska SS-soldater, flörtar med nazister och vill bli av med svenskan

Uppdaterad 08.07.2023 12:18.
Vilhelm Junnila lähikuvassa.
Bildtext Vilhelm Junnila avgick som näringsminister den 30 juni efter frän kritik gällande hans kopplingar till ytterhögern, nazistskämt och förslag att använda aborter i Afrika för att motverka klimatkrisen.
Bild: Eeva-Maria Brotherus / Lehtikuva

I samband med debatten kring att sannfinländaren Vilhelm Junnila blev minister – och sedan avgick – trots sina kopplingar till ytterhögern, fick organisationen Suomen Sisu uppmärksamhet i medierna. Men vad är Suomen Sisu egentligen? Vi tog reda på.

Ex-ministern Vilhelm Junnilas kopplingar till extremhögern gjorde honom till regeringen Orpos första ministerbyte. Junnilas relation till extremhögern tog sig bland annat uttryck i att tio stycken medlemmar från Suomen Sisus regionala krets i Egentliga Finland besökte riksdagen i höstas på hans initiativ.

Suomen Sisu är en etnonationalistisk organisation som har kopplats till ytterhögern, men organisationen har själv upprepade gånger förnekat alla kopplingar.

Suomen Sisu säger sig försvara det finska språket, samhället och kulturen. Föreningen grundades år 1998 och har i dag kring 2 000 medlemmar.

Föreningen deltar i evenemang som av Skyddspolisen betraktas som främlingsfientliga, har haft samröre med nynazister, hedrar SS-soldater och vill se ett Finland utan det svenska språket.

Vilhelm Junnila är inte den enda sannfinländaren som har kopplingar till organisationen. En annan är riksdagens talman och Sannfinländarnas tidigare ordförande Jussi Halla-aho, som var hedersmedlem fram till 2019 då han lämnade Suomen Sisu.

Närbild på Jussi Halla-aho.
Bildtext Riksdagens talman Jussi Halla-aho (Sannf) har upprepade gånger uttalat sig kontroversiellt kring invandring.
Bild: Silja Viitala / Yle

Före detta riksdagsledamot och nuvarande styrelsemedlem i Uleåborg Olli Immonen är en annan sannfinländare med en tydlig koppling till organisationen. Han fungerade som ordförande för Suomen Sisu mellan 2013 och 2019 och är hedersmedlem.

Även riksdagsledamoten Juho Eerola (också Sannf) och före detta sannfinländaren James Hirvisaari har båda varit medlemmar i Suomen Sisu. Också Matias Turkkila, chefredaktör för Sannfinländarnas språkrör Suomen Uutiset och grundare av det invandrarkritiska forumet Hommaforum, har varit medlem i Suomen Sisu.

Halla-aho och Hirvisaari har varsin dom för hets mot folkgrupp i bagaget.

Så hur har personer som är eller varit medlemmar i en organisation som åtminstone flörtar med högerextrema ideal fått så starkt fotfäste inom rikspolitiken?

”Det extrema har blivit mer normalt”

Enligt Anders Hellström, som är docent vid Malmö universitet, har mer extrema åsikter fått allt mer utrymme i politikens centrum de senaste åren.

– Gränsen har förskjutits, det som inte var okej för 10 år sedan går att säga i dag. Extrema åsikter har fått ett större utrymme i samhällsdiskussionen och diskussionsklimatet har förändrats.

Som exempel använder Hellström invandrarfientliga partier. Under 90-talet var de förpassade till politikens utkant men är nu en etablerad del av politikens centrum.

– I Finland kan man se ett skifte i samhällsdiskussionen när Halla-aho blev ordförande för Sannfinländarna. Timo Soini var mera en gammaldags populist medan Halla-aho har en mycket fränare ton, säger Hellström.

Suomen Sisu kan ses som ett exempel på detta. Organisationen har kopplingar till ytterhögern, men det har inte stoppat dess medlemmar från att göra framgångsrika karriärer inom politiken.

Förnekar påståenden om extremism, trots samröre med ytterhögern

Suomen Sisu ser inte sig själv som högerextrem men organisationen och dess medlemmar har flera gånger kopplats till ytterhögern.

På självständighetsdagen 2014 deltog organisationen i ett självständighetståg tillsammans med bland andra Finska motståndsrörelsen, en i dag förbjuden nynazistisk organisation. Där Finska motståndsrörelsen var uttalat nazistisk är ändå Suomen Sisu inte det.

612-kulkue marssi Helsingissä itsenäisyyspäivänä 2022.
Bildtext Det så kallade 612-fackeltåget ordnas varje självständighetsdag i Helsingfors. Tåget har kritiserats för att ha kopplingar till extremhögern.
Bild: Silja Viitala / Yle

Suomen Sisu deltar årligen i det så kallade 612-fackeltåget på självständighetsdagen. Organisationens andra viceordförande Timo Hännikäinen beskrev förra året tillställningen som fosterländsk och partipolitiskt obunden.

Finska skyddspolisen beskrev 2015 marschen som högerextrem och främlingsfientlig.

Författaren och skribenten Timo Hännikäinen, som också skriver för Suomen Sisu, twittrade i sin tur en bild på Adolf Hitler med texten Je Suis Junnila i samband med Junnilas förtroendeomröstning i riksdagen förra veckan.

Blåsvart Rörelses (Sinimusta Liike) grundare Tuukka Kuru har varit aktiv inom Suomen Sisu. Han var länge ordförande för organisationens avdelning i Lappland. Blåsvart rörelses partiprogram är öppet rasistiskt och fascistiskt. Kuru har dömts för hets mot folkgrupp.

Terhi Kiemunki är sekreterare för Blåsvart Rörelse och viceordförande för Suomen Sisus regionala avdelning i Birkaland. Kiemunki har dömts för hets mot folkgrupp.

Enligt riksdagsledamot Juha Mäenpää (Sannf) har Suomen Sisu och Blåsvart rörelse ändå inget med varandra att göra. Han understryker i en Yle-intervju att Suomen Sisu är en partipolitiskt obunden organisation. Mäenpää är aktiv inom Suomen Sisu.

Vill inte veta av svenskan i Finland

Suomen Sisu säger sig som sagt arbeta för det finska språket, samhället och kulturen. Det är ganska klart att det svenska språket inte får plats i deras bild av Finland.

Organisationen har upprepade gånger på sociala medier uttryckt sig kritiskt mot svenskan. Speciellt ofta riktas kritiken mot den så kallade tvångssvenskan.

Suomen Sisu publicerar regelbundet ställningstaganden och artiklar på sin hemsida, som ofta behandlat svenskans ställning i Finland.

2014 skrev Vilhelm Junnila att tvångssvenskan borde avskaffas. Han kritiserade SFP:s partiordförande och nuvarande undervisningsminister Anna-Maja Henriksson och kallade svenskan ett dyrt hinder för övrigt språkligt kunnande.

I en annan artikel kritiseras svenskan i hårda ordalag av föreningens styrelse. De skriver att grundlagen har fel när den jämställer svenskan och finskan i Finland. Enligt Suomen Sisu förminskar tvåspråkigheten finskan, som är en odiskutabel del av en äkta finländare.

Förenklar historien

Historia spelar en viktig roll i Suomens Sisus verksamhet. Med hjälp av politiskt historiebruk förenklar organisationen historien för att få den att gå ihop med deras egna, etnonationalistiska bild av Finland.

Organisationen arrangerar regelbundet evenemang relaterade till olika historiska händelser. Som exempel kan man ta minnesstunder till Eugen Schaumans ära – där historikern och riksdagsledamoten Teemu Keskisarja (Sannf) har föreläst – eller fester i anknytning till hakkapeliternas dag.

Ibland ärar man mindre ljuståliga episoder av Finlands historia. Den 6 december förra året ordnade Suomen Sisu en minnestund till en finsk SS-soldats ära. SS var en paramilitär organisation som var underställd nazistpartiet.

Organisationen var en viktig kugge i det nazistiska maskineriet som mördade upp till sex miljoner judar och miljontals andra utsatta. SS gjorde sig skyldiga till en väldig mängd brott mot mänskligheten under andra världskriget.

Derek Fewster är historiker vid Helsingfors universitet och sakkunnig inom politiskt historiebruk.

Enligt honom är politiskt historiebruk vanligt. Syftningar till och plock av historiska händelser för att bekräfta och lyfta fram en politisk hållning finns överallt.

– Det kan ändå bli farligt om politiskt bruk medvetet förfalskar, gömmer, väljer eller förenklar historian för att passa egna mål.

Enligt Fewster är det nationalistiska historiebruket globalt helt översvämmat av chauvinism och okritisk enfald av åsikter.

– I den etniska nationalism, som syns här, ingår ofta radikala förfalskningar och plock ur historiens mångfald. Detta för att rättfärdiga sin övertygelse.

Fewster konstaterar att det är svårt för forskare och journalister att rubba etniskt nationalistiska tolkningar. Hela kunskapen sopas bort medan en tendentiös tolkning rentav kan bli en semireligiös övertygelse.