Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Junnilas nazistskämt kan påverka Finlandsbilden ute i Europa säger veteranpolitiker: ”Man följer mycket noggrant med”

Slutrakan på Suomiareena 2023 - häng med på Samlingspartiets jazzkryssning - Spela upp på Arenan

Europaparlamantarikern Sirpa Pietikäinen från Samlingspartiet förstår varför partiet gav sitt stöd till minister Vilhelm Junnila, men är orolig för Finlands rykte.

En av Samlingspartiets programpunkter på Suomiareena i Björneborg är att lokalavdelningen ordnar en sommarkryssning på Kumo Älv. Också Europaparlamentariker Sirpa Pietikäinen deltar.

Pietikäinen har alltid hört till Samlingspartiets socialliberala falang, så Svenska Yle frågar henne om Samlingspartiet gjorde rätt i att stödja den sannfinländska ministerkollegan Vilhelm Junnila i samband med onsdagens förtroendeomröstning i riksdagen.

– Personligen kan jag inte acceptera rasism och hatprat i regeringen, säger Pietikäinen.

– Men jag förstår Petteri Orpo och jag kan inte kritisera honom för att han inte lät regeringen falla på grund av det här, fortsätter hon.

Pietikäinen har i femton år representerat Samlingspartiet i Europaparlamentet. Hon erkänner att Junnilahärvan också väckt reaktioner ute i Europa.

– I Europa råder nolltolerans för rasism och nazism. Man följer mycket noggrant med vad som händer i Finland och också i Sverige. Det är ganska oroande.

Sirpa Pietikäinen och Matias Marttinen skakar hand framför båten de ska åka på sommarkryssning på.
Bildtext Europaparlamentariker Sirpa Pietikäinen och Samlingspartiets nya gruppordförande i riksdagen Matias Marttinen passade på att åka båt i Björneborg.
Bild: Linnea de la Chapelle

Samlingspartiets jazzkryssning äger rum dagen efter riksdagens förtroendeomröstning om Junnila. Trots det är stämningen ombord avslappnad. Partiet rider fortfarande på sin valseger och är stolta över sitt regeringsprogram.

Samlingspartiets nya gruppordförande i riksdagen Matias Marttinen betonar att Junnilas agerande skedde innan han valdes till minister.

– Men jag vill säga att den här regeringen inte över huvudtaget godkänner något som helst engagemang i extremrörelser eller antisemitism.

Naziskämtande minister skakar om regeringen – fallet Junnila är inte över

12:33