Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fortsatta kravaller är Macrons mardröm

Luften är grå av tårgas när polisen försöker få demonstranter i Paris att skingra sig. På en skylt skymtar man namnet Nahel.
Bild: EPA-EFE

Oroligheter i förorterna är inte särdeles ovanligt i Frankrike, men utdragna oroligheter är en mardröm för president Emmanuel Macron.

Då och då bryter oroligheter ut i det som på franska kallas les banlieues, förorterna, ofta efter ett fall av polisvåld.

Men inte sedan 2005 har det lett till utdragna våldsamheter. I stället har kravallerna ebbat ur efter några kvällar av mer eller mindre våldsamma protester.

Den här gången tyder ändå en hel del på att våldet igen kan smitta från förort till förort och från stad till stad.

Parkerade bilar och soptunnor, stadshus och skolor – allt som kan tänkas representera staten eller som är lätt att antända är i riskzonen i flera franska storstäder just nu.

Sopkärl brinner på en gata mellan förortshus i Frankrike.
Bildtext Brinnande sopkärl i Paris på torsdagen.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

År 2005 pågick kravallerna i tre veckor. Då brändes över 8 000 bilar i Paris och andra städer och myndigheterna tvingades utlysa undantagstillstånd för att återställa ordning.

Tyst demonstration

Den här gången gick startskottet för protesterna i Nanterre i Paris västra förstäder. En polis sköt 17-åriga Nahel M. där i tisdags.

På torsdagen ledde Nahels mamma minst 6 000 människor i en tyst demonstration, det som på franska kallas marche blanche (bokstavligen ”vit marsch”).

En folkmassa vandrar fram längs en gata. Många är klädda i vita t-tröjor och skjortor.
Bildtext Torsdagens protestmarsch i Paris leddes av den döde tonåringens mamma.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

I slutet av demonstrationståget utbröt på torsdagen våldsamheter och kravallerna fortsatte under kvällen.

Upplopp rapporteras inte bara i Parisförorter som Nanterre i väst och Viry-Chatillon i söder. Bränder och våldsamheter har också rapporterats från andra storstäder som Lyon, Lille och Toulouse.

För att förhindra skadegörelse har president Emmanuel Macron kallat in 40 000 poliser. Av dem uppges 5 000 vara inkallade i Paris, eftersom 2 000 poliser inte räckte till för att hålla ordning i den franska huvudstaden natten till torsdagen.

Intervju med mamman

På torsdagskvällen visades också en intervju med Nahels mamma, Mounia M. i fransk tv.

Hon gjorde det klart att hon inte drar alla poliser över en kam.

– Jag anklagar inte polisen, jag anklagar en person: den som dödade min pojke, säger Mounia M i programmet C à vous.

Källa: AFP, Le Monde, BBC