Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vanda församlingar höjde markhyran för Lövötomt med 400 procent – skäligt, anser tingsrätten

Uppdaterad 30.06.2023 12:08.
Ett flervåningshus
Bildtext Det blev väldigt mycket dyrare att bo på Lövö i Helsingfors, vilket bostadsbolaget inte accepterade utan rättsbehandling.
Bild: Antti Kolppo / Yle

Tingsrätten ger Vanda församlingar rätt i fråga om fyrfaldiga hyreshöjningar på Lövö i Helsingfors.

Det har varit många svängar gällande hyrorna för de fastigheter som Vanda kyrkliga samfällighet äger på Lövö i Helsingfors.

Ärendet har återigen behandlats i Helsingfors tingsrätt, vars beslut ger fastighetsägaren, alltså församlingarna rätt.

Samfälligheten höjde hyran för tomten på Lövö i Helsingfors med 400 procent. Det accepterade inte husbolaget som hyr samfällighetens mark och sökte om hyreslättnader för 60 000 euro.

Samfällighetens tomter har hållit samma prisnivå sedan 60-talet, tills hyreskontraktet för tomten skulle förnyas – vilket förklarar den plötsliga enorma höjningen.

Husbolaget besvärade sig först över det utgående avtalet. Därför har tomttvisten tidigare behandlats både i tingsrätten och i hovrätten, som gav samfälligheten rätt.

Men husbolaget drog samfälligheten inför rätta igen, den här gången gällde tvisten det nya hyreskontraktet. Och det är i den saken som tingsrätten fattade beslut i torsdags. Enligt tingsrätten var det skäligt att höja hyrorna med 400 procent.

Läs en tidigare artikel om hyrestvisten: Församlingar vill chockhöja tomthyrorna - Johans bostadsverderlag kan stiga med hundratals euro

Blev rejält dyrare att bo

Husbolagets ombud Jasmin Janné säger till Yle Uutiset att situationen är katastrofal för invånarna.

– Husbolagets tomthyra höjdes med ungefär åtta euro per kvadratmeter. Det betyder att bolagsvederlaget skulle kunna stiga till 20,5 euro per kvadratmeter. I en familjelägenhet på 120 kvadrat stiger vederlaget till exempel till närmare 2500 euro.

En bit bort äger Helsingfors kyrkliga samfälligheter mark där man också nyligen höjt hyran. Om man jämför kontrakten visar det sig att boendekostnaderna för de som på Vandas församlingars fastigheter blir flera hundra euro mer i månaden än för dem som bor på Helsingfors församlingars mark.

Vanda kyrkliga samfällighet menar att också de nya hyrorna är skäliga och hänvisar höjningen till ett tidigare beslut av kyrkofullmäktige.

Artikeln är en översatt och bearbetad version av Yle Uutisets artikel Vantaan seurakunta nosti tontin vuokraa 400 prosenttia – Helsingin käräjäoikeus katsoi, että korotus oli kohtuullinen, skriven av Clarissa Jäärni Den svenskspråkiga artikeln är skriven av Heini Rautoma.

Diskussion om artikeln