Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fem män planerade terrorattack mot flyktingförläggning i Niinisalo – polisen klar med utredning

En man i mask håller i vapen. Bredvid det en bild av vapen.
Bildtext Polisen i Sydvästra Finland har samarbetat med flera andra enheter i utredningen av terrorbrotten. Bilderna är från polisens förundersökningsmaterial.
Bild: Poliisi / Polisen

Polisen har blivit klar med en enorm utredning av terroristbrott. Europol, Centralkriminalpolisen och Skyddspolisen har deltagit i utredningen.

Brottshelheten uppmärksammades i december 2021. Fallet är nu i åklagarens händer i och med att polisen är klar med utredningen.

Fem personer bosatta i närheten kring Kankaanpää misstänks för en rad olika brott. De beskrivs som en grupp med radikal högerextremistisk ideologi.

De misstänkta har haft som avsikt att rikta en explosiv attack mot flyktingförläggningen i Niinisalo, uppger polisen i Sydvästra Finland.

Polisinrättningen har samarbetat med Skyddspolisen, Centralkriminalpolisen, Europol och Helsingforspolisen.

Det här planerade gruppen

De misstänkta, alla män, har i terroristiskt syfte stulit eller på annat sätt skaffat och hanterat skjutvapen, dynamit och gödsel och övat på att använda vapnen bland annat genom skjutningar.

De har också tillverkat sprängämnen av gödsel.

Gruppen misstänks för grovt skjutvapenbrott som begåtts i terroristiskt syfte, uppsåtligt sprängämnesbrott som begåtts i terroristiskt syfte, deltagande i utbildning för ett terroristbrott och grov stöld som begåtts i terroristiskt syfte.

De misstänkta har planerat en terrorattack under perioden 2016–2019. Tanken var att rikta en explosiv attack mot flyktingförläggningen i Niinisalo.

Enligt polisen representerar de misstänkta en mycket extrem accelerationistisk ideologi där man strävar efter att påskynda en samhällelig kollaps med hjälp av terrordåd.

Polisen har också utrett våld mot sexuella minoriteter i samband med förundersökningen.

”Dessutom misstänks att det inom gruppen har skett våld och utpressning som anknyter sig till intern disciplin”, säger överkommissarie Toni Sjöblom i ett pressmeddelande.