Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Junnila förnekar kopplingar till extremhögern – president Niinistö: ”Situationen minst sagt pinsam för regeringen”

Uppdaterad 30.06.2023 12:20.
Vilhelm Junnila.
Bildtext Junnila svarade på fredagsmorgonen på kritiken han fått i ett Facebook-inlägg.
Bild: Eeva-Maria Brotherus / Lehtikuva

Näringsminister Vilhelm Junnila säger att han fördömer antisemitism och nekar alla kopplingar till extremhögern. ”Jag talade emot extremrörelser, inte för dem.”

Näringsminister Vilhelm Junnilas (Sannf) tidigare ställningstaganden har väckt kritik under veckan. Bland annat har Junnilas tal på en demonstration år 2019 i Åbo har lyfts upp. Demonstrationen organiserades av Kansallismielinen Liittouma, som uppfattas som högerextrem. Han har också hållit tal vid ett annat tillfälle på ett ytterhögermöte i Åbo.

”Jag talade emot extremrörelser, inte för dem”, skriver Junnila i ett Facebook-inlägg, som ett svar på varför han deltog i demonstrationen.

Junnila har tidigare bett om ursäkt för sina ställningstaganden. Nu skriver han att hans tidigare dåliga beteende på sociala medier eller någon annanstans absolut inte är acceptabelt. Junnila skriver också att diskussionen fått absurda proportioner.

”Särskilt eftersom jag aldrig haft någon som helst relation eller anknytning till extrema element.”

Tidigare i veckan ordnades en misstroendeomröstning om näringsminister Vilhelm Junnila. På onsdagen röstade riksdagen för förtroende för näringsminister Vilhelm Junnila (Sannf). Junnila fick förtroende med rösterna 95–86.

Niinistö utvärderar situationen: Minst sagt pinsamt

Regeringen måste ta hand om att förmedla ett tydligt budskap om sina ambitioner och värderingar till utlandet, säger President Sauli Niinistö till MTV, om uppståndelsen kring Junnila.

”Jag har tidigare fått kritik för att lägga mig i för mycket, men ifall jag nu avgör situationen, är den minst sagt pinsam för regeringen. Minst sagt.”

Enligt Niinistö behöver regeringen se till att dess politik åtnjuter västerländsk uppskattning och är i enlighet med våra värderingar.

Niinistö kommenterade frågan under presidentens frågetimme i samband med evenemanget Suomi Areena.

Räsänen kritiserade lagförslag, Junnila svarar

I inlägget svarar Junnila också på kritiken som riksdagsledamot Päivi Räsänen (KD) väckte på torsdagen. Räsänens kritik handlade om ett lagförslag som Junnila gjort likaledes fyra år sedan.

Junnila föreslog då att Finland borde underlätta aborter för afrikanska kvinnor, som ett sätt att bekämpa klimatförändringen. Enligt Räsänen kan förslaget inte förklaras med humor och frågade därför om Junnila friskriver sig från sitt tidigare tankesätt.

Junnila skriver att han fortfarande anser att förslaget om att erbjuda aborter i Afrika är ett fungerande sätt att hantera klimatproblem. Han skriver också att tanken överensstämmer med det nya regeringsprogrammet. Det motiverar han med ett utdrag ur programmet:

”Då befolkningstillväxten är större än den ekonomiska tillväxten är det extremt svårt att motbygga fattigdom och att främja välfärden. Regeringens utvecklingspolitik betonar kvinnors och flickors ställning, självbestämmanderätten och att stärka den sexuella och reproduktiva hälsan, som är centralt för att behärska befolkningstillväxten, samt utbildning och klimatåtgärder.

Slipsen med tvättbjörnar på var en gåva från frun

I medier har det också diskuterats ifall Junnilas slips med tvättbjörnar på innehåller ett dolt budskap. Tvättbjörnen har i det här sammanhanget kritiserats för att ha högerextrema kopplingar.

Slipsen har också setts som en referens till att Sannfinländarnas partiordförande Riikka Purra ofta jämfört sannfinländare med honungsgrävlingen, som påminner om tvättbjörnen.

”Slipsen jag fått av min bättre hälft har tolkats ha ett dolt budskap. Det är inte ett dolt budskap. Jag ville konfrontera mitt livs svåraste situation med en slips jag fått av min fru.”