Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Mer än hundra granna stickade lappar förgyller gågatan i Ekenäs – ”Det finns inte två likadana lappar”

Fler än hundra stickade eller virkade granna lappar pryder nu Kungsgatan i Ekenäs. - Spela upp på Arenan

Den här sommaren pryds Finlands äldsta gågata Kungsgatan i Ekenäs av fler än hundra stickade eller virkade granna lappar. De hänger i vajrar ovanför gågatan. Det är Ekenäsbor som har stickat dem av restgarn.

– Vi har döpt det här till restgarnsfesten, eftersom det ofta blir över restgarn för sådana människor som stickar mycket. Och de har sedan stickat de här lapparna, berättar Anne Ingman.

Ivriga Ekenäsbor stickade lappar som nu pryder Kungsgatan

10:32

Hon är styrelsemedlem i Ekenäs centrumförening, en företagarförening för företagare med verksamhet i Ekenäs centrum. Det är centrumföreningen som ligger bakom idén att piffa upp gågatan på det här viset.

Det lokala elbolaget, Raseborgs Energi, hjälpte till att hänga upp de färggranna lapparna som är i olika storlekar och i olika färger.

– Jag tror inte det finns två likadana lappar här. Det är just mångfalden av färger som gör det här så fint, säger Anne Ingman.

Porträttbild på Anne Ingman.
Bildtext Anne Ingman är styrelsemedlem i Ekenäs centrumförening.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Lapparna kommer att pryda gågatan till slutet av augusti. Vad som händer med dem sedan är oklart.

– Vi får se vad vi gör med dem sedan. Om det blir mycket regn så mår de här lapparna kanske inte så bra sedan. De ska nog säkert ett varv via tvättmaskinen i höst, småskrattar Anne Ingman.